Kauniečiai finišuojant egzaminams šlavė šimtukus

Miško gėrybių rinkėjams ieškant baravykų ir ūmėdžių, tarsi grybai po lietaus pasipylė valstybinių brandos egzaminų šimtukai. Kauno abiturientai šiemet išties sublizgėjo.

Rezultatai nestebina

Šalies geriausiųjų trejetuke, nuo Vilniaus licėjaus atsilikusi vos vienu šimtukininku, antroje vietoje tvirtai įsitaisė Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazija.

Jos sąskaitoje – net 122 šimtukai. Tiek gimnazijos abiturientų brandos egzaminus išlaikė nepriekaištingai. Tai kone dvigubai geresnis rezultatas nei praėjusiais metais, susumavus baigiamųjų brandos egzaminų rezultatus. "Praėjusią vasarą buvo 75. Susilaikysiu nuo posakio apie apetitą, kuris auga bevalgant, todėl būtų smagu, kad kitąmet surinktume 100", – paklaustas apie mokinių užkeltą kartelę juokavo gimnazijos vadovas Tomas Kivaras.

Daugiau nei prieš metus prie vienos geriausių šalyje gimnazijos vairo stojęs fizikas neslėpė, kad valstybinių egzaminų skaičiai jo per daug nenustebino, nes jau kelerius metus iš eilės KTU gimnazistai yra vieni iš geriausių šalyje ir nepralenkiami lyderiai mieste.

Sėkmė? Nemanau. Tai mokinių ir pedagogų sinergija.

"Sėkmė? Nemanau. Tai mokinių ir pedagogų sinergija", – vienos ir kitos pusės pastangas siekiant geriausių rezultatų vertino T.Kivaras.

"Tai dar vienas įrodymas, kad Kauną ant savo pečių laiko ne pagyvenę žmonės, tokie kaip aš, o superinis jaunimas. Svajoju, kad visas jaunimas liktų Kaune. O jei ir išvažiuos kur, kad, baigę mokslus, sugrįžtų į Kauną ir čia kurtų savo bei savo miesto ateitį. Kuriant svajonių miestą, jaunimo vaidmuo yra be proto svarbus", – džiaugsmo Kauno abiturentų pasiekimais neslėpė miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

(Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.)

Pasitikėjo tik savimi

Nors surinkti maksimalaus šimtukų skaičiaus nepavyko, po keturis aukščiausius įvertinimus į savo brandos atestatus įsirašė net keturi KTU gimnazistai: Austėja Čiulkinytė, Rokas Elijošius, Greta Kaminskaitė ir Žygimantas Končius.

"Esu girdėjęs begalę prietarų: jei vakare prieš egzaminą išsitrinksi galvą – kartu išplausi ir žinias, jei nekirpsi nagų – rezultatai bus puikūs, jei į kiekvieną egzaminą nešiesi vis kitokį rašiklį – garantuota nesėkmė. Netikiu nė vienu jų", – antgamtinių jėgų įtaką egzaminų rezultatams braukė Ž.Končius. Abiturientas įsitikinęs, kad keturi iš penkių galimų šimtukų – susikaupimo ir pasitikėjimo savo jėgomis rezultatas.

"Matematika, chemija, anglų kalba ir informacinės technologijos – 100 balų. Tik su lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu šiek tiek susimoviau", – apie nesėkmę, įvertintą 54 balais, kalbėjo jaunuolis. Tiesa, dėl šių skaičių Žygimantas nesikrimto. Mančesterio universitete, kuriame kaunietis pradės studijuoti jau rugsėjo viduryje, lietuvių kalbos balas vertinimų lentelėje svorio nesuteikia.

"Kodėl Anglija? Todėl, kad ten visai kita studijų kokybė. Be to, ši aukštoji mokykla siūlo specialybę, kurios Lietuvos universitetuose neradau, – kalbėjo būsimas verslo ir vadybos informatikos studijų pirmakursis, sparnus į Jungtinę Karalystę kelsiantis dar rugpjūčio pradžioje. – Noriu anksčiau nuvykti. Reikia įsikurti, susirasti būstą ir darbą."

Darbas prieš studijas

Studijas svetur pasirinko dar viena KTU šimtukininkė. Baigiantis vasarai aštuoniolikmetė Austėja įsilies į vieno seniausių Škotijos universitetų bendruomenę – Edinburge ji krims molekulinę biologiją.

"Būtent biologija man kiek mažiau pasisekė. Surinkau 98 balus", – A.Čiulkinytė tikino, kad koją apvaliam skaičiui pakišo žioplos klaidos, o ne baimė. Ji esą išgaravo jau po pirmojo egzamino, todėl į likusius keturis išbandymus ji nėrė visiškai rami ir pasitikinti savo jėgomis.

Ko gero, labiausiai nustebino gimtosios kalbos žinių įvertinimas. Kodėl? Nes jis – vienas slidžiausių.

"Ko neišmokai per dvylika metų, galvon nesukrausi per mėnesį – suvokdama tai, į mokslus visuomet žiūrėjau labai atsakingai", – savąją sėkmės formulę atskleidė mergina. Gal todėl šimtukai iš chemijos, matematikos, anglų, lietuvių kalbos ir literatūros jai buvo labiau tikėti nei nelaukti.

"Ko gero, labiausiai nustebino gimtosios kalbos žinių įvertinimas. Kodėl? Nes jis – vienas slidžiausių. Parašai ir nežinai, kiek gali tikėtis: 50 ar 100 balų, – paskubomis ėmė  kalbėti laimingoji šimtukininkė. – Atleiskite, nelabai turiu laiko –  šiandien pirmoj mano diena Kauno oro uoste. Dabar pertrauka tarp mokymų, todėl ištaikiau laisvą minutę pokalbiui. Iki to laiko, kol važiuosiu į Škotiją, dirbsiu čia. Laikinai uždarius pagrindinius šalies oro vartus Vilniuje, Karmėlavai reikia pastiprinimo."

(Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.)

Nereikia buko kalimo

Keturi šimtukus iš penkių surinko dar dviejų Kauno mokyklų auklėtiniai. "Saulės" gimnazijos abiturientas Matas Bakšaitis maksimalius įvertinimus gavo iš anglų kalbos, matematikos, fizikos ir informacinių technologijų.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos auklėtinė Austėja Damulevičiūtė šimtukus šienavo anglų, lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir biologijos egzaminuose.

"100 balų iš matematikos ir anglų kalbos buvo tikėta. Šimtaprocentine sėkme iš lietuvių kalbos ir biologijos nelabai tikėjau", – atviravo A.Damulevičiūtė. Iki penktojo šimtuko chemijos egzamine Austėjai pritrūko labai mažai – vos dviejų balų. Tačiau dėl jų mergina nesikrimto.

"Ten, kur stoju, chemija nereikalinga, – paklausta apie pasirinkimą mergina šyptelėjo. – Medicina. Tik dar nežinau kur – Vilniuje ar Kaune."

Širdis linksta gimtojo miesto link, tačiau kaunietė neslėpė ateityje galvojanti studijas tęsti užsienyje, o kol kas jos planuose – vasaros atostogos: laikas su tėvais ir kelionės su draugu, kuris nuo savo mylimosios brandos egzaminų maratone atsiliko vos vienu šimtuku.

"Kalbėdama su jumis galvoju, kas lėmė mano sėkmę. Darbas, atkaklumas. Ar ruošiausi egzaminams? Žinoma. Visus metus konspektavau, o likusį mėnesį dar labiau susiėmiau, tačiau tikrai nesėdėjau ir nekaliau. Greičiausiai mokėjimas klausyti ir suprasti, ką pamokų metu kalba mokytojai, o ne kalimas ir buvo mano sėkmė, jei jau apie ją kalbame", – samprotavo šimtukininkė.

Šiemet šimtukininkų pajėgos itin gausios

Iš viso – 1 733 abiturientai:

Penkis šimtukus surinko du Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos ir Klaipėdos licėjaus moksleiviai.

Po keturis šimtukus – 24 abiturientai iš Kauno, Kėdainių, Klaipėdos, Marijampolės, Šilutės ir Vilniaus.

Po tris šimtukus į atestatą įsirašys 101 mokinys.

Po du šimtukus surinko 306 abiturientai.

1,3 tūkst. 300 gavo po vieną šimtuką.

Vilniaus licėjuje devyniolika moksleivių surinko po tris keturis šimtukus.

KTU gimnazijoje – aštuoniolika.

Vilniaus jėzuitų gimnazijoje – dvylika.

Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijoje – devynis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giilesniam pamąstymui

Giilesniam pamąstymui portretas
ypač tų geriausiųjų gimnazijų vadovams.Kai mokiniai gauna tuos šimtukus, kitus aukštus įvertinimus tas nėra blogai.Bet jie tuos įvertinimus gautų ir besimokydami kitose mokyklose.Ta geriausiųjų gimnazijų veikla tampa tokia visiškai savitikslė- kuo daugiau šimtukų, olimpiadininkų ir kas toliau? Tie mokiniai išvyksta į užsienius studijuoti, įsidarbina, gerai uždirba ir turtingai gyvena.Valstybei yra didelis nuostolis, kad jie nesidarbuoja visos valstybės labui, nepanaudoja savo didelio potencialo visuotinės gerovės kūrimui.Tai nėra ko stebėtis, kad ta Lietuva išsivaikšto, kad neturim išmintingų žmonių, kurie tinkamai vadovautų šalyje gyvenantiems žmonėms.

Mamulyte

Mamulyte portretas
Gimnaxija gali didžiuotis gabiais vakais, bet ne pedagogais ar visa sistema. Reitingai auga tik gabiu vaiku deka. Investicija i pedagogus ir pacios sistemos pertvarka padetu isugdyti neikainojama karta! Mokyklos valdziai rekomenduoju atidziai pasiziureti Singapuro pavyzdzius, o tada didziuotis gerais rezultatais!

...

... portretas
"Vsio mogut bogači"
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių