Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno metai: kuo gyvenome 2019-ai­siais?

2019-12-31 03:00
DMN inf.

2019-ie­ji kau­nie­čiams bu­vo dos­nūs vis­ko: iš­skir­ti­nių pro­gų, griū­van­čių na­mų, švie­sių as­me­ny­bių, rin­ki­mų, šven­čių ir pra­ra­di­mų. 

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Kau­no die­na“ kvie­čia pri­si­min­ti, kaip ir kuo gy­ve­no­me šiemet.

SAU­SIS

 

 

 

Vilmanto Raupelio nuotr.

Su­kak­tis: „Ko­kią is­to­ri­ją bū­tų ra­šęs Kau­nas, jei ne 1919-ųjų įvy­kiai ir pro­ga pasima­tuo­ti sos­ti­nės ap­da­rą“, – sau­sį Kau­nui įžen­gus į Lai­ki­no­sios sos­ti­nės 100-me­tį ra­gi­no susi­mąs­ty­ti is­to­ri­kas pro­f. Jo­nas Vai­če­no­nis.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pa­si­rin­ki­mas: „Ma­no nuo­mo­ne, jis vie­nin­te­lis iš esa­mų kan­di­da­tų ga­li su­vie­ny­ti lie­tu­vius“, – sau­sį pri­si­jun­gęs prie Gi­ta­no Nau­sė­dos rin­ki­mų šta­bo kal­bė­jo bu­vęs Kau­no vice­me­ras Po­vi­las Ma­čiu­lis. G.Nau­sė­dai lai­mė­jus preziden­to rin­ki­mus, lie­pą P.Ma­čiu­liui Pre­zi­den­tū­ro­je pa­ti­kė­tos vy­riau­sio­jo patarė­jo vi­daus po­li­ti­kos klau­si­mais pa­rei­gos.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ap­lei­do: „Vis­kas įvy­ko ket­vir­ta­me aukš­te, bu­vu­sio­se ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­tal­po­se“, – apie ar­chi­tek­tū­ros per­lu va­di­na­muo­se Kau­no cent­ri­nio pa­što rū­muo­se trūkusio vamz­džio ava­ri­ją pa­tvir­ti­no „Lie­tu­vos pa­što“ at­sto­vė Vai­da Bud­rie­nė. Van­duo pra­si­ver­žė per pa­sta­to sie­nas, o žie­mos šal­tis jį pa­ver­tė var­vek­liais. Po ge­ros sa­vai­tės si­tua­ci­ja pa­si­kar­to­jo dar kar­tą, ir tai su­kė­lė kau­nie­čių pasipiktinimą. Va­sa­rį Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­ja pa­skel­bė ne­sku­bė­sian­ti pri­va­ti­zuo­ti šio pa­sta­to, o skirs dau­giau lai­ko dis­ku­si­joms. Paš­to rū­mais su­si­do­mė­jo ir prem­je­ras Sau­lius Skver­ne­lis, o ba­lan­džio 29 d. kul­tū­ros mi­nist­ro įsa­ky­mu Kauno cent­ri­nio pa­što rū­mai pa­skelb­ti vals­ty­bės sau­go­mu kul­tū­ros pa­vel­do objek­tu. Nors Lie­tu­vos pa­štas bu­vo nu­spren­dęs par­duo­ti pa­sta­tą, gruo­džio 11-ąją pa­skelb­ta, kad Kau­no cent­ri­nio pa­što rū­mų auk­cio­nas stab­do­mas.

VA­SA­RIS

Išs­kir­ti­nė: „Aud­ro­nė Pet­ra­šiū­nai­tė (nuo­tr.) pa­skelb­ta įsi­min­ti­niau­sia 2018 m. Kau­no me­ni­nin­ke už įspū­din­gą per­so­na­li­nę pa­ro­dą Kau­no pa­veiks­lų ga­le­ri­jo­je, švie­sų, jau­kų, šiek tiek pa­slap­tin­gą šios me­ni­nin­kės kū­ry­bos pa­sau­lį, įdė­mų ir me­niš­kai įpras­min­tą žvilgs­nį į sa­ve ir ap­lin­ką bei už meist­riš­ką ir su­bti­lią mo­ters mo­ters eg­zis­ten­ci­jos iš­raiš­ką me­ne“, – 21-ąjį kar­tą Įsi­min­ti­niau­sią Kau­no meninin­ką pa­skel­bė šių rin­ki­mų ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kė, me­no­ty­ri­nin­kė pro­f. dr. Ra­su­tė Žu­kie­nė.

Evaldo Virkečio nuotr.

Da­tos: „Prieš 180 me­tų iš­ras­ta fo­tog­ra­fi­ja, prieš 50 me­tų įsteig­ta Fo­tog­ra­fi­jos drau­gi­ja, o mes iš klu­bi­nės fo­tog­ra­fi­jos pe­rė­jo­me į pro­fe­sio­na­lią. Prieš 45 me­tus sa­vo veik­lą ak­ty­viai pra­dė­jo, Kau­no sky­rius, ku­ria­me pra­dė­jau dirb­ti 1975-aisiais“, – ju­bi­lie­ji­nių da­tų vir­ti­nę fo­to­me­ni­nin­kas Ro­mual­das Po­žers­kis vainikavo gar­bin­gu ke­tu­rias­de­šimt­me­čiu: 1979 m. Kau­ne du­ris at­vė­rė iki šiol didžiau­sia ša­ly­je fo­tog­ra­fi­jos ga­le­ri­ja.

KO­VAS

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Per­ga­lė: „Džiu­gu. Me­luo­čiau, jei­gu sa­ky­čiau, kad ne­si­džiau­giu“, – nak­tį iš ko­vo 3-io­sios į ko­vo 4-ąją pri­si­pa­ži­no ant­ra­jai ka­den­ci­jai Kau­no me­ru iš­rink­tas Visvaldas Ma­ti­jo­šai­tis, ku­riam ne­pri­rei­kė var­žy­tis su kon­ku­ren­tais ant­ra­ja­me rinki­mų tu­re, nes me­ro kė­dę jam pa­ti­kė­jo be­veik 80 pro­c. Kau­no rin­kė­jų. Pajėgas mies­to ta­ry­bo­je ge­ro­kai su­stip­ri­no ir V.Ma­ti­jo­šai­čio ko­man­da – „Vieningas Kau­nas“ ga­vo 32 man­da­tus iš 41. Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikščio­nių de­mok­ra­tų na­riams ati­te­ko 8 vie­tos ta­ry­bo­je, iš ku­rios eli­mi­nuo­tos kitos iki šiol čia dir­bu­sios po­li­ti­nės jė­gos.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Įver­ti­ni­mas: „Di­džiau­sia šio pro­jek­to ver­tė yra ta, kad at­krei­pia­mas dė­me­sys į žmo­nes, su­si­tel­ku­sius į sa­vo veik­lą, tiks­lus, ku­riems rei­kia ir kant­ry­bės, atsidavimo, dau­gy­bės juo­do kas­die­nio dar­bo“, – kal­bė­jo „Kau­no die­nos“ rengiamuo­se rin­ki­muo­se „Me­tų kau­nie­te 2018“ ta­pu­si Lie­tu­vos svei­ka­tos mokslų uni­ver­si­te­to Kau­no kli­ni­kų kar­dio­lo­gė pro­f. Oli­vi­ja Gus­tie­nė.

123rf.com nuotr.

Prot­rū­kis: „Ser­ga ir vai­kai, ir suau­gu­sie­ji. Tie­sa, pa­sta­rų­jų yra dau­giau“, – neįpras­tai di­de­lį su­si­rgi­mų ty­mais pro­trū­kį pa­tvir­ti­no Kau­no grei­to­sios me­di­ci­nos pa­gal­bos sto­ties pa­mai­nos vyr. gy­dy­to­ja. Iki ko­vo vi­du­rio Lie­tu­vo­je jau bu­vo patvir­tin­ta 120 ty­mų at­ve­jų. Be­ne pu­sė iš jų – Kau­ne.

Evaldo Virkečio nuotr.

Ne­te­ko­me: „Miš­ke at­si­ra­dau tuo­met, kai rei­kė­jo rink­tis – ar­ba pa­klus­ti 1944 m. pa­skelb­tai mo­bi­li­za­ci­jai į Rau­do­ną­ją ar­mi­ją, ar­ba ei­ti į miš­ką pas par­ti­za­nus. Pasi­rin­kau pa­sta­rą­jį ke­lią“, – prieš ke­le­rius me­tus pri­si­mi­ni­mais su „Kau­no dienos“ skai­ty­to­jais da­li­jo­si Lie­tu­vos re­zis­ten­tas, par­ti­za­ni­nio ju­dė­ji­mo da­ly­vis, di­mi­si­jos ma­jo­ras Vy­tau­tas Bal­sys-Uo­sis. 2019 m. ko­vo 19-ąją jo že­miš­ko­ji kelio­nė bai­gė­si, o am­ži­no­jo poil­sio tau­tos did­vy­ris at­gu­lė Ro­mai­nių ka­pi­nė­se.

BA­LAN­DIS

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Chao­sas: „Per­kė­li­mas į Kau­ną tik­rai ne­pab­lo­gins žem­dir­bių si­tua­ci­jos. No­rė­čiau ti­kė­ti, kad net pa­ge­rins. Bū­si­me Lie­tu­vos cent­re“, – ba­lan­džio 2-ąją kal­bė­jo tuome­tis že­mės ūkio mi­nist­ras Gied­rius Surp­lys, Kau­ne, I.Kan­to gat­vė­je, oficialiai ati­da­ręs Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos (ŽŪM) pa­da­li­nį, ar­ba „veid­ro­di­nę“ minis­te­ri­ją. Tie­sa, vė­liau pro­ce­sai ne­bu­vo to­kie sklan­dūs: G.Surp­lys pa­li­ko minist­ro kė­dę, mi­nis­te­ri­jos per­kė­li­mo ap­lin­ky­bė­mis sua­be­jo­jo nau­ja­sis ša­lies Pre­zi­den­tas Gi­ta­nas Nau­sė­da, nors prem­je­ras Sau­lius Skver­ne­lis kar­to­jo, kad mi­nis­te­ri­ja bus per­kel­ta. Nau­ja­sis že­mės ūkio mi­nist­ras And­rius Pa­lio­nis dar prieš užim­da­mas šias pa­rei­gas ne­ro­dė to­kio už­si­de­gi­mo dėl per­kraus­ty­mo, kaip jo pirm­ta­kas, o prieš pat Ka­lė­das pa­skelb­ta, kad mi­nis­te­ri­ja į Kau­ną ne­bus kraus­to­ma – čia veiks tik jos pa­da­li­nys.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Re­ga­li­jos: „Po­ky­čius, ku­rie pa­sta­rai­siais me­tais įvy­ko Kau­ne, dau­ge­lis žmo­nių va­di­na sėk­mės is­to­ri­ja. O aš juos va­di­nu ge­ra įžan­ga ar­ba ap­ši­li­mu prieš tik­rą­ją sėk­mės is­to­ri­ją, ku­rią vi­si kar­tu pra­de­da­me šian­dien“, – kal­bė­jo ba­lan­džio 16-ąją ant­ra­jai ka­den­ci­jai Kau­no me­ro re­ga­li­jo­mis pa­si­puo­šęs Vis­val­das Matijošaitis. Kar­tu su juo pri­sie­kė ir dar­bą pra­dė­jo nau­jo­ji mies­to ta­ry­ba.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Siek­si­me, kad Kau­no ra­jo­nas bū­tų šiuo­lai­ki­nė dar­niai be­si­plė­to­jan­ti savivaldybė“, – ža­dė­jo ba­lan­džio 18-ąją ketvirtąjai kadencijai Kau­no ra­jo­no meru inau­gu­ruo­tas Va­le­ri­jus Ma­kū­nas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pla­nai: „Ši dvie­jų juos­tų gat­vė svar­biau­sia­me mies­to pla­na­vi­mo do­ku­men­te – Bend­ra­ja­me pla­ne – bu­vo su­pla­nuo­ta dar prieš ke­lis de­šimt­me­čius. Že­mie­ji Šan­čiai šian­dien yra au­gan­tis ra­jo­nas. Nau­jo­ji gat­vė bus skir­ta ne tik pa­to­giai ju­dė­ti vie­tos gy­ven­to­jams, bet ir vi­siems kau­nie­čiams, at­vyks­tan­tiems į nau­ją­jį pa­plū­di­mį. Taip pat bus pa­to­giau pri­va­žiuo­ti prie Kau­no Šan­čių mo­kyk­los“, – balan­džio pa­bai­go­je aiš­ki­no sa­vi­val­dy­bės Mies­to tvar­ky­mo sky­riaus ve­dė­jas Aloy­zas Pa­kal­niš­kis apie pla­nus Že­muo­siuo­se Šan­čiuo­se pa­lei Ne­mu­ną nutiesti nau­ją gat­vę. Že­mų­jų Šan­čių bend­ruo­me­nė šią ži­nia su­ti­ko prie­šiš­kai nusi­tei­ku­si.

GE­GU­ŽĖ

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Ne­kal­ta: „Teis­mas, iš­nag­ri­nė­jęs by­lą, nu­spren­džia Eg­lę Kru­čins­kie­nę (nuo­tr.) ištei­sin­ti, nes ji ne­pa­da­rė vei­kos, tu­rin­čios nu­si­kal­ti­mo ar bau­džia­mo­jo nusižengimo po­žy­mių“, – ge­gu­žės 13 d. pa­skel­bė Kau­no apy­lin­kės teis­mo teisė­jas Vir­gi­ni­jus Kal­kaus­kas. Mo­te­ris bu­vo kal­ti­na­ma vie­šo­sios tvar­kos pažeidi­mu ir fi­zi­nio skaus­mo su­kė­li­mu ma­ža­me­čiui. Iki­teis­mi­nis ty­ri­mas bu­vo pra­dė­tas po to, kai per­nai rug­sė­jo 29 d. Bend­ra­ja­me pa­gal­bos cent­re gau­tas pra­ne­ši­mas apie Kau­no Pa­ne­mu­nės par­ke praei­vio pa­ste­bė­tą mo­te­rį, ku­ri suda­vė ma­ža­me­čiui vai­kui. Di­džiu­lį ažio­ta­žą su­kė­lė tai, kad abu ma­ža­me­čiai bu­vo paim­ti iš šei­mos, bet vė­liau grą­žin­ti.

Vilmanto Raupelio nuotr,

Pert­rau­ka: „Ar­tė­jant va­sa­rai da­li­nai nu­trauk­si­me eis­mą ir kol kas trau­ki­niai vyks tik iki Pa­le­mo­no“, – ge­gu­žės vi­du­ry­je pa­skel­bė „Lie­tu­vos ge­le­žin­ke­lių“ va­do­vas Man­tas Bar­tuš­ka. Dėl dar­bų įren­giant eu­ro­pi­nę ge­le­žin­ke­lio vė­žę „Rail Bal­ti­ca“ ge­gu­žės 22 d. bu­vo už­da­ry­tas is­to­ri­nis Kau­no ge­le­žin­ke­lio tu­ne­lis. Trau­ki­niams jis vėl bu­vo at­ver­tas gruo­džio pra­džio­je.

Laimučio Brudzos nuotr.

Sma­giai: „Džiau­giuo­si, kad mies­to šven­tė, ku­rią ini­ci­ja­vo­me, ta­po neats­ki­ria­ma mies­to tra­di­ci­ja“, – ge­gu­žės 17-ąją sa­kė Kau­no ce­re­mo­ni­meist­ras Kęs­tu­tis Igna­ta­vi­čius 21-ąjį kar­tą pra­dė­jus švęs­ti Kau­no mies­to gim­ta­die­nio šven­tę, ku­ri tru­ko tris die­nas. Taip pa­mi­nė­tas 611-asis Kau­no gim­ta­die­nis.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Ne­pa­vy­ko: „Tai vi­siš­kai tas pa­ts lai­vas, ku­ris į Ni­dą plau­kio­jo nuo 1963 m. Jis nuo­sta­biai ge­ros būk­lės, įver­ti­nus tai, kad pa­sta­ruo­sius sep­ty­ne­rius me­tus juo ne­bu­vo plau­kio­ja­ma“, – ge­gu­žės 22-ąją džiau­gė­si vie­šo­sios įstai­gos „Van­dens ke­lias“ pre­zi­den­tas Ne­ri­jus Šil­ga­lis. Ki­tą die­ną pla­nuo­ta, kad is­to­ri­nė „Ra­ke­ta“ vėl pra­dės ke­lio­nių Ne­mu­nu į Ni­dą se­zo­ną. De­ja, „Ra­ke­ta“ šį se­zo­ną taip ir neišp­lau­kė – ne­va dėl to, kad ne­gau­ta rei­kia­mų lei­di­mų.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Kar­je­ra: „Spren­di­mas ei­ti šias pa­rei­gas ne­bu­vo spon­ta­niš­kas, ži­nant ko­kios sudė­tin­gos ir vi­siems ak­tua­lios ku­ruo­ja­mos sri­tys“, – pri­si­pa­ži­no kul­tū­ros viceminist­re ta­pu­si, „Me­tų kau­nie­te 2017“ iš­rink­ta me­no­ty­ri­nin­kė, paminklosaugi­nin­kė, moks­li­nin­kė ir dės­ty­to­ja Ing­ri­da Ve­liū­tė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Iš­rin­ko: „Mi­tai apie Kau­ną, kaip kon­ser­va­to­rių bas­tio­ną, man at­ro­do, se­niai nevei­kia. Kau­nas da­bar vi­sai ki­tas“, – ver­tin­da­mas pre­zi­den­to rin­ki­mų re­zul­ta­tus kons­ta­ta­vo po­li­to­lo­gas Ber­na­ras Iva­no­vas. O kau­nie­čiai šį­syk bal­sa­vo kaip vi­si – už Gi­ta­ną Nau­sė­dą, ant­ra­ja­me rin­ki­mų tu­re ati­da­vė jam 59,06 pro­c. bal­sų. Ing­ri­dą Ši­mo­ny­tę pre­zi­den­to po­ste ma­ty­ti te­no­rė­jo 40,94 pro­c. bal­sa­vu­sių miesto rin­kė­jų.

BIR­ŽE­LIS

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tra­di­ci­ja: „Kol mes vi­si kar­tu dai­nuo­si­me, tol bus gy­va ir lie­tu­vy­bės, ir Dai­nų šven­čių tra­di­ci­ją pra­dė­ju­sio kom­po­zi­to­riaus Juo­zo Nau­ja­lio dva­sia“, – Kau­no dai­nų slė­ny­je tra­di­ci­nės Dai­nų šven­tės „Lie­tu­va bran­gi“ pra­džią pa­skel­bė aktorius Dai­nius Svo­bo­nas. Šven­tė šie­met bu­vo skir­ta lie­tu­vių pro­fe­sio­na­lio­sios mu­zi­kos pa­triar­cho J.Nau­ja­lio 150-osioms gi­mi­mo me­ti­nėms pa­mi­nė­ti.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Idė­ja: „Mus la­biau­siai įkvė­pė Kau­no trans­for­ma­ci­jos per pa­sta­rą­jį šimt­me­tį“, – 12-ąją Kau­no bie­na­lę „Po iš­vy­ki­mo / Prieš iš­vyks­tant“ bir­že­lio 7 d. pra­dė­jo vie­na šių me­tų Kau­no bie­na­lės ku­ra­to­rių Ne­rin­ga Stoš­ku­tė. Bie­na­lė po Kau­ną ke­lia­vo iki rug­sė­jo 29 d.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pa­si­ma­tuo­ti: „Čia, vie­nuo­ly­no priei­go­se, iš tie­sų gy­vi pa­lai­min­to­jo Teo­fi­liaus Matu­lio­nio ne­ma­to­mi žings­niai“, – ti­ki­no ne­to­lie­se gi­męs ir au­gęs kau­nie­tis Nojus Kiz­nis. Jis ant laip­te­lių, ve­dan­čių į se­se­rų be­ne­dik­ti­nių vie­nuo­ly­ną ir Šv.Mi­ka­lo­jaus baž­ny­čią, su­kū­rė neįp­ras­tą skulp­tū­rą „Pa­si­vaikš­čio­ji­mas palaimin­to­jo ba­tais“ – kiek­vie­nas da­bar ga­li pa­si­ma­tuo­ti čia ka­pe­lio­nu dir­bu­sio pa­lai­min­to­jo ba­tus.

LIE­PA

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Pa­nai­ki­no: „Dė­ko­ja­me ke­lei­viams, ku­rie iki šiol rin­ko­si marš­ru­ti­nius tak­si kelionėms mies­te. Jau­čia­me, kad mū­sų mi­si­ja mies­te yra at­lik­ta“, – ži­nią, kad nuo lie­pos 1 d. Kau­ne ne­be­va­ži­nės marš­ru­ti­niai tak­si au­to­bu­sai, pa­skel­bė šią pa­slau­gą tei­ku­sios bend­ro­vės „Kaut­ra“ di­rek­to­rius Li­nas Skar­džiu­kas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pat­rauk­lu: „Ko­dėl Kau­nas? Čia ga­li­ma ras­ti ir Niu­jor­ką, ir Mask­vą. Čia ap­stu įvai­rių in­ter­je­ro de­ta­lių, ku­rių ne­ra­si nie­kur ki­tur“, – ko­dėl ge­gu­žę pa­ro­dy­tas mi­ni se­ria­las „Čer­no­by­lis“ bu­vo fil­muo­ja­mas ir Kau­ne, paaiš­ki­no Li­nas Dau­ba­ras, liepą kau­nie­čiams ve­dęs iš­skir­ti­nio su­si­do­mė­ji­mo su­lau­ku­sias eks­kur­si­jas po „Čer­no­by­lio“ fil­ma­vi­mo vie­tas Kau­ne.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Pra­ra­di­mai: „Vi­li­jam­po­lė iki na­cių oku­pa­ci­jos bu­vo miš­rus ra­jo­nas. Jo­je gy­ve­no daug lie­tu­vių, ru­sų tau­ty­bės pi­lie­čių. Ta­čiau jiems bu­vo liep­ta iš­si­kraus­ty­ti ir apsi­mai­ny­ti tur­tu su į ge­tą su­va­ry­tais žy­dais. Tad iš pra­džių nu­ken­tė­jo ir ki­tų tauty­bių Vi­li­jam­po­lės gy­ven­to­jai, ka­dan­gi jie pri­va­lė­jo pa­lik­ti sa­vo na­mus“, – skau­džius is­to­ri­jos mo­men­tus Kau­no IX for­te su­reng­to­je eks­kur­si­jo­je pri­mi­nė gidas Dei­man­tas Ra­ma­naus­kas. Eks­kur­si­ja bu­vo skir­ta pa­mi­nė­ti 75-ąsias Kauno ge­to su­nai­ki­ni­mo me­ti­nes.

Laimučio Brundzos nuotr.

Truk­džiai: „Pas­ta­tas yra la­bai su­dė­tin­gas. No­rint ką nors pa­da­ry­ti šia­me skly­pe, rei­kia nu­griau­ti se­ną­jį monst­rą. Per 20 me­tų esa­me iš­nag­ri­nė­ję vi­sas įma­no­mas kom­bi­na­ci­jas. Da­bar at­si­ra­do la­bai įdo­mus in­ves­tuo­to­jas ir pa­siū­ly­mas pa­sta­ty­ti vieš­bu­tį, nes Kau­ne vieš­bu­čių trūks­ta“, – apie vai­duok­liu va­di­na­mos „Bri­ta­ni­kos“ virs­mą kal­bė­jo ar­chi­tek­tas Gin­tau­tas Nat­ke­vi­čius. Lie­pą mies­to ta­ry­ba pri­ta­rė leis­ti Kęs­tu­čio g. 26 skly­pe sta­ty­ti nau­ją pa­sta­tą ma­žes­niais ne­gu nor­mi­niai atstu­mais iki že­mės skly­po ri­bos. Tie­sa, rug­sė­jį mies­to ta­ry­ba nu­spren­dė sustab­dy­ti vieš­bu­čio sta­ty­bai iš­duo­tą lei­di­mą, ku­rį teis­mas lai­ki­nai su­stab­dė, tad pro­ce­sas vėl pa­ki­bo teis­muo­se.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Se­no­ji: „Jau at­li­ko­me ne­ma­žą da­lį grio­vi­mo dar­bų. Ži­no­ma, pa­da­rė­me dar ne vis­ką, kas nu­ma­ty­ta, bet ar­tė­ja­me grio­vi­mo pa­bai­gos link“, – lie­pą kal­bė­jo bendro­vės „Ver­si­na“ sta­ty­bos va­do­vas Min­dau­gas Smai­džiū­nas. Kau­nie­čiai sune­ri­mo, ar bend­ro­vė, griau­nan­ti aš­tuo­nis de­šimt­me­čius stūk­san­čią Kau­no spor­to ha­lę – vie­nin­te­lę to­kią erd­vę Eu­ro­po­je, ka­dai­se de­di­kuo­tą krep­ši­niui, nepa­žei­džia pa­vel­do­sau­gos rei­ka­la­vi­mų. Dar­bus at­lie­kan­ti bend­ro­vė ga­ran­ta­vo, kad pa­sta­to ver­tin­go­sios sa­vy­bės – ne­pa­ki­tęs vi­daus erd­vių tū­ris, fa­sa­do architek­tū­ri­nės ypa­ty­bės bei pa­grin­di­nės me­ta­li­nės konst­ruk­ci­jos iš­liks. Taip pat ke­ti­na­ma res­tau­ruo­ti Kau­no spor­to ha­lės me­di­nes pa­ra­di­nes du­ris iš­sau­gant jų au­ten­tiš­ku­mą.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Bė­da: „Pa­siė­miau tik gy­vū­nė­lius ir išė­jau. Kaip sto­viu išė­jau“, – guo­dė­si Bir­žiš­kų g. 11-uo­ju nu­me­riu pa­žy­mė­to dau­gia­bu­čio gy­ven­to­ja. Lie­pos 25 d. 22-jų šio namo bu­tų gy­ven­to­jai bu­vo sku­biai eva­kuo­ti na­mo sie­no­se at­si­vė­rus ply­šiams – na­mo sie­na ski­lo nuo penk­to aukš­to, ava­ri­nė­mis pri­pa­žin­tos ir laip­ti­nės aikštelės. Iki šiol eva­kuo­ti na­mo gy­ven­to­jai dar ne­ga­li grįž­ti na­mo – na­mo tvirtini­mo ir re­mon­to pro­ce­sai už­tru­ko.

RUGP­JŪ­TIS

Evaldo Virkečio nuotr.

Pa­siū­ly­mas: „Tai vie­nin­te­lė me­no ga­le­ri­ja Kau­ne, ku­ri ne­tu­ri aiš­kaus pavadinimo“, – apie idė­ją Kau­no pa­veiks­lų ga­le­ri­jai su­teik­ti „Flu­xus“ krikš­ta­tė­vio Jur­gio Ma­čiū­no var­dą kal­bė­jo Na­cio­na­li­nio M.K.Čiur­lio­nio mu­zie­jaus di­rek­to­rė Ina Pu­ke­ly­tė. Šis pa­siū­ly­mas su­kė­lė daug dis­ku­si­jų ir ga­lu­ti­nio spren­di­mo kol kas nė­ra, o mu­zie­jaus di­rek­to­rė I.Pu­ke­ly­tė gruo­džio 17-ąją pa­li­ko pa­rei­gas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

At­vi­ra: „No­ri­si, kad ro­tu­šė bū­tų mies­to pa­ži­ni­mo cent­ras. Vie­ta, kur lan­ky­to­jas su­pras­tų mies­to is­to­ri­ją, su­si­pa­žin­tų su da­bar­ti­mi ir pa­ma­ty­tų, ką mies­tas suplana­vęs atei­ty­je“, – pri­sta­tant Kau­no bal­tą­ja gul­be ti­tu­luo­ja­mos mies­to rotušės at­nau­ji­ni­mo dar­bų pro­jek­tą kal­bė­jo me­ro pa­ta­rė­jas Si­mo­nas Kai­rys. Tiki­ma­si ro­tu­šę at­nau­jin­ti iki 2022-ųjų.

RUG­SĖ­JIS

 

Laimučio Brundzos nuotr.

Gau­siau: „Kiek­vie­nas rug­sė­jis ir toks pat, ir ki­toks“, – Rug­sė­jo 1-osios išvakarėse sa­kė mies­to sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo sky­riaus ve­dė­jas Vir­gi­ni­jus Mažei­ka. Anot jo, la­biau­siai džiu­gi­nan­ti – šių­me­čių pir­mo­kė­lių sta­tis­ti­ka: jų Kauno mies­te 344-iais dau­giau nei per­nai. 3 321 ma­ža­sis kau­nie­tis šį rug­sė­jį pir­mą kar­tą sė­do į mo­kyk­los suo­lą.

 

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ti­tu­las: „Jau tu­riu tiek me­tų, kad man vi­si tie paaukš­ti­ni­mai la­bai ne­daug reiš­kia. Su­lau­kęs vy­res­nio am­žiaus pa­ste­bė­jau, kad vis daž­niau min­ti­mis pla­nuo­ji susitiki­mą su Vieš­pa­čiu, tai tie vi­si dzin­gu­liu­kai, spal­vos pa­si­trau­kia į šo­ną“, – taip rug­sė­jį pa­skelb­tą ži­nią apie po­pie­žiaus Pran­ciš­kaus spren­di­mą pa­kel­ti į kar­di­no­lus priė­mė Kau­no ar­ki­vys­ku­pas eme­ri­tas Si­gi­tas Tam­ke­vi­čius SJ. Krau­jo rau­do­nu­mo kar­di­no­lo su­ta­ną jis už­si­vil­ko spa­lio 5-ąją, kai Va­ti­ka­ne kar­di­no­lų kon­si­to­ri­jo­je ofi­cia­liai ga­vo vi­sus šio ti­tu­lo at­ri­bu­tus. Spa­lio 19-ąją Kau­no Šv.Apaš­ta­lų Pet­ro ir Po­vi­lo ar­ki­ka­ted­ro­je ba­zi­li­ko­je nau­ja­sis kar­di­no­las au­ko­jo pa­dė­kos šv.Mi­šias.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Vi­zi­ja: „Tai tu­ri bū­ti žmo­nių spren­di­mas“, – kal­bė­jo Kau­no me­ras Vis­val­das Matijo­šai­tis, pra­bi­lęs apie tai, kad 13-ka Kau­no ra­jo­no se­niū­ni­jų tu­rė­tų tap­ti Kauno mies­to da­li­mi. Rug­sė­jį mies­to ta­ry­ba tam pri­ta­rė, ta­čiau Kau­no ra­jo­no meras Valerijus Makūnas ir da­lis gy­ven­to­jų prieš to­kius po­ky­čius sto­ja pies­tu.

Elijaus Kniežausko nuotr.

Ste­bi­na: „Duo­me­nų, kad nu­teis­ta­sis And­rius Ka­la­siū­nas ga­li bū­ti pa­vo­jin­gas, ne­tu­ri­ma“, – taip Ka­lė­ji­mų de­par­ta­men­tas pa­ko­men­ta­vo si­tua­ci­ją, kai rug­sė­jį iš sta­tyb­vie­tės Lais­vės alė­jo­je pa­si­ša­li­no be sar­gy­bos prie­žiū­ros dir­bęs nuteistasis, at­lie­kan­tis baus­mę Pra­vie­niš­kių pa­tai­sos na­muo­se. A.Ka­la­siū­nas bu­vo pa­gar­sė­jęs sa­dis­tas, nu­teis­tas už bu­vu­sios sa­vo mer­gi­nos, nu­spren­du­sios jį palikti, ne­tei­sė­tą lais­vės atė­mi­mą ir pa­si­kė­si­ni­mą nu­žu­dy­ti itin žiau­riai kankinant. Jis bu­vo pel­nęs Auš­vi­co kon­cent­ra­ci­jos sto­vyk­los bu­de­lio Jo­se­fo Men­ge­lės pra­var­dę. Iki šiol apie A.Ka­la­siū­ną jo­kių ži­nių nė­ra.

SPA­LIS

Elijaus Kniežausko nuotr.

Neį­ti­ko: „Di­rek­to­rius at­lei­džia­mas kaip pra­ra­dęs mi­nist­ro pa­si­ti­kė­ji­mą dėl vėluojan­čių so­do re­no­va­ci­jos dar­bų, ne­skaid­riai vyk­dy­tų vie­šų­jų pir­ki­mų, nepatenkina­mų są­ly­gų gy­vū­nų ge­ro­vei už­tik­rin­ti“, – spren­di­mą iš pa­rei­gų at­leis­ti Lie­tu­vos zoo­lo­gi­jos so­do di­rek­to­rių Au­ri­mą Di­džio­ką (nuo­tr.) ko­men­ta­vo aplinkos mi­nist­ro Kęs­tu­čio Ma­žei­kos at­sto­vas. Nuo 2013 m. so­dui va­do­va­vęs A.Didžio­kas ti­ki­no, kad mi­nis­te­ri­ja ne­no­rė­jo įsi­klau­sy­ti į Zoo­lo­gi­jos so­do problema­ti­ką, o tvar­ky­ti jį rei­ka­lau­ta ne­ski­riant tam lė­šų. Jis pa­ts ti­ki­no jau­tęs ir buvusio, ir da­bar­ti­nio mi­nist­ro spau­di­mą. Nors ga­lė­jo dirb­ti iki ki­tų me­tų va­sa­rio, A.Di­džio­kas pa­si­pra­šė at­lei­džia­mas anks­čiau. Kol mi­nis­te­ri­ja ieš­kos nau­jo vado­vo, so­dui lai­ki­nai va­do­vaus vy­riau­sia­sis šios įstai­gos bio­lo­gas Be­nas Arūnas No­rei­kis. Gruodį Zoologijos sode netikėtai apsilankė ne tik Specialiųjų tyrimų tarnybos, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Butauto Barausko nuotr.

Įk­liu­vo: „Bu­vo at­lie­ka­mas il­ga­lai­kis iki­teis­mi­nis ty­ri­mas tiek Po­li­ci­jos departamen­te, tiek Kri­mi­na­li­nės po­li­ci­jos biu­re dėl dis­po­na­vi­mo ak­ci­zi­nė­mis pre­kė­mis, su­lai­ky­ti de­vy­ni as­me­nys, tarp jų – vie­nas pa­rei­gū­nas“, – spa­lio 9-ąją pa­tvir­ti­no Lie­tu­vos po­li­ci­jos ge­ne­ra­li­nio ko­mi­sa­ro pa­va­duo­to­jas Ed­var­das Šileris. Dar­bo vie­to­je bu­vo su­lai­ky­tas Kau­no ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos komisaria­to Eko­no­mi­nių nu­si­kal­ti­mų ty­ri­mo val­dy­bos 3-io­jo sky­riaus vir­ši­nin­kas Do­na­tas Ka­ra­lu­kas (nuotr.). Pa­rei­gū­nas kal­ti­na­mas den­gęs nu­si­kal­tė­lių veik­lą ir paė­męs di­des­nį nei 10 tūkst. eu­rų ky­šį. Lap­ri­čio ant­ro­je pu­sė­je jis bu­vo paleistas į lais­vę.

LAPK­RI­TIS

Vilmanto Raupelio nuotr.

Nau­jai: „Tai se­no­jo Kau­no pa­vel­das, ku­rį pri­va­lo­me puo­se­lė­ti“, – le­gen­di­nių Kau­ko laip­tų at­gi­mi­mu džiau­gė­si Kau­no me­ras Vis­val­das Ma­ti­jo­šai­tis. Cent­ri­nę mies­to da­lį ir Ža­lia­kal­nį jun­gian­tys 1936 m. įreng­ti au­ten­tiš­ki laip­tai, ku­riuos supro­jek­ta­vo in­ži­nie­rius Fe­lik­sas Viz­ba­ras, o pro­jek­tą pa­ren­gė ar­chi­tek­tas Stasys Ku­do­kas, šie­met baig­ti re­konst­ruo­ti. Tik­ra­sis laip­tų gro­žis tu­rė­tų atsiskleis­ti va­sa­rą, kai vir­šu­ti­nė­je laip­tų da­ly­je ims trykš­ti fon­ta­nai.

 

Vilmanto Raupelio nuotr.

Sug­rį­ži­mas: „Jos svei­ka­ta ge­ra ir ji jau­čia­si ne­blo­gai. Nu­si­tei­ku­si tęs­ti ko­vą Lietu­vo­je“, – pa­skli­dus ži­niai, kad pra­si­dė­jo bu­vu­sios Sei­mo na­rės, tei­sė­jos Nerin­gos Venc­kie­nės (nuo­tr.) ekst­ra­di­ci­ja iš JAV į Lie­tu­vą, ko­men­ta­vo jos sū­nus Ka­ro­lis Venc­kus. Lapk­ri­čio 7-ąją Kau­no apy­lin­kės teis­mas nu­spren­dė ją suim­ti dviem mė­ne­siams, mo­ty­vuo­da­mas tuo, kad ji ga­li ga­li bėg­ti ir slėp­tis. Lapk­ri­čio 19 d. už 10 tūkst. eu­rų už­sta­tą N.Venc­kie­nė bu­vo pa­leis­ta į lais­vę su apy­ko­je, ap­ri­bo­jus at­stu­mą, kiek ga­li nu­tol­ti nuo tė­vų na­mų Gar­lia­vo­je, kur ap­si­gy­ve­no. N.Venc­kie­nė Či­ka­gos ka­lė­ji­me bu­vo lai­ko­ma nuo 2018 m. pra­džios. Ji iš Lietuvos iš­vy­ko 2013 m., kai Sei­mas pa­nai­ki­no jos tei­si­nę ne­lie­čia­my­bę. Jai pareikš­ti įta­ri­mai dėl teis­mo spren­di­mo ne­vyk­dy­mo, pa­si­prie­ši­ni­mo po­li­ci­jos parei­gū­nui, truk­dy­mo ant­sto­liui ir su­da­vi­mo į vei­dą Lai­mu­tei Stan­kū­nai­tei. Vi­sus įta­ri­mus ji nei­gia.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Ypa­tin­ga: „Mer­gy­tės būk­lė sta­bi­li, ji pa­ti val­go, jos svo­ris au­ga. Ir tė­ve­liai, ir mes la­bai džiau­gia­mės“, – taip Kau­no kli­ni­kų me­di­kai kal­bė­jo apie šio­je įstai­go­je gimu­sią mer­gy­tę, ku­ri pa­sau­lį iš­vy­do 22-ie­jų nėš­tu­mo sa­vai­čių tes­ver­da­ma vos 350 g. Me­di­kams pri­žiū­rint su­lau­ku­si pen­kių mė­ne­sių ir sver­da­ma 3,5 kg ji su tė­ve­liais iš­ke­lia­vo na­mo. Pa­sak me­di­kų, tai vie­nin­te­lis pa­sau­ly­je po tiek ne­daug nėš­tu­mo sa­vai­čių gi­męs ir iš­gy­ve­nęs to­kio ma­žo svo­rio kū­di­kis.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Kos­mi­nė: „Man ji pri­me­na pa­sa­ką. Rei­kia džiaug­tis, kad Kau­ne eg­lu­tės vi­sa­da bū­na ori­gi­na­lios“, – lapk­ri­čio 30 d. Ro­tu­šės aikš­tė­je įžie­bus pa­grin­di­nę mies­to eg­lę džiau­gė­si kau­nie­tė Jū­ra­tė. Eg­lę ir ro­tu­šės pa­puo­ši­mus kū­ru­si me­ni­nin­kė Jo­lan­ta Šmid­tie­nė šie­met pa­si­rin­ko kos­mo­so te­mą ir „Ma­žo­jo prin­co“ pa­sa­kos mo­ty­vus.

GRUODIS

Martyno Aleksos nuotr.

Prem­je­ra: „Pa­ža­dus rei­kia te­sė­ti. Gruo­džio vi­du­ry­je – „Mak­be­tas“, – Kau­no valsty­bi­nio mu­zi­ki­nio teat­ro ad­mi­nist­ra­ci­ja lai­ki­nai su­stab­dė sce­nos tvar­ky­mo dar­bus, ku­rie bus tę­sia­mi pa­si­bai­gus se­zo­nui. O kiek vė­les­nį įpras­tai se­zo­ną pra­dė­jo ope­ra „Mak­be­tas“. 2022 m. teat­ras švęs 130 me­tų su­kak­tį – ta pro­ga sce­na su­spin­dės vi­su gro­žiu. Dėl sce­nos re­konst­ruk­ci­jos teat­ras du­ris už­vė­rė šį pa­va­sa­rį.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų