Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas virto filmavimo aikštele

2009-10-09 17:42
Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele Kaunas virto filmavimo aikštele

Šią savaitę Kaunas virto filmavimo aikštele - Senamiesčio gatvėse, namuose ir muziejuose buvo kuriamos lietuviško filmo "Kai apkabinsiu tave" scenos.

Mestos didelės pajėgos

Trečiadienio vakarą Juozo Zikaro gatvėje, šalia skulptoriaus vardu pavadinto muziejaus šurmulys, kokio paprastą vakarą nepamatysite.

Dešimtys akis spiginančių galingų prožektorių, šimtai metrų laidų, filmavimo kameros ir kažkur skubantys žmonės. Kas jie? Režisierius, prodiuseris, operatorius su grupe, vaizdo kontrolės asistentas, apšvietėjai, mechanikai, grimuotojai, pagrindiniai, antraplaniai ir epizodiniai aktoriai. "Šiandien mūsų net 56. Su policija", - šyptelėja filmų gamybos ir platinimo kompanijos "Uljana Kim ir ko" direktorė Uljana Kim.

Scena, kurią juostoje pasirengusi įamžinti kūrybinė grupė, bus filmuojama atokiau nuo gyvenamųjų namų. Iki tol filmavimo aikštelę, pasak U.Kim, teko įrengti ir prieš pat gyventojų langus. "Kauniečiai labai geranoriški. Nė karto neteko girdėti priekaištų, kad jiems trukdo miegoti prožektorių šviesa ir šurmulys gatvėje", - miestiečių supratingumą gyrė kompanijos vadovė. Egzotiškos išvaizdos tamsiaplaukė vylėsi, kad per filmavimus, geranoriškumu trykš ir sostinės gyventojai.

Stop - antras dublis

Kelios minutės po 21 val. Lietpalčiu apsigaubęs jaunuolis specialia mašina nuo gatvės pučia nukritusius lapus.

Nors kalendoriuje - darganotas ir lietingas spalis, ekrane žiūrovai matys vasarą. Rudens pėdsakų juostoje negali likti nė ženklo. Už kelių dešimčių metrų iškilusioje palapinėje grimuotoja ant aktorių veidų tepa paskutiniuosius skystos pudros sluoksnius. "Visi į vietas. Nepraleidžiame automobilių ir pėsčiųjų. Andriau, išeik pasirodyti", - pasigirdo įsakmus režisieriaus Kristijono Vildžiūno balsas.

Gatvėje, prie tvoros ir muziejaus prieigose šurmuliavę žmonės akimirksniu nutilo. Pro namo duris galvą kyštelėjo vienas  pagrindinių aktorių.

"Garsas yra. Dublis - devyni vienas. Akcija", - suriko balsas iš garsiakalbio. Vėl atsiveria durys, sunkiai kvėpuodamas pro jas išeina Andrius Bialobžeskis, filme atliekantis tėvo vaidmenį. Tamsoje pagraibomis suradęs dviratį, užlipa ant jo ir išvažiuoja. Tada netikėtai iš už medžio išlenda vyras ir įsmunka į namą, kurį prieš akimirką paliko tėvas. "Dabar jis nušaus aktorių, kuris sėdi namo viduje", - prasitarė U.Kim. Tiesa, kraujas tądien nesilieja - scena namo viduje nufilmuota prieš kelias dienas, viename Žaliakalnyje esančių namų.

1944 m. menanti scena kartojasi keliolika kartų. Tiek pat kartų A.Bialobžeskiui tenka atidaryti duris ir ropštis ant dviračio. "Velnias, per visą ekraną perskrido lapas", - tyliai sušnabždėjo operatorius Vladas Naudžius.

Filmavimas vyko naktį

Trumpa pertraukėlė, po to laukia kitas epizodas. Už Kauno kolegijos, Justino Vienožinskio menų fakulteto tvoros, šviesą ima skleisti dar daugiau prožektorių.
Netrukus kadre atsiranda senutis - 1935 m. autobusiukas. Kažkas iš komandos narių tuo metu rankas šildo kavos puodeliu arba glaudžiasi prie šilumą ir šviesą skleidžiančios lempos, kažkas ragauja ant žemės nukritusių obuolių, likusieji mėgaujasi gardžiu cigaretės dūmu. Į namą subėga keliolika įvairaus amžiaus epizodinių aktorių.

"Tarp jų yra nemažai vietinių - kauniečių", - pastebi U.Kim.

Po dešimties minučių, žvilgčiodami į šalis persirengėliai sulipa į autobusą. Režisierius tikrina, ar visi atsisėdo į savo vietas. Kostiumo dailininkės asistentė pažiūri, ar jaunoji aktorė Gabriėlė megztinio sagas atsegė taip, kaip parašyta scenarijuje.

"Visi į vietas. Nepraleidžiame pėsčiųjų ir mašinų", - tylą skrodžia jau girdėti, antrojo režisieriaus Mykolo Vildžiūno žodžiai.

Į filmavimo aikštelę atvykusi 18 val. komanda nusprendžia pasistiprinti, juk darbas truks iki 7 val. ryto. Tokiu tempu visi gyvena nuo pirmadienio.

"Per šią savaitę žmonės priprato prie naujojo ritmo. Stebėtina, bet atsigulę ryte, vidudienį jau atsiunčia man laiškus. Nesimiega", - nusijuokė U.Kim.

Dilema dėl aprangos

Kompanijos vadovė sakė, kad iš viso jau nufilmuoti 27 filmo "Kai apkabinsiu Tave" epizodai. Pagrindinis filmavimas gegužės-liepos mėnesiais taip pat vyko Kaune.
Vėliau kūrybinei grupei teko vykti į Berlyną.

"Kaune užtruksime iki spalio pabaigos", - prasitarė U.Kim. Paskutinis filmavimas numatytas spalio 27 d. šalia Vytauto Didžiojo bažnyčios, todėl jau dabar kompanijos vadovė ir režisierius suka galvas, kaip reikės aprengti aktorius, kad jie nesušaltų. "Juostoje juk bus vasara", - dilemą sprendė ir U.Kim.

Lapkričio mėnesį filmavimo aikštelė persikels į sostinę. Kūrybinė grupė į Vilnių dar kartą sugrįš sausio mėnesį.

Apie ką šis filmas? Kada jį pamatysime? "Kantrybės", - vėlgi šypsosi U.Kim. Lietuviškas vaidybinis pilnametražis filmas apie tėvą ir dukrą, kuriuos išskyrė Antrasis pasaulinis karas. "Filmo siužetas paremtas tikra teatro režisieriaus Romualdo Juknevičiaus istorija. Mes ją šiek tiek pakeitėme ir pritaikėme ekranui", - pasakojo kompanijos direktorė.

Ekranus filmas turėtų išvysti kitų metų pavasarį. Jį planuojama demonstruoti ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniuose kino festivaliuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų