Kaunas švenčia liepos 6-ąją: renginių gausoje – ir iškalbingos jų dalyvių išpažintys

  • Teksto dydis:

Šiandien Kaunas tradiciškai iš visos širdies švenčia Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną. Sutiktųjų jos renginiuose klausėme, kada jie labiausiai didžiavosi savo valstybe?

„Labiausiai didžiavomės Lietuva, kai mūsų dėka, kaip kortų namelis sugriuvo visa sovietinė imperija!“ – teigė į tradinį šventinį minėjimą Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje traukę du šventiškai pasipuošę žilagalviai.

„Mane visada be galo „veža“, kai įvairiose tarptautinėse varžybose stovinčiojo ant nugalėtojo pjedestalo garbei skamba mūsų valstybės himnas!“ – sakė atletiško sudėjimo 30-metis, teigęs, kad šiandien su šeima ketina aplankyti ne vieną šventinį renginį mieste.

„Mano kartai turbūt labiausiai jaudinančius prisiminimus kelia Sausio 13-oji, per kurią sugebėjome atstovėti mūsų pasirinkimą būti nepriklausomais ir, kad Lietuvos vardas neišnyktų iš pasaulio žemėlapio“, – vos tramdė kartu su tų dienų prisiminimais akyse ištryškusias ašaras šventiškai papuoštoje Laisvės alėjoje sutikta 60-metė, vedina anūkėle, kuri apie tuos atmintinus įvykius jau žinos tik iš močiutės pasakojimų.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Aš labai didžiavausi mūsų valstybe, kai ji padėjo okupuotai Ukrainai. Tokius pačius jausmus jaučiau ir, kai mes bandėme padėti Baltarusijai,“ – prisipažino vienas kariška uniforma vilkintis šventinių renginių dalyvis.

„Man didžiausią įspūdį iš mūsų valstybės istorijos daro tie laikai, kai jos valdos siekė Juodąją jūrą!“ – atviravo studentiško amžiaus jaunuolis, dar negalėjęs pasakyti, kuriems liepos 6-osios renginiams Kaune jis teiks pirmenybę.

O šventinių renginių šiandien Kaune, kaip jau skelbta, – gausu. Kartu su tradiciniais – Vyčio Kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija vidurdienį Karo muziejaus sodelyje , gėlių padėjimu prie Nežinomo kario kapo ir Laisvės paminklo bei dedikacinių šūvių salvių, kaip ir kasmet, bus ir naujų iniciatyvų, kuriomis siekiama dar labiau įprasminti bei padaryti atmintina šią neeilinę dieną.

Kai kurios iš naujų iniciatyvų – rekordinės trijų krepšinio aikštelių dydžio trispalvės išskleidimas Vienybės aikštėje ar ant 13-os aukštų BLC verslo centro susirinkus 21 val. giedoti „Tautiškos giesmės“ arba Kauno policijos, prokurorų, ugniagesių gelbėtojų, šaulių bei karo policijos kvietimas kartu minėti liepos 6-ąją Nepriklausomybės akštėje – nuo 14 iki 17 val. organizuojant renginį „Kartu mes galime viską!“, kurio metu visi norintieji galės susipažinti su šių profesijų išūkiais ir kasdienybe, jau taip pat tampa tradicinėmis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Liepos 6-oji jau neįsivaizduojama ir be prieš trylika metų – minint Lietuvos vardo 1000-metį vieningai pradėtos giedoti „Tautiškos giesmės“. Šiandien ji Kaune bus giedama ir Vienybės aikštėje, papuoštoje rekordine trispalve, ir Napoleono kalno papėdėje bei Čečėnijos aikštėje, kur ketina burtis vietinės bendruomenės. Ir, žinoma, prie Kauno pilies.

„Tautiška giesmė“ Kauno pilies papėdėje bus giedama per festivalio „Operetė Kauno pilyje“, šiemet švenčiančio savo 20-metį, koncerto „Mano meilė – operetė“ pertrauką. Susirinkusiuosius į šį taip pat gražia Kauno tradicija tapusį renginį sveikins miesto meras Visvaldas Matijošaitis, šventės proga įteiksiantys savivaldybės apdovanojimus.

Šiandien Kauno muziejuose galima lankytis nemokamai. Kaip ir važiuoti miesto viešuoju transportu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AŠ portretas
Nemanau,kad geras sumanimas vėliava apsisupti.Kiekvienas daiktas turi savo vietą.GTai vėliavos išniekinimas.GTaip man atrodo.

cha cha cha

cha cha cha portretas
godus senis už širdies susigriebęs, o galvoje tik mintys apie pinigus, pastatus, žemes....grobti, griebti, dar dar dar.....

By...Rka CEO

By...Rka  CEO  portretas
Tam - - - > KAUNO DIENA kazkokiam : uz ka bausti??? Kad žmogus šventa teisybe parašo, savo aamenine nuomone??? AŠ nemaciau renginiu, tik kazkiek susirinko prie karo muzijaus, pravaziuodamas maciau, kad lijo, kad siena kiaura kaip skyle????? Kas tau cia BLOGO???? atsakyk
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių