Kaune mažėja vietų, kur bus galima nemokamai palikti savo automobilį

Kauno miesto taryba pritarė, jog daugiau miesto erdvių būtų apmokestinamos vietine rinkliava, tad mažėja vietų, kur bus galima nemokamai palikti savo automobilį. Nauja rinkliava palies ir poilsiautojus. Ji įsigalios nuo liepos.

Keičiasi zonos

Nuo liepos 1 dienos įvairiose Kauno gatvėse ir aikštelėse keisis rinkliavos, renkamos už automobilių statymą, tarifai. Dauguma vietų bus priskirta kitai zonai, todėl didės ir mokestis. Skaičiuojama, kad mokamų parkavimo vietų plotas Kauno mieste plečiamas apie 10 proc.

Pagal projektą, mėlynoji zona bus nustatyta dalyje Jonavos, Servitutų, Hipodromo, Pravieniškių, Skuodo, A. Šociko, Aušros, P. Višinskio, Vaisių, A. Mackevičiaus, Telšių, Žemaičių ir Astronomijos gatvių bei Vaistinės skersgatvyje.

Mėlynojoje zonoje taip pat atsidurs ir Svirbygalos, Yliškių, Lakūnų, Antanavos bei Skudučių gatvės, tačiau jos bus apmokestintos tik savaitgaliais nuo 8 iki 18 val., kuomet čia, turgaus dienomis, aleksotiškių kiemų prieigas ir vietos gatveles chaotiškai užstato atvykėliai iš viso Kauno regiono.

Taip pat likusioje Karaliaus Mindaugo prospekto dalyje (nuo „Akropolio“ iki Kaunakiemio gatvės) ir Savanorių pr. teritorijoje ties 292 ir 292B numeriais pažymėtais pastatais nuo liepos bus renkama rinkliava. Šios vietos bus priskirtos mažiausiu tarifu apmokestinamai žaliajai zonai.

Ties „Žalgirio“ arena automobilį bus galima palikti nemokamai 3 val., o po to kiekviena valanda kainuos po eurą. Šiuo metu mėlynojoje zonoje esančios I. Kanto, Druskininkų, Nemuno, D. Poškos, Puodžių, Smalininkų ir Šilutės gatvės bei Senamiestis patektų į raudonąją zoną. Joje atsiduria ir iki šiol žalia zona ženklinta aikštelė K. Donelaičio gatvėje, „Merkurijaus“ statybvietės užnugaryje.

Dalis aikštelių Kęstučio, Smalininkų gatvėse ir Vytauto prospekte vietoje ligšiolinės žalios zonos bus priskirtos mėlynajai.

Miesto valdžia nurodo, kad esą parkavimo zonų plėtra ir didesnis apmokestinimas turėtų prisidėti prie darnaus judumo ir paskatinti gyventojus naudotis ekologiškomis transporto priemonėmis.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Paplūdimių prieigos

Pokyčiai palies ir poilsiautojus, atvykstančius prie mieste esančių vandens telkinių. Dėl labai didelio stovėjimo vietų užimtumo vasaros sezono metu keturios teritorijos priskirtos prie Paplūdimio zonų, kuriose rinkliava galios nuo gegužės 1 iki rugsėjo 15 dienos (1 val. – 0,5 Eur).

Į paplūdimio zonas patenka aikštelės greta Kauno marių paplūdimio (priešais R. Kalantos g. 21A) ir iki vasaros planuojamas naujai įrengti plotas parkavimui greta Lampėdžių kempingo (Raudondvario pl. 190). Analogiškos parkavimo zonos palies ir Gervių bei Dovinės gatves kitame Lampėdžio krante.

Beje, dalyje Dovinės gatvės numatyta apskritai riboti transporto priemonių stovėjimą, taip įvedant daugiau tvarkos, kad automobiliai nebūtų statomi ant žalios vejos, o jų nuolatiniai srautai dulkėmis bei triukšmu nedrumstų vasarotojų poilsio ties senuoju Lampėdžio pliažu.

Mokami kiemai

Projekto rengėjai aiškino, kad atlaisvinus karantiną pastebima, kad miesto centre ženkliai išaugo automobilių skaičius. Dalis jų paliekami gyventojų kiemuose, todėl Senamiestyje ir dalyje centrinės Kauno dalies kiemų bus apmokestinti, o gyventojai galės pasinaudoti lengvatinėmis sąlygomis.

„Miesto centre ir Senamiestyje visos gatvės yra apmokestintos, todėl vairuotojai dažnai ieško nemokamo parkavimo, palikdami automobilius gyvenamųjų namų kiemuose. Prieš kelerius metus viename iš kvartalų greta Laisvės alėjos įgyvendintas pilotinis projektas įrodė, kad rinkliavos įvedimas kiemuose – pasiteisino. Didelė dalis namų susiformavo sklypus, legaliai įsirengė kelio užtvarus ir pamiršo praeityje kamavusias problemas“, – kiek anksčiau argumentavo BĮ „Parkavimas Kaune“ direktorius Justas Limanauskas.

Pasak savivaldybės atstovų, sprendimas apmokestinti kiemus paskatins gyventojus susiformuoti žemės sklypus. Tada jie galės įsirengti legalius užkardus ir taip atsiriboti nuo nepageidaujamų svečių, kurie iki šiol nemokamai po langais statė automobilius.

Prisidengiant darnaus judumo planu, vykdoma beprecedentė reketavimo akcija.

Senamiestyje ir naujamiestyje įsikūrę gyventojai specialiuosius leidimus automobiliams parkuoti gali įsigyti lengvatinėmis sąlygomis. Visose rinkliavos zonose leidimas fiziniam asmeniui už pirmą automobilį kainuoja 35 eurus metams, o antrai transporto priemonei – dukart tiek. Kiek didesni įkainiai juridiniams asmenims – atitinkamai 105 ir 210 eurų. Daugiabučių gyventojų, kurių kiemuose suformuoti žemės sklypai, naujoji rinkliava nepalies.

Opozicijos kritika

Kauno opozicija šiam projektui negailėjo kritikos. Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai teigė, kad taip tiesiog didinami mokesčiai, bet esą nieko bendro neturi su darniu judumu.

Opozicija laikėsi nuomonės, kad turėtų būti įrengta daugiau aikštelių miesto pakraščiuose, kur svečiai galėtų palikti savo automobilius ir kelionę iki centro tęsti viešuoju transportu, paspirtukais ar dviračiais. Tačiau dabar, pasak opozicijos, viešasis transportas yra nesuderintas, važiuoja nepatogiai, todėl nėra jokių paskatinimų automobilius palikti toliau nuo centro.

„Prisidengiant darnaus judumo planu, vykdoma beprecedentė reketavimo akcija. Kai kur mokestis už parkavimą didėja dvigubai. Reketuojami miesto gyventojai ir svečiai vien tam, kad būtų surinktas biudžetas“, – posėdžio metu rėžė TS-LKD frakcijos narys Paulius Lukševičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Patogu " visuomeniniu transportu .....

"Patogu " visuomeniniu transportu ..... portretas
Prašyčiau padaryti eksperimentą : nuvažiuokit visuomeniniu transportu nuo Šančių poliklinikos (Juozapavičiaus prospekte) iki Žėručio (savanorių pr.).Pamatysit , kaip "paprasta" ir pigu....

PASIPINIGAVIMAS KAUNE BUJOJA...

PASIPINIGAVIMAS KAUNE BUJOJA... portretas
Kiek galima ?! Pagatavi iš ubago dar ir lazdą atimti ! O taip "garbinamiems sinjorams" ir nusenusiems invalidams KOKIOS NUOLAIDOS ?!... Nereikia tyčiotis iš senolių , sunkiai klibikščiuojančių skaudančiais sanariais - važiuokit visuomeniniu ! Toks pasiūlymas lygus - tupėkit tyliai namuose ir nesimaišykit po kojomis VIS DAR EIKLIEMS PINIGŲ VERGAMS....

Nu kapiec

Nu kapiec portretas
Nu va eme pastate be jokio ispejimo ir paaiskinimo ka daryt tiems kas nuomuoja butus, forma skirta savininkui, taip iseina, kad nuo pirmadienio puse namo rinkt baudas prades arba eis i minusa nes va šiaip.... Ir žinoma kaltu nera, kad info nebuvo gyventojams pateikta nuo kada cia taip zada ir ka tikslai reikia daryti,kaip pasiruosti....nu belekas visiskas
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių