Kauniečiai piktinasi aplūžusiu Kadagių slėnio pažintiniu taku, tačiau patys prisidėti nenori?

Laisvomis šventinėmis dienomis žmonės užplūdo įvairius gamtos kampelius. Nemažai lankytojų sulaukė ir Kauno rajone, Arlaviškėse, esantis Kadagių slėnis. Tačiau pamatytu vaizdu patenkinti liko ne visi. Kauno marių regioninio parko atstovai tikina, kad vaizdas galėtų būti geresnis, jei lankytojai labiau paremtų parką.

„Kauno dienos“ skaitytoja Edita pasidalijo nuotraukomis iš Kadagių slėnio pažintinio tako.

„Esu gamtos mylėtoja, gamta įkvepia mane. Lietuvos gamtos grožis yra nuostabus, tuo stebisi ir atvykę užsieniečiai. Na, bet antrą Velykų dieną tikrai nuliūdino Kadagių slėnio pėsčiųjų tako ir tiltelio vaizdas. Jis kelia pavojų. Einant šiuo mediniu taku reikėjo žiūrėti, kas po kojomis, bet ne į gražų peizažą. Išlindę medvaržčiai, įlūžusios lentos tikrai stebino. Ten tiek daug lankytojų atvyksta, vaizdas – kerintis, bet štai kaip viskas apleista“, – dėstė kaunietė Edita.

Jos siųstose nuotraukose matyti, kad kai kurios tako lentos yra išpuvusios, yra ir sutrūnijusių turėklų, kai kur iš po žiemos išlindo varžtai. Tačiau taip pat matyti, kad vieta iš tiesų yra lankoma ir nuolat pritraukia nemažai lankytojų.

Skaitytojos nuotr.

Laukia ministerijos palaiminimo

Kadagių slėniu rūpinasi Kauno marių regioninis parkas. Jo vadovė Nijolė Eidukaitienė pripažino, kad šio pažintinio tako būklė nėra pati geriausia, taką reikia nuolat remontuoti, nes jis jau senas ir dalis lentų yra išpuvusios.

Parko vadovė priminė, kad Kadagių slėnio pažintinis takas buvo įrengtas 2010 m., pasinaudojant ES struktūrinių fondų parama. Garantiniai šio objekto terminai yra seniai praėję. Dabar Kauno marių regioninis parkas vėl ketina gauti europinę paramą ir iš pagrindų atnaujinti Kadagių slėnio pažintinį taką. Tačiau projektas jau ne pirmus metus klaidžioja Aplinkos ministerijos koridoriais ir niekaip nepatvirtinamas.

Ten tiek daug lankytojų atvyksta, vaizdas – kerintis, bet štai kaip viskas apleista.

„Mes projektą parengėme gal prieš trejus metus, tačiau takas niekaip neįtraukiamas į prioritetų sąrašus. Su buvusiu ministru jau lyg ir buvome radę sutarimą, tačiau valdžia pasikeitė ir vėl laukiame. Vien parko turimų lėšų takui suremontuoti neužtenka“, – nurodė N.Eidukaitienė.

Skaičiuojama, kad kapitaliniam Kadagių slėnio pažintinio tako remontui reikėtų apie 200 tūkst. eurų.

Gali prisidėti kiekvienas

Tačiau ir be ministerijos paramos prie tako atnaujinimo gali prisidėti kiekvienas lankytojas, įsigijęs vos eurą kainuojantį lankytojo bilietą. Tačiau Kauno marių regioninio parko direkcijos atstovai pastebi, kad dažnas lankytojas nėra linkęs pirkti bilieto.

„Pernai patys stovėjome prie tako ir stebėjime srautus, siūlėme įsigyti savanorišką bilietą. Žinote, pastebėjome, kad kauniečiai nenori mokėti. Jie sako, kad kodėl turi už gryną orą susimokėti. O žmonės atvykę iš kitų miestų noriai perka bilietus ir taip prisideda prie tako atnaujinimo. Buvo kelios moterys atvykusios iš Telšių, tai jos sakė, kad ir 10 eurų mokėtų, nes dėl tokio gamtos kampelio tikrai verta. Net palyginus kiek pinigų iš lankytojų bilietų gauna Neries regioninis parkas, tai mums lankytojai iš tiesų labai mažai skiria. Gal vilniečiai labiau supranta, kad gali prisidėti prie gražių gamtos kampelių sutvarkymo, todėl ir negaili euro parko bilietui įsigyti“, – tikino N.Eidukaiteinė.

2020-ais metais iš lankytojų bilietų Kauno marių regioninis parkas gavo beveik 4,7 tūkst. eurų. Už šią sumą buvo atnaujintos kelios Kadagių slėnio aikštelės. Taip pat lankytojai gali pirkti ir vardines lenteles. Ant jų parko atstovai užrašo bet ką, ko tik pageidauja lenteles įsigiję lankytojai. Todėl pažintiniame take galima surasti ir lankytojų vardų, ir gražių palinkėjimų.

Skaitytojos nuotr.

Tiesa, kol kas ši paramos priemonė yra laikinai pristabdyta, mat regioninis parkas, kaip minėta, vis dar laukia Aplinkos ministerijos atsakymo. Jei ministerija tako atnaujinimą vėl atidės, tada lankytojai vėl galės įsigyti vardines lenteles. Kitu atveju, jei prasidės kapitalinis remontas, bus keičiamas visos tako lentelės, tad lankytojų palinkėjimai ilgia neužsibūtų.


Šiame straipsnyje: kadagių slėnispažintinis takaspiktinasi aplūžusiu takugamtos kapelisneperka bilietųskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

ss

ss portretas
ten ne kadagiu slenis o sunide per sunis oraeiti neimanoma

regioninis parkas

regioninis parkas portretas
tai - ne rajono savivaldybės nuosavybė, o valstybės, kaip ir Kauno marių regioninis parkas, tai tvarkyti ir turi ši iš biudžeto, kurį sudeda ir kauniečiai, ir vilniečiai, besimaitinanti direkcija.

Rasa

Rasa portretas
Įdomūs tie žmonės, lankosi gražiose vietose, kur įrengta kažkas ir prižiūrėti tam tikrai neužtenka vinių ir plaktuko, verkia, kad lentos supuvusios, o bilieto įsigyti nenori. Ir taip dauguma. Kiek ten tūkstančių lankytojų eina praeina, tau pusė tako būtų suremontuota... Visada įsigyjam bilietą keliaudami po kokį nors Lietuvos regioninį parką, nes tikrai daug gražių vietų įrengta, negalima jų apleisti. Tikiuosi, pavyks taką parkui atnaujinti, o jei ne - puiki ten vieta ir be tako ;)
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių