Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune už žuvusiuosius keliuose uždegta viena žvakele daugiau nei Vilniuje

2013-11-17 11:00

218 žvakelių. Tiek jų sekmadienį nušvito šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Kiekviena liepsnelė skirta šiemet žuvusiesiems Lietuvos keliuose atminti.

Deja, Kaune sušvito jau viena liepsnele daugiau nei šeštadienį Vilniuje – šiek tiek aukščiau už kitas stovėjusi žvakelė skirta vėlyvą šeštadienio vakarą Vilniaus rajone žuvusiam 58 metų vyrui.

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio sekmadienį minima Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Ta intencija dviejose Lietuvos bažnyčiose Vilniuje ir Kaune buvo vykdomos iki šiol nerengtos iniciatyvos.

„Kiekvienam šįmet netikėtai ir skaudžiai artimuosius palikusiam asmeniui uždegame po žvakelę, išdėliotą improvizuotame Lietuvos žemėlapyje. Instaliaciją juosia juoda juosta, primenanti, kad dėl eismo įvykių keliuose netekome šimtų žmonių. Niekada nežinome, ar išvažiavę į kelią ar išlydėję artimą žmogų, grįšime atgal. Deja, šeštadienį vakare sužinojome apie dar vieną tragediją, kurią žymi dar viena žvakutė", – viena iš akcijos organizatorių VšĮ „Renginių kodas“ vadovė Kristina Kaikarienė neslėpė, kad neseniai jos širdis suplakė dar labiau, nes dukra gavo vairuotojo pažymėjimą.

Prieš rengiant akciją iš pradžių buvo planuota uždegti ne 217 ar 218, bet tik 215 žvakelių – tiek tuomet buvo žuvusiųjų 2013 metais Lietuvos keliuose.

Šv. Mišias už tragiškai iš gyvenimo pasitraukusiuosius aukojo naujasis policijos kapelionas kun. Algirdas Toliatas.

Pasibaigus Šv. Mišioms Įgulos bažnyčioje buvo rengiama susikaupimo ir apmąstymų valanda, kurioje dalyvavo Vidaus reikalų ministerijos reprezentacinis pučiamųjų orkestras (meno vadovas ir dirigentas – Egidijus Miknius), solistės – Vaida Genytė, Simona Radišauskaitė, Simona Milinytė ir mažiausia dalyvė – dešimtmetė Anika Vaitiekūnaitė.

Prieš mėnesį automobilio buvo partrenktas solistės V.Genytės tėvas, kuris patyrė pėdos, nosies lūžius, o K.Kaikarienės kolegė Aida Januškevičienė prieš keletą metų neteko pusbrolio – žinomo ūkininko, kuris dėl nuovargio užmigo prie vairo.

Pasaulinė diena žuvusiesiems eismo įvykiuose atminti minima nuo 2006 metų. Ją minėtina paskelbė Jungtinių Tautų ir Pasaulio sveikatos organizacijos.

Pagrindinis šios dienos tikslas – žuvusių eismo dalyvių paminėjimas, dvasinis ir moralinis palaikymas žmonių, kurių šeimos nariai, draugai ar pažįstami žuvo eismo įvykiuose. Kartu norima dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo elgesį kelyje, Kelių eismo taisyklių laikymąsi.

Iniciatyvą rėmė Lietuvos Vyskupų konferencija. Žvakeles įsigyti padėjo Susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų