Pereiti į pagrindinį turinį

„Kaunas Jet 2020“: vandens motociklų entuziastai išbandė jėgas tarp profesionalų

2020-07-27 09:25
DMN inf.

Kauno keleivinė prieplauka Vilijampolėje šeštadienį tapo išskirtiniu traukos tašku kauniečiams ir miesto svečiams. Čia, Nemuno dalyje tarp santakos su Nerimi ir Kauno žiemos uosto, pirmą kartą surengtos vandens motociklų varžybos „Kaunas Jet 2020“. Slalomo ir enduro rungtyse prie starto linijos išsirikiavo gerokai per pusšimtį dalyvių – nuo debiutantų iki patyrusių šio sporto senbuvių.

Pirmasis laukęs išbandymas slalomo trasoje leido sportininkams iš arčiau pažinti sraunų ir vietomis bangų nepagailėjusį Nemuno vandenį. Savotišku Lietuvos vandens motociklų sporto epicentru tapusiame Kaune organizatoriai stengiasi kaskart pateikti naujovių ne tik rengdami varžymas unikaliose erdvėse, bet ir dėliodami ypatingo atidumo reikalaujančią trasos konfigūraciją.

Svarbus ne vien greitis

„Spausti akceleratorių ir lėkti kur akys mato – tai veikiau būdinga pramoginiams pasiplaukiojimams. Sporte būtina įjungti ir loginį mąstymą. Kiekviena padaryta klaida čia gali kainuoti brangiai – iki keliasdešimties sekundžių baudos, o kartais perdėtas pasitikėjimas savimi baigiasi neplanuotomis maudynėmis vandenyje. Todėl geriau nepersistengti, bet viską atlikti tiksliai ir sklandžiai iki pat finišo“, – pasakojo varžybų trasą sudarinėjęs teisėjas Deivis Zizas.

Pagal pajėgumą ir patirtį į atskiras klases suskirstyti slalomo dalyviai pirmiausia startavo savo turimais vandens motociklais „Runabout Sport“ ir „Runabout mėgėjų“ klasėse. Nugalėtojais jose atitinkamai tapo Aidas Eidukaitis ir Dainius Tareila.

Iškart po to lenktynininkai savo meistriškumą demonstravo pakaitomis sėsdami ant to paties vandens motociklo. Šiam išbandymui tradiciškai pasitelkiamas renginio rėmėjo – bendrovės „Moto Marine“ – pristatomas „Sea-Doo Spark“ modelis.

„Spark Sport“ klasėje vos kelių šimtųjų sekundės dalių persvara pergalę pelnė Justinas Grūdė. Malonią staigmeną ne tik sau, bet ir varžovams vyrams pateikė „Spark moterų“ ir „Spark mėgėjų“ kategorijose užtikrintai laimėjusi Ieva Bružaitė. „Spark jaunių“ gretose be konkurencijos trofėjų pelnė jauniausias varžybų dalyvis Dominykas Požarskas.

Papildomi lenktynių ingredientai

Galimybė nemokamai startuoti slalomo rungtyje vieniems tapo pirmąja pažintimi su vandens motociklų sporto vingrybėmis, o kitiems – geru apšilimu prieš antrąją varžybų dalį. Popiet prasidėjo grupiniai plaukimai kur kas didesnės ištvermės ir meistriškumo pareikalavusioje enduro disciplinoje.

Lygiai pusvalandis. Tokią distancijos trukmę šįkart varžybų organizatoriai skyrė antrajam dienos iššūkiui. Šimtai žiūrovų abipus Nemuno turėjo progą pasigrožėti ambicinga ir karšta kova, kurioje netrūko išbandymų tiek dalyviams, tiek ir jų technikai.

 

 

Kiekvieno iš sportininkų individualiai pasirinkta strategija, netikėti kritimai nuo vandens motociklų, keletas neskausmingų susidūrimų ir apmaudžios techninės problemos – neatsiejama šio sporto dalis, pridėjusi daug papildomos intrigos. Vieniems lenktynininkams šie „prieskoniai“ užkirto kelią finišo link, o kiti džiaugėsi pelnytais laimėjimais.

Debiutas pažymėtas trečia vieta

Išskirtinį pergalės skonį teko patirti ir naujokams. Antai pirmą kartą savo pramoginiu vandens motociklu lenktynėse startavęs kaunietis Žilvinas Gabšys prisipažino nesitikėjęs pakliūti tarp prizininkų, tačiau rezultatą davė jo pasirinkta taktika – plaukti atsargiai, nedaryti klaidų ir protingai paskirstyti fizinių jėgų bei kantrybės likučius iki pat paskutinių metrų.

Debiutantas finišavo trečias „Runabout 2T Open“ klasėje. Pergalę tarp šio pogrupio atstovų pelnė prieš tai trofėjų slalome jau laimėjęs „Jetskishop“ komandos narys Justinas Grūdė.

„Runabout Spark“ kategorijoje užtikrintai laimėjo visu ratu artimiausius varžovus aplenkęs Aurimas Ridikas. Tarp pirmuosius žingsnius profesionaliame vandens motociklų sporte žengiančių dalyvių – „Runabout Novice“ klasėje – šįkart fortūna plačiausiai šypsojosi Tomui Šefleriui.

Tuo metu galingiausiųjų klasėje kova virė iki pat finišo tiesiosios, tačiau lyderio poziciją sėkmingai išsaugojo ir aukščiausios prabos trofėjų per apdovanojimų ceremoniją į viršų kėlė kaunietis Mindaugas Jačiauskas. Šis atletas jau yra spėjęs įrodyti savo pranašumą ir tarptautiniu mastu, prieš kelerius metus pelnydamas trečiąją vietą vandens motociklų Pasaulio pirmenybėse.

Kitos varžybos – Elektrėnuose

„Esame dėkingi Vidaus vandens kelių direkcijai už suteiktą galimybę startuoti šioje vaizdingoje Nemuno erdvėje. Tai leido ne tik sau, bet ir gausiai žiūrovų miniai parodyti, jog išties gyvename upių mieste. Čia labai svarbus ir Kauno miesto savivaldybės palaikymas, be kurio tokio masto renginys tiesiog negalėtų įvykti. Tikimės, kad nebe pirmus metus vykusios „Kaunas Jet“ lenktynės pratęs šią gražią tradiciją ir kitais metais“, – nusileidus varžybų uždangai, po apdovanojimų kalbėjo projekto „Kaunas Jet“ vadovas Mindaugas Mačiulaitis.

„Kaunas Jet 2020“ varžybos buvo neįskaitinės bendrame Lietuvos vandens motociklų čempionate. Tačiau sportininkai toliau tęsia kovas ir oficialiose šalies pirmenybėse. Birželį Kaune startavęs Lietuvos čempionatas trumpam keliasi į Elektrėnus. Kitas etapas „East European Jetsky cup“ vyks ateinantį savaitgalį, rugpjūčio 1–2 dienomis, Elektrėnų mariose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų