Kaune nuo pirmadienio pradedamas šildymo sezonas

  • Teksto dydis:

Spalio 17 d. Kaunas oficialiai pradeda viso miesto šildymo sezoną. Pasiruošimas jam buvo sklandus – rekonstruota rekordiškai daug vamzdynų, sėkmingai atlikti hidrauliniai bandymai ir kiti darbai.

Kaune nuo spalio 10 d. jau šildoma ikimokyklinės ugdymo įstaigos, mokyklos ir gydymo įstaigos, o nuo ateinančio pirmadienio šildymo sezonas pradedamas visame mieste. Tokį sprendimą Kauno miesto savivaldybės administracija priėmė atsižvelgdama į vyraujančias oro sąlygas bei ilgalaikes prognozes.

„Atsižvelgėme į rekomendacijas šildymo sezoną pradėti, kai trijų iš eilės parų vidutinė temperatūra yra žemesnė nei 10 laipsnių. Tai įprasta praktika, kurios laikėmės ir ankstesniais metais. Mokyklas, ligonines, vaikų darželius pradėjome šildyti nelaukdami, kol orai tiek atvės. Kaskart primename, kad daugiabučių gyventojai gali patys inicijuoti ir daugumos sprendimu savarankiškai įjungti šildymą arba reguliuoti jo intensyvumą“, – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

LNK reportažas:

Jo teigimu, ruošiantis šildymo sezonui buvo atlikti visi įprasti darbai – hidrauliniai bandymai ir aptiktų nesandarumų šalinimas, katilų patikra ir remontas. Tai leis šilumą tiekti dar patikimiau ir efektyviau.

Daugiabučių gyventojai gali patys inicijuoti ir daugumos sprendimu savarankiškai įjungti šildymą arba reguliuoti jo intensyvumą.

„Kauno energija“ ilgalaikiais sandoriais jau yra užsitikrinusi apie 80 proc. viso šildymo sezonui prognozuojamo kuro poreikio. Likęs kiekis kiekvieną mėnesį pagal poreikį bus įsigyjamas kuro biržoje.

Iki šildymo sezono pradžios „Kauno energija“ taip pat atliko 69 hidraulinius bandymus, kurių metu aptikta 119 vamzdynų nesandarumų. Dauguma jų atsirado dėl išorinės korozijos ir jau yra pašalinti, todėl vamzdynų avarijų tikimybė šildymo sezono metu sumažinta iki minimumo.

„Kauno energijos“ specialistų teigimu, apie 80 proc. galutinės vartotojams tiekiamos šilumos kainos sudaro kuro (biokuro, gamtinių dujų) dedamoji. Šilumai pagaminti ir patiekti taip pat sunaudojama daug elektros.

„Visi energijos ištekliai ženkliai brango. Biokuras nuo praėjusių metų pabrango apie 200 proc., gamtinės dujos – apie 270 proc., elektra – daugiau kaip 200 proc. Bendrovė pati vidutiniškai pagamina apie 30 proc. šilumos poreikio, likęs kiekis yra aukciono būdu superkamas iš nepriklausomų šilumos gamintojų. Iš pastarųjų perkamos šilumos kaina, lyginant su praėjusių metų spaliu, pabrango apie 200 proc.“, – aiškino „Kauno energijos“ komercijos direktorius Tomas Janušas.

Vertinant visą šildymo sezoną, kauniečiai už šilumą mokės iki 20 proc. mažiau, palyginti su vidutine šalies šilumos kaina.

Tiesa, šį spalį šiluma kauniečiams kainuos daugiau nei pernai. Iki šiol Kaunas išsiskyrė maža šilumos kaina, nes daug biokuro katilinių ir didelė konkurencija. Dabar biokuras du kartus brangesnis nei pernai.


Kada Kaunas pradėdavo šildymo sezoną?

2021 m. - rugsėjo 27 d.

2020 m. - spalio 15 d.

2019 m. - spalio 3 d.

2018 m. - spalio 19 d.

2017 m. - spalio 4 d.

2016 m. - spalio 7 d.


Nedžiugios spalio tendencijos

„Situacija kiekviename mieste labai skirtinga ir dar tokios skirtingos niekada nebuvo. Didžiulis skirtumas atsirado dėl dujų ir biokuro kainų skirtumo“, – sakė Šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Valdas Lukoševičius.

Tačiau pabrėžiama, kad šių metų spalio su praėjusių metų spaliu lyginti nereikėtų. Pernai rudenį šilumos kainos dar buvo pakankamai normalios. Dujos kainavo kelis kartu pigiau nei dabar.

„Praėjusių metų šildymo sezonu spalis nuo kovo skyrėsi 60 proc. Kovą buvo 60 proc. didesnės kainos“, – priminė „Baltpool“ prekybos vadovas Vaidotas Jonutis.

Šiluma drastiškai išbrango tik nuo Naujųjų, kai prasidėjo energijos krizė, Rusijos invazija į Ukrainą. Jeigu šių metų spalio kainas lygintume su paskutinėmis praėjusios sezono sąskaitomis kovą, šiluma bus vidutiniškai 25 proc. brangesnė nei pernai. 25 proc. brangimas normaliais laikais būtų daug, tačiau dabar ekspertai tai vadina labai geru rezultatu. „Praktiškai visą Europą apėmusi energijos krizė, sustabdytas kuro tiekimas, biokuro iš trečiųjų šalių – Baltarusijos, Rusijos. Manau, šis rezultatas yra itin geras“, – svarstė V.Jonutis.

Šaltinis: LNK



NAUJAUSI KOMENTARAI

mulkiams

mulkiams portretas
kas nori gali pradeti sildyma surinke parasus.Kam cia tie barniai.Eikite per butus surenkate parasus ir sildykites.Bet cia stena daugiausiai tie kurie tingrti o tingi pasalpu gavejai.Dabar tiek tu pasalpiniu gaveju privise,kad dirbti nenori sedi namuose ir jiems aisku salta.laukia is maisto banko desros ir surio.Kodel niekada neskelbiama koks namas pradejo sildytis surinkes parasus.Nera ,o kodel ir taip aisku.O paskui rasys ,kad partija ir vyriausybe rupinasi darbo zmogumi ,kaip buvo prie komunizmo.Bet prie komunizmo sildyti paleisdavo ,kada budavo astuoni laipsniai tris dienas is eiles.

Tuščias straipsnis

Tuščias straipsnis portretas
Kainos taip ir nesugebėjo parašyti,skaičiuotojai bl.

tik vasarą rašė

tik vasarą rašė portretas
kas Kaune už šildymą mokės gerokai pigiau, nei Vilniuje. Kažkas apsigalvojo?
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių