Kaune suvienodinamos verslo liudijimų kainos: lieka tik viena lengvata

Kauno miesto taryba patvirtino, kiek kitais metais kainuos įsigyti verslo liudijimą. Kaina didinama visoms verslo liudijimų rūšims, išskyrus gyvenamųjų patalpų nuomos. Šis verslo liudijimas šiemet mieste buvo populiariausias.

Kauno miesto savivaldybės teritorijoje 2025 metams nustatytas pajamų mokestis – 650 eurų. Verslo liudijimo kaina padidėjo nuo 400 eurų. Jei asmuo norės veikti visoje Lietuvoje, neapsiribojant tik Kauno savivaldybe, jam kitąmet už verslo liudijimą reikės sumokėti 684 eurus.

„Mokesčiai didinami, bet tai nėra reikšminga suma, nes Kaune išduodamų verslo liudijimų skaičius nemažėja. Tendencijos išlieka tokios pat, net šiek tiek galime viršyti tą kaičių, lyginant su praėjusiais metais“, – kalbėjo Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė.

Sprendime nurodyta, kad suvienodinamos visų verslo liudijimų kainos, išskyrus gyvenamosios paskirties objektų nuomos. Šie verslo liudijimai kitais metais kainuos 400 eurų. Kitaip tariant, mokestis už šia verslo liudijimų rūšį išliks toks pati, kaip ir buvo.

„Didžiausią dalį pajamų, gautų iš verslo liudijimų, sudaro pajamos, gautos iš gyvenamosios paskirties patalpų nuomos verslo liudijimų. Siūlymas nedidinti mokesčio grindžiamas tuo, kad nuo 2020 m. liepos 1 d. pasikeitus verslo liudijimų išdavimo tvarkai, gyventojai, kurie nuomoja gyvenamosios paskirties patalpas kiekvienam nuomojamam objektui, turi įsigyti atskirą verslo liudijimą.

Mokesčiai didinami, bet tai nėra reikšminga suma, nes Kaune išduodamų verslo liudijimų skaičius nemažėja.

Be to, buvo atsižvelgta į viešai skelbiamą nekilnojamojo turto ekspertų vertinimą, kad 75 proc. Lietuvos būsto nuomos rinkos yra šešėlyje. Pagrindinė šešėlinės ekonomikos dalies rinkoje priežastis yra per dideli mokesčiai“, – kodėl gyvenamosios paskirties objektų nuomos verslo liudijimo kaina nėra didinama, dėstoma aiškinamajame rašte.

Miesto savivaldybė skelbia, kad Kaune verslo liudijimų kainos palaipsniui didinamos nuo 2022 m. Pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos statistinius duomenis galima teigti, kad verslo liudijimų kainų augimas įtakos verslo liudijimų įsigijimo skaičiui neturėjo.

„Didinat verslo liudijimų kainas siekiama suvienodinti samdomo darbo ir savarankiškos veiklos apmokestinimą, skatinti sąžiningą konkurenciją tam tikrą veiklą vykdant pasirinkus skirtingą verslo formą“, – kodėl ne pirmi metai didinama verslo liudijimų kaina, nurodyta aiškinamajame sprendimo akte.

Už verslo liudijimų kainų suvienodinimą 2025-iems metams balsavo 21 tarybos narys, vienuolika susilaikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
dabar supratau, kodel vel nuomos kainos soktelejo. Bijau pagalvoti, kas bus kai ives NT mokesti.

Hanibalas

Hanibalas portretas
Kas čia taip rašo . Sunku suprasti . Antra prajuokino turi butą , antrą butą , trečia ir t.t. tai tiek ir popiriuku ir mokėjimų .... Darbštuoliai biurokratai , išradingi tki visiško ....

Tinai

Tinai portretas
Tokio pat lygio klaidos kaip ir straipsnio paveikslėlyje.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių