Kauniečio vargai: dėl neįgalaus sūnaus atsimuša lyg į sieną

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaunietis priverstas klaidžioti biurokratijos labirintuose. Kartu su juo savivaldybės bute gyvena ir negalią turintis jo sūnus, tačiau oficialiai priregistruoti sūnaus šiuo adresu jis negali.

Atsisako registruoti

Į "Kauno dieną" kreipėsi Baltų prospekte gyvenantis ponas Emilis. Vyras pasakojo, kad gyvena savivaldybei priklausančiame bute. Jau aštuoniolika metų kartu su juo gyvena ir sūnus, tačiau jo registruoti bute savivaldybės atstovai neleidžia.

"Seniau gyvenau su žmona, bet ji mane paliko pliką basą, tad dabar gyvenu savivaldybės bute. Tai nėra socialinis būstas, o savivaldybės, kurį galima išsipirkti ir dabar aš moku nuomą. Šiame bute gyvenu jau aštuoniolika metų. Kartu gyvena 26 metų sūnus, turintis lengvą protinį atsilikimą. Jis iš pradžių buvo registruotas pas žmoną, bet ji pradėjo gerti ir juo nesirūpino, todėl sūnus gyvena su manimi. Žmona butą pardavė, nauji šeimininkai jį išregistravo ir sūnus tarsi liko be oficialios gyvenamosios vietos. Jis šiuo metu priregistruotas prie savivaldybės. Bute, kuriame aš gyvenu kartu su juo, sūnaus negaliu priregistruoti", – problemą dėstė Emilis.

Tai aš net kažkokią sugyventinę barakudą galiu priimti, o čia dėl sūnaus reikia tokius kelius eiti.

Jis nurodė, kad dėl sūnaus registracijos Baltų prospekto daugiabučio bute ne kartą kreipėsi į savivaldybę, bet jie atsisako tai padaryti. Vyras išsiaiškino, kad pagal galiojančius įstatymus, jei savivaldybės bute bent metus kartu gyvena dar vienas žmogus ir jie kartu veda buitį, galima žmogų registruoti. Kauniečio atveju sūnus kartu gyvena aštuoniolika metų, bet deklaruoti jo gyvenamosios vietos kartu su tėvu bute kažkodėl negalima.

"Nežinau, kaip yra iš tiesų. Žinau tik tai, kad pagal galiojančius įstatymus sūnus galėtų su manimi kartu deklaruoti gyvenamąją vietą, bet dėl kažkokių priežasčių valdininkai neleidžia", – toliau dėstė kaunietis.

Kaimynų liudijimai

Vyras aiškino, kad savivaldybės specialistams pristatė savo ir sūnaus gimimo liudijimus, parašė prašymą, kuriame išdėstė, jog sūnus su juo gyvena ilgą laiką, bei pateikė kitus reikiamus dokumentus.

"Sūnus dabar priregistruotas prie savivaldybės, kaip koks benamis, neturintis adreso, nors jis gyvena su manimi. Absurdiška situacija. Visi kaimynai gali paliudyti, kad jis su manimi gyvena, bet savivaldybės specialistai nesiteikė nė karto atvykti ir įsitikinti, neapklausė nė vieno kaimyno. Jie tik remiasi maždaug septynerių metų senumo dokumentu, kad sūnaus neįgalumo dokumentai buvo pristatyti į Partizanų gatvę, žmonos butą", – stebėjosi dėl sūnaus deklaravimo vietos kryžiaus kelius einantis Emilis.

"Kauno dienos" kalbinti kauniečio kaimynai tik patvirtino faktą, kad su Emilu pilnametis sūnus gyvena ne vienus metus. Žmonės nurodė, kad tėvas labai stengiasi dėl jo, padeda kiek tik gali. Patys kaimynai tikino, kad tėvas ir sūnus nėra probleminiai, todėl nemato kliūčių, kodėl sūnus negali oficialiai gyventi savivaldybei priklausančiame bute.

Teisminis kelias

Vyras nurodė, kad dėl sūnaus gyvenamosios vietos deklaravimo kreipėsi į teisininkus. Dabar kaip tik surašyti reikalingi dokumentai ir paduoti teismui. Šis turės oficialiai pripažinti, kad su Emiliu jau daug metų kartu gyvena jo sūnus. Tada ir savivaldybė turės teisinį pagrindą sūnų registruoti bute.

Teismas turi nustatyti, kad Emilio sūnus yra jo šeimos narys ir jie kartu veda bendrą ūkį.

"Teismas turi nustatyti, kad sūnus yra mano šeimos narys ir mes kartu vedame bendrą ūkį. Taip pat teismas turėtų įpareigoti savivaldybę įtraukti mano sūnų į buto nuomos sutartį ir taip leisti deklaruoti čia gyvenamąją vietą.

Pagal procedūrą turėtų būti kviečiami kaimynai, kurie paliudytų, kad sūnus tikrai kartu su manimi gyvena. Aišku, dėl koronaviruso nežinau, kaip tas posėdis vyks ir kaip teismas galės apklausti liudytojus", – kalbėjo Baltų prospekte gyvenantis Emilis.

Į redakciją paskambinęs vyras teigė, kad pats yra jau pensininkas, tačiau dar dirba. Sūnus gauna tik neįgalumo pašalpą, šiuo metu yra registruotas Užimtumo tarnyboje, ieško darbo. Kadangi sūnus turi lengvą protinę negalią, vyras yra jo įgaliotinis ir už sūnų tvarkė dokumentus. Dėl mažų sūnaus pajamų jam buvo skirtas ir advokatas, kuris teisme padės įrodyti giminystės ryšius. Jis viliasi, kad po teismo proceso neliks jokių kliūčių priregistruoti sūnų bute, kuriame jie ilgus metus kartu gyvena.

Situacija žinoma

Kauno miesto savivaldybės specialistai dienraščiui patvirtino, kad Emilio ir jo sūnaus registracijos problema jiems yra žinoma. Tačiau jie nurodė, kad vienintelis būdas įtraukti sūnų į savivaldybės buto nuomos sutartį yra teismas.

"Šis atvejis mums žinomas. Gyventojas negali įregistruoti savo pilnamečio sūnaus nuomojamame bute, nes pastarasis formaliai nėra buto nuomininkas. Turimi įgaliojimai mums neleidžia registruoti kito suaugusio asmens, tačiau tai gali ir turi padaryti teismas. Teismui oficialiai pripažinus pilnametį asmenį nuomininko šeimos nariu, bus galima jį įregistruoti nuomojamame bute.

Norint įsiregistruoti savivaldybei priklausančiame bute, reikia būti oficialiu buto nuomininku arba jo šeimos nariu, kaip nurodyta Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme. Tuo atveju, kai kalbame apie pilnametystės sulaukusį sūnų, dėl jo statuso turi pasisakyti teismas", – apie tai, kad pagrindinė problema registruojant sūnų yra tai, jog jis yra pilnametis, "Kauno dienai" komentavo Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas D.Valiukas teigė, kad be teismo sprendimo jie nieko negali padaryti. (Akvilės Snarskienės nuotr.)

Tačiau Emilis stebėjosi tokiu valdininkų atsakymu, nes niekur nėra parašyta, kad pilnametis asmuo negali būti įtrauktas į nuomos sutartį. Vyras tikino, kad kaip tik yra priešingai ir sutartyje nurodoma, kad net sugyventiniai gali būti registruojami savivaldybės bute.

"Įstatyme tokia nuostata nenumatyta, jie čia muilina, ir tiek. Sutartyje rašoma: "Nuomininkas turi teisę nustatyta tvarka turimoje gyvenamojoje patalpoje apgyvendinti savo sutuoktinį, (sugyventinį), vaikus, savo ir sutuoktinio tėvus, jei sutinka visi toje patalpoje gyvenantys pilnamečiai nariai." Tai aš net kažkokią sugyventinę barakudą galiu priimti, o čia dėl sūnaus reikia tokius kelius eiti", – emocijų neslėpė Emilis.

Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas nurodė, kad įprastai gyventojai, pagrindę santykį su miestu, įtraukiami į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą savivaldybėje pusei metų. "Terminas gali būti pratęsiamas. Šį klausimą galima išspręsti kreipiantis į miesto seniūnijas", – kad Emilio sūnus šiuo metu priregistruotas prie savivaldybės, nurodė specialistas.

Pasak D.Valiuko, butas Baltų prospekte, kuriame gyvena Emilis su sūnumi, priklauso Kauno miesto savivaldybei. Tai yra ne socialinis, o savivaldybės būstas. Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas nurodė, kad nuomininkas turi teisę išsipirkti šias gyvenamąsias patalpas ir savarankiškai jomis disponuoti pagal savo poreikius. Galima sakyti, kad įsigijus, o ne nuomojant butą, savininkas pats galėtų spręsti, kokius asmenis jame registruoti, ir tada nereikėtų eiti teisminiu keliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulius

saulius portretas
negerbiu komentatoriu, nes kokiu zargonu jie komentuoja, paskaicius norisi vem.....

AŠ Manau

AŠ Manau portretas
Beraščiai paskaitykit rašini,o tada reiškite savo nuomone,Nežinau kaip ten yra ,bet jis sako ,kad žmona nusigėrė.O sūnus tai nekaltas. Yra tam instancijos ir turi išspresti klausimą.

TAIGI

TAIGI portretas
Matomai čia komentuoja tie ,,darmajiedai",turi laiko ,nieko nedirba,tai ir rašinėją
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių