Kaunas – tarp daugiausia paraiškų renovuoti daugiabučius pateikusių savivaldybių

  • Teksto dydis:

Šių metų sausio 31 d. buvo paskutinė proga pateikti paraiškas daugiabučių renovacijai vykdyti. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) skelbia, kad iki termino pabaigos buvo gauta 480 paraiškų iš 51 Lietuvos savivaldybės, o bendra investicijų suma turėtų siekti apie 210 mln. eurų. Daugiausia paraiškų buvo sulaukta iš trijų miestų, tarp kurių atsidūrė ir Kaunas.

Pagal pateiktas paraiškas pirmauja didžiausi miestai – Vilnius pateikė 34 projektus, Kaunas – 32, o Klaipėda – 36.

BETA direktorius Valius Serbenta pasakoja, kad džiugina ir mažesnių savivaldybių rezultatai: „Džiaugiamės, kad didžiuosiuose trijuose šalies miestuose ir toliau neslopsta renovacijos tempai, tačiau svarbu atkreipti dėmesį ir į mažesnes savivaldybes – Plungę, Jonavą, Palangą, Ukmergę ir kt. Jau greitai šios smulkesnės savivaldybės bus atnaujinusios didžiąją dalį senų daugiabučių.“

Žiūrint į mažesnes savivaldybes, aktyviausiai paraiškos buvo teikiamos Ukmergės rajone (24). Taip pat išsiskyrė Palanga (22), Šilutė (20) ir Telšiai (18). Švenčionių, Jonavos ir Plungės rajonų savivaldybėse buvo gauta po 17 paraiškų, o dar 13 prašymų atnaujinti būstus pateikė Prienų, Kretingos ir Šalčininkų savivaldybės.

Didžiausias dėmesys – kvartalinei renovacijai

Jeigu vertinant visas gautas paraiškas paaiškės, kad pateiktų projektų bendra investicijų ir (ar) valstybės paramos lėšų suma yra didesnė, nei numatyta pinigų suma kvietime, bus taikomas konkursinis metodas. Šiuo metu valstybė yra numačiusi skirti 150 mln. eurų bendroms investicijoms ir dar 50 mln. eurų valstybės paramai.

Daugiausia dėmesio ir toliau bus skiriama kvartalinei arba kompleksinei renovacijai – tai reiškia, kad jeigu atitinkamas daugiabutis pastatas yra įtrauktas į savivaldybių vykdomą Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą, daugiau šansų, kad ši paraiška bus atrinkta.

Vykdant kompleksinę renovacija yra atnaujinami ne tik pavieniai pastatai, o jų grupės, kartu su visa daugiabučių infrastruktūra – žaliosiomis erdvėmis, šaligatviais, automobilių stovėjimo aikštelėmis ir kt.

Tačiau paraiškos bus vertinamos atsižvelgiant ir į daugiau kriterijų, pavyzdžiui, pastato energinio naudingumo klasė, namo dydis, gyventojų aktyvumas pritariant investicijų planui ir kt.

Reitingavus visas paraiškas bus sudaromas projektų sąrašas, kurie bus finansuojami, o į jį nepakliuvę bus įtraukti į rezervinį sąrašą, ir su tam tikromis sąlygomis jų renovacija galės būti įgyvendinama kitais metais.

Nuo 2013 m., kai į renovacijos procesus įsitraukė ir savivaldybės, buvo atnaujinta daugiau kaip 2 400 daugiabučių, arba 70 tūkst. butų. Šiandien įgyvendinami dar 1 400 būstų renovacijos projektų, turinčių gyventojų pritarimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanda

Vanda portretas
Mes jau ne arti baudžiavos, mes jau tikrų tikriausi baudžiauninkai esame. Stabdykime tai.

vargsas

vargsas portretas
kada baugsite gyventojus apvagineti kada baigsite mulkinti gyventojus cia yra priverstinis administratorius agitacijos nori nenori privercia visus kad baigsite apvagineti zmones

Anonimas

Anonimas portretas
Nustokite mulkinti žmones. Niekas tų renovacijų nenori, nes jų rezultate žmonės lieka skolininkais iki grabo lentos. O kiemų grožį ir aikšteles pagal įstatymus turi tvarkyti Kauno miesto savivaldybė, bet ji meluoja, kad tai ne jos pareiga. Pasižiūrėkime mero rinkiminius pažadus- jis niekieno neverčiamas pažadėjo tvarkyti daugiabučių kiemus. Ir užmiršo...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių