Kaunas tęsia tradicijas: viešasis transportas veš nemokamai

  • Teksto dydis:

Kaunas tęsia tradicijas ir rugsėjo 22-ąją pakvies nemokamai naudotis miesto viešuoju transportu. Visą dieną važiuojant troleibusais ir autobusais nereikės mokėti už bilietą. Tokia akcija siekiama paskatinti palikti automobilius namuose ir rinktis viešąjį transportą, taip prisidedant prie oro taršos mažinimo.

Judumo savaitė

Kasmet rugsėjo 16–22 d. visoje Europoje minima darnaus judumo savaitė, skatinanti tausoti gamtą ir kiekvienam savaip prisidėti prie oro taršos mažinimo. Kaunas taip pat prisideda prie šios savaitės renginių. Viena tokių akcijų – nemokamas viešasis transportas.

Vienas efektyviausių būdų leisti gamtai atsikvėpti – bent trumpam palikti nuošalyje motorizuotas transporto priemones. Galima keliauti dviračiais, paspirtukais, tiesiog pėsčiomis ar viešuoju transportu. Pastarasis rugsėjo 22 d. Kaune tradiciškai keleivius veš už dyką.

„Dieną be automobilio“ Kaunas mini jau ne vienerius metus, todėl tai tampa gražia ir gamtą tausojančia tradicija.

Miesto vežėjas siūlo rinktis autobusus ir troleibusus, kurie nemažai daliai kauniečių vis dar yra gana nekasdieniškas būdas vykti į darbą ar studijas, o mažiesiems kelionės į darželius bei mokyklas išvis gali tapti išskirtiniu nuotykiu.

„Bendrovė „Kauno autobusai“ kviečia visus jungtis prie šios akcijos ir rodyti pavyzdį aplinkiniams, paraginant namiškius, kaimynus, kolegas ir draugus nemokamai išbandyti kur kas ekologiškesnį kelionės būdą. Kasdien į Kauno gatves išrieda virš 300 viešojo transporto priemonių. Iš jų daugiau kaip pusė – aplinkai draugiški troleibusai ir autobusai. Iki metų pabaigos į dalį maršrutų išvažiuos nauji ir ekonomiški hibridiniai autobusai. Modernūs žemagrindžiai „MAN Lion's City 12“ pakeis pusę bendrovės senojo autobusų parko“, – sakė bendrovės generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Sėdant prie automobilio vairo verta savęs paklausti, ar tikrai būtina tai daryti.

Mažiau spūsčių ir taršos

„Sėdant prie automobilio vairo verta savęs paklausti, ar tikrai būtina tai daryti. Galbūt sveikiau ir naudingiau pasivaikščioti ar pramankštinti kojas minant dviratį, o gal rytinio piko metu darbą greičiau ir patogiau pasieksiu viešuoju transportu? Beje, įmonėje turime gerųjų pavyzdžių, kuomet kolegos į darbą atvyksta pėsčiomis arba dviračiais“, – pridūrė „Kauno autobusų“ vadovas.

Pašnekovas ragino vadovautis vis labiau visuomenėje įsigalinčiu požiūriu: „Vertinu ekologiją, esu pilietiškas, noriu pailsėti nuo automobilio ir renkuosi kitą kelionės būdą – einu pėsčiomis, važiuoju dviračiu, paspirtuku arba keliauju viešuoju transportu.“ Apie tai, anot M. Grigelio, turėtume kaskart pagalvoti kiekvienas.

Šalies transporto tendencijas stebintys ir analizuojantys specialistai teigia, kad automobilių keliamą triukšmą, taršą ir spūstis miestų gatvėse galima sumažinti beveik trečdaliu, jei kuo daugiau žmonių naudotųsi viešuoju transportu. Vienas iš argumentų: autobuso keleiviui tenka 15 kartų mažesnė tarša nei automobilio keleiviui. Apie tai reikėtų galvoti kasdien, ne tik Europos judumo savaitę.

Pasak ekspertų, šalies miestuose viešajam transportui skirtų A juostų skaičiaus didinimas taip pat ženkliai prisidėtų prie gyventojų apsisprendimo – iš nuosavo automobilio persėsti į autobusą ar troleibusą. Be to, šalyje vis dar stokojama tyrimais bei argumentais pagrįsto švietimo, kodėl savo kelionėms turėtume rinktis alternatyvą automobiliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimelis

Klausimelis portretas
O kaip del viruso???

Pensininkė - Lyda Gudonienė

Pensininkė - Lyda Gudonienė portretas
Telšiuose jau antri metai pensininkai nemokamai važiuoja miesto transportu. Užtenka parodyti vairuotojui pensininko pažymėjimą. Nežinau iš kur savivaldybė turi lėšų. Ir jokios pramonės ten nėra. Skaičiavimo mašinų gamykla ir "Mąstis" - jau daug metų nedirba.

kodel

kodel portretas
autobusai pradeda vezintis 6val,tai kaip man ant 6 but darbe be masinos?
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių