Kauniečių iniciatyva – draugyste užgožti negalią

  • Teksto dydis:

Kelios dešimtys vieno likimo brolių ir sesių, būrelis jiems geriausius draugus atstojančių savanorių ir visa tai apjungianti krikščioniška bendruomeniškumo dvasia. Šitaip jau šeštus metus gyvuoja Kauno „Arkos“ bendruomenė, savo pavyzdžiu griaunanti visuomenėje nusistovėjusius stereotipus apie neįgaliuosius.

„Pas mus čia nėra asmenų su negalia. Tai mūsų bičiuliai, o mes jiems – draugai, – pasakojo Kauno „Arkos“ bendruomenės vadovas dr. Gedas Malinauskas. – Visi esame tokie patys. Mūsų vienas pagrindinių tikslų – parodyti, kad jie, visų pirma, yra žmonės, kurie išties daug ką gali, tik toje kasdienybėje reikia šiek tiek padėti. Pavyzdžiui, bičiuliai sėkmingai darbuojasi ir su nedidele pagalba susitvarko virtuvėje. Jų gaminti pietūs būna tiesiog puikūs.“

Raginimas keistis

Prieš kelerius metus Sargėnuose įsikūrusi Kauno „Arkos“ bendruomenė ėmėsi nekasdieniškos misijos – pakeisti visuomenės požiūrį į asmenis su proto negalia.

G. Malinauskas teigė vis dar pastebintis įtarius aplinkinių žvilgsnius, tarsi slapčia klausiančius, ar tie neįgalieji nėra pavojingi, agresyvūs. Jei šį mitą pavyksta greitai sudoroti, tuomet daugeliui kyla kitas klausimas: o ką jie gali ir sugeba su savo intelektu?

Dalyvaudama programoje „Iniciatyvos Kaunui“, ši bendruomenė įgyvendina projektą „Kokią šviesą slepia negalia: vietos bendruomenės sutelktumo ir solidarumo didinimas“. Savivaldybė prie šio projekto prisidėjo 4,5 tūkst. eurų.

„Kauno „Arkos“ bendruomenė yra puikus pavyzdys darbe su neįgaliaisiais. Ji suteikia galimybę pasijusti didelės šeimos dalimi, mat čia kiekvienas narys – svarbus ir reikalingas. Taikydama šiuolaikiškus veiklos metodus, vadovaudamasi savita filosofija ir požiūriu į savo užduotis bei tikslus, ši organizacija išties sparčiai progresuoja. Be to, čia ypatingas dėmesys skiriamas žmogaus teisėms užtikrinti. Viso to rezultatas – tvirta bendruomenė, kurios kiekvienas narys nuolat siekia tobulėti, įgauna vis naujų socialinių įgūdžių ir jaučiasi esąs reikšmingas tarp bičiulių“, – organizacijos pastangas įvertino programos „Iniciatyvos Kaunui“ iniciatorė Rasa Šnapštienė.

„Šis projektas – tarsi paraginimas mums patiems eiti ir skelbti tą gerą žinią apie bičiulius. Mes nekalbėsime apie skirtumus, o rodysime tikrąją šviesą. „Arkos“ misija yra atskleisti, jog tie žmonės yra ne Dievo klaida, o tam tikras būdas mūsų visuomenei sujautrinti, ją mokyti ir pripildyti paprastumo bei nuoširdumo“, – apie išsikeltus tikslus pasakojo G. Malinauskas.

Kviečia savanoriauti

Projektas prasidės rugsėjį. Šiuo metu jo autoriai rengia pranešimus, kuriuos pristatys drauge su bičiuliais. Keisdami įsisenėjusius stereotipus, Kauno „Arkos“ bendruomenės nariai pirmiausiai taikosi į jaunimą. Jie ketina aplankyti netoliese esančias Šilainių mokyklas ir pabendrauti su jų auklėtiniais.

Savo partneriais „Arkos“ bendruomenė pasirinko Sutrikusio intelekto žmonių globos bendriją „Kauno viltis“ ir viešąją įstaigą „SocActiva“, besirūpinančią vaikais su negalia. Bendradarbiaudamos tarpusavyje, organizacijos planuoja pasiekti didžiąją dalį Kauno mokyklų.

Pasak G. Malinausko, eidami į vietos bendruomenes, savanoriai kvies žmones ne tik pasiklausyti, bet ir prisiliesti prie to, apie ką pasakos: „Vien tik neįpareigojančio pokalbio nepakanka, tad kviesime savanoriauti – pabendrauti su bičiuliais, pabūti jų draugijoje. Jiems tikrai neužtenka bendrauti tik tarpusavyje su to paties likimo broliais – reikia žmonių, draugystės. Tai leidžia pasijusti tikra vietos bendruomenės dalimi.“

Obuolių dalybos

Organizuodami renginius ir susitikimus, Kauno „Arkos“ atstovai taikosi ne vien į jaunimą, bet ir vyresnio amžiaus žmones. Jie jau turi pavyzdžių, kuomet prie savanorių jungiasi senjorai.

„Netoliese gyvena kelios močiutės, vis ateinančios mums į pagalbą. Viena jų – gėlininkė, padedanti puoselėti aplinką. Kadaise ji lankydavo šio namo šeimininkę, kuri būstą padovanojo jėzuitams ir sykiu čia įsileido mus. Pernai ji iškeliavo anapilin“, – prisiminė G. Malinauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jolanta

Jolanta portretas
Norėčiau sužinoti jūsų adresą kadangi reikalinga pagalba
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių