Kauniečiai noriai balsavo Seimo rinkimuose: kai kur – stebinantis aktyvumas (atnaujinta)

Sekmadienis – pagrindinė Seimo rinkimų diena. Pastebima, kad kai kuriose Kauno apylinkėse rinkėjai aktyviai eina prie balsadėžių, kitur didesnio srauto laukiama artėjant 20 val., prieš uždarant balsavimo vietas.

Nors popietę kai kuriose miesto apylinkėse buvo galima sutikti vos po kelis rinkėjus, rinkimų komisijos pirmininkai tikino, kad aktyvumas – neblogas, mat nemažai rinkėjų šį kartą balsavo iš anksto.

„Pažeidimų tikrai nėra, viskas vyksta sklandžiai. Kol kas rinkėjų aktyvumas – vidutinis. Ši apylinkė gan populiari, žmonės aktyviau pradėjo balsuoti po 11 val.“, – kalbėjo Miško apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Asta Rudokė.

J. Jablonskio gimnazijoje veikia dvi apylinkės – A. Mackevičiaus ir J. Jablonskio. Pirmoji apylinkė turi vos 1 tūkst. rinkėjų, tad popietę čia nebuvo gausu žmonių. Antroji apylinkė – didesnė. Čia rinkimų teisę turi daugiau nei 1,7 tūkst. rinkėjų.

„Ryte tikrai nebuvo daug žmonių, bet tikimės jų sulaukti po pietų. Aišku, dabar nėra tokių eilių, kaip buvo per prezidento rinkimus, nes tada žmonės galėjo balsuoti bet kurioje apylinkėje – visiems buvo vienodi biuleteniai. Dabar gyventojai turi balsuoti pagal gyvenamąją vietą, todėl ir žmonių srautas mažesnis“, – nurodė J. Jablonskio apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Asta Edriukaitytė.

Aušros apylinkės rinkimų komisijos pirmininkas Pijus Sirvidas „Kauno dienai“ sakė, kad stebina rinkėjų aktyvumas, mat, skaičiuojant kartu su išankstiniais rinkimais, sekmadienį iki pietų jau buvo balsavę apie 40 proc. šios apylinkės rinkėjų.

Aurimo Barkausko nuotr.

„Turime tikrai gerus aktyvumo rezultatus. Aišku, sunku lyginti su ankstesniais rinkimais, nes prezidento rinkimų specifika kitokia, tąkart čia sulaukėme nemažai ne savo apylinkių rinkėjų, tačiau ir dabar viskas vyksta sklandžiai“, – nurodė pašnekovas.

Turi ir klausimų

„Kauno diena“ pasidomėjo, ar rinkėjams aišku, kaip balsuoti, mat Seimo rinkimuose rinkėjai gauna du balsavimo biuletenius – vieną vienmandatės apygardos, kuriame reikia pasirinkti vieną asmenį, ir daugiamandatės apygardos. Šiame biuletenyje reikia rinktis partijos sąrašą ir, jei rinkėjas nori, jis gali išreitinguoti penkis to sąrašo politikus.

Būtent dėl reitingavimo kai kuriems rinkėjams ir kyla klausimų. Tada rinkimų komisijos nariai paaiškina, kur reikia įrašyti pasirinktų politikų numerius.

„Tikrai žmonės neklausia, už ką balsuoti, ateina pasiruošę, iš anksto nusprendę, kam atiduos savo balsą. Pasitaikė, kad žmonės pasitikslino dėl reitingavimo, tačiau iš esmės gyventojai balsavimo kabinose neužtrunka“, – kalbėjo rinkimų komisijos pirmininkai.

Turime tikrai gerus aktyvumo rezultatus.

Kur aktyviausia?

Kaune yra septynios rinkimų apygardos, kuriose – 90 apylinkių. Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenis, aktyviausiai rinkėjai balsuoja Centro-Žaliakalnio apygardoje, kol kas vangiau žmonės eina į Panemunės apygardą.

Kalniečių apygardoje iki 13 val. aktyviausi buvo P. Lukšio apylinkės rinkėjai. Čia balsą jau atidavė 33 proc. rinkimų teisę turinčių asmenų. Savanorių apygardos viena lyderių – J. Urbšio apylinkė, kurioje jau balsavo beveik 33 proc. rinkėjų.

Petrašiūnų-Gričiupio apygardoje rinkėjai kol kas aktyviausiai balsuoja Pašilės apylinkėje, čia, įskaitant ir išankstini balsavimo aktyvumą, jau balsavo 32,6 proc. rinkėjų.

Aurimo Barkausko nuotr.

Panemunės apygardoje esančiose apylinkėse iki 13 val. buvo atėję apie 28 proc. rinkėjų. Šiose apylinkėse aktyvumas gan panašus, nebuvo ryškių lyderių.

Aleksoto-Vilijampolės apygardoje tik Universiteto apylinkėje iki 13 val. pavyko pasiekti 30 proc. aktyvumą. Tokį pat aktyvumą pasiekė ir Šilainių apygardos Rasytės apylinkės rinkėjai. Centro-Žaliakalnio apygardoje lyderiavo minėta Aušros apylinkė.

Po 15 val. aktyviausiai kauniečiai ir toliau balsavo Centro-Žaliakalnio apygardoje. Čia iš viso balsą jau buvo atidavė daugiau nei 40 proc. rinkėjų. Kitose Kauno apygardose aktyvumas vyravo apie 35-37 proc.

Po 17 val. aktyviausi išliko Centro-Žaliakalnio apygardos rinkėjai, kur prie balsadėžių atėjo beveik 49 proc. Šioje apygardoje aktyviausi rinkėjai – jau minėtose J. Jablonskio (55,48 proc.) ir Aušros (53,63 proc.) apylinkėse.

Kitose Kauno apygardose aktyvumas siekė 43-47 proc. Tuo metu prie aktyviausių apylinkių galima priskirti Varpo (51,19 proc.), kuri priklauso Petrašiūnų-Gričiupio apygardai.

Likus valandai iki balsavimo vietų uždarymo, beveik visose Kaune esančiose apygardose atėjo daugiau nei pusė balsavimo teisę turinčių rinkėjų. Tik Savanorių apygardoje prie balsadėžių atėjo 49,29 proc. rinkėjų. Pačiomis aktyviausiomis apylinkėmis išliko: J. Jablonskio (64,15 proc.), Universiteto (61,84 proc.), Aušros (60,04 proc.) bei Varpo (59,26 proc.).

Uždarius balsavimo vietas paaiškėjo, kad aktyviausiai rinkėjai balsavo Centro-Žaliakalnio apygardoje. Iš viso sekmadienį ir iš anksto šioje apygardoje prie balsadėžių atėjo 58,48 proc. rinkėjų.

Kalniečių apygardoje balsavo 55,28 proc. rinkėjų, Savanorių – 51,13 proc., Petrašiūnų-Gričiupio –53,67 proc., Panemunės – 54,08 proc., Aleksoto-Vilijampolės – 54,36 proc. ir Šilainių – 55,76 proc.

Aktyviausia lydere liko J. Jablonskio, kur iš viso atėjo 67,31 proc. ir rinkėjų. Vangiausiai žmonės balsavo Pelenių apylinkėje, kuri priklauso Savanorių apygardai. Čia balsuoti atėjo 43,68 proc. rinkėjų.

Iš viso šalyje Seimo rinkimuose balsavo 52,06 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių. Šį kartą rinkėjai buvo aktyvesni, mat praėjusiuose Seimo rinkimuose balsuoti atėjo kiek daugiau nei 47 proc. rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sie

Sie  portretas
Rinkimai vadinasi-Back to CCCP arba saugokime toliau KGB sarasus

:)

:) portretas
nu ką, nieko naujo.....:)))))))))))

kaunieciai

kaunieciai portretas
kaip visad ,renka koncervatorius ,laisviecius ,anuka gi antram ture issirinko,si kart vel bus tas pats .
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių