Kaune – užkrato bomba: du uzbekai – ligoninėje, užsikrėtė dar bent dešimt kolegų

Kaune – grėsminga situacija: koronaviruso židiniu tapo viena bendrovė. Keliems jos darbuotojams liga jau patvirtinta, tiriama dešimtys kontaktą turėjusių asmenų. Portalui kauno.diena.lt patikimi šaltiniai teigė, kad šiuo metu teigiami yra mažiausiai dešimties darbuotojų tyrimų rezultatai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tyrimų rezultatų oficialiai dar nepatvirtino.

Tirti kolektyvą, tiksliau dalį jo, imtasi po to, kai du kolegos, tolimųjų reisų vairuotojai iš Uzbekijos, dėl koronaviruso buvo paguldyti į ligoninę. Vienas jų į ligoninę išvežtas iš darbovietės. Į darbą jis atėjo, nepaisydamas to, kad karščiavo.

Nustatyta, kad didelės rizikos sąlytį su jais turėjo 28 kartu iš užsienio atvykę tolimųjų reisų vairuotojai. Ištirti ir keli vietiniai darbuotojai, su jais turėję artimą kontaktą. „Iš viso ištirtas 31 asmuo. Rezultatai bus šįvakar. Sekančiu etapu po kelių savaičių bus tiriami kiti darbuotojai. Jie šiuo metu izoliuojasi“, – antradienį perpiet portalui kauno.diena.lt teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė. 

Ji sakė, kad saviizoliuodamiesi minėti darbuotojai gyvena įmonės bendrabutyje. Tie asmenys yra izoliuoti tose patalpose nuo liepos 9 d., kai paaiškėjo apie pirmą sergantį bendradarbį.

Jis į simptomus nekreipė dėmesio arba slėpė.

Abu patvirtinti atvejai traktuojami kaip įvežtiniai. Jau anksčiau yra skelbta, kad vienas vyras liepos 2 dieną atskrido į Rygą kartu su 23 bendradarbiais.

„Iš Latvijos trimis autobusais keliavo į Lietuvą per Saločių pasienio punktą. Tai – Uzbekijos pilietis. Jis yra tolimųjų reisų vairuotojas“, – dar praėjusią savaitę sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

Anot jos, minėtas asmuo liepos 3 dieną pasijuto blogai, liepos 8 dieną pradėjo karščiuoti ir iš darbovietės buvo pristatytas į ligoninę. „Jis į simptomus nekreipė dėmesio arba slėpė“, – pridūrė ji. Kaip teigia NVSC atstovė, tuomet buvo nustatyta apie 50 sąlytį turėjusių žmonių.

Antrasis vyras į Lietuvą taip pat atvyko liepos antrąją, tačiau jam diagnozė nustatyta šią savaitę.

„Jiems – lengva [koronaviruso] forma, bet jie gydomi stacionare“, – sakė O.Ivanauskienė.

Portalą kauno.diena.lt pasiekus informacijai, kad jau yra tyrimų rezultatai, specialistė jų dar negalėjo pakomentuoti.

„Žinių turime, telefoninė informacija yra, vyksta židinio tyrimas, laukiame rezultatų. Organizuojame lengva forma sergančiųjų vežimą į Abromiškes. Jie ten bus izoliuoti ir toliau gydomi, suteikiama medicininė priežiūra. Dar laukia kitų darbuotojų tyrimas“, – kalbėjo O. Ivanauskienė, pridūrusi, kad negali komentuoti to, ko neturi: „Žodžiu yra vienaip, o kai pamatai suvestus duomenis – kitaip. Turime turėti sąrašus, turime oficialiai viską turėti“.

Susirgę lengvos formos koronavirusu arba besimptomiai asmenys, neturintys vietos, kur gali izoliuotis, bus apgyvendinami Abromiškėse, kur nuspręsta izoliuoti visus tokius lengvus COVID-19 pacientus Lietuvos mastu.

Kaunas buvo skubiai remontavęs buvusią ligoninę Kulautuvoje ir ją pritaikęs koronavirusu užsikrėtusių žmonių gydymui, jei miesto ligoninėse visos vietos būtų užimtos.

Uzbekija nefigūruoja nei sąraše, iš kurių draudžiama į Lietuvą, nei sąraše, kurios yra paveiktos koronaviruso.

Portalui kauno.diena.lt žinoma apie kurį darbdavį kalbama, gavę bendrovės komentarą publikaciją papildysime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tadas

Tadas portretas
Kuo gydo?Paracetomoliu??)))

Gintautas

Gintautas portretas
Nėra žodžių kalba apie antrą bangą o čia corona ''upėmis teka''. Kada gi bus tvarka lietuvoj?

Ne uzbekas

Ne uzbekas portretas
Jūs patys sergantys uzbekai, atsibodo...
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių