Kauniečių kiemus užliejo nuotekos: skęsta visas rajonas, bet niekas nereaguoja

Lubinų gatvės gyventojams keletą dienų teko kęsti kanalizacijos dvoką ir braidyti po kiemus apsėmusias nuotekas. Kauniečiai piktinosi nesulaukę pagalbos nei iš netvarkingai veikiančios siurblinės savininko, nei iš "Kauno vandenų".

Skendo kiemai

Pastarąjį kartą siurblinės darbas sutriko daugiau kaip prieš savaitę. Iš maždaug pusšimčio butų ir namų tekančių nuotekų lygis pradėjo greitai kilti, jos prasiveržė pro šulinių dangčius ir užpylė kiemus, kurių savininkams teko braidyti po kanalizacijos turinį. Dalis žmonių net negalėjo namuose naudotis tualetu, nes vandens tiesiog nepavykdavo nuleisti.

Į Lubinų g. 266-ojo namo kiemą atvykus "Kauno dienos" žurnalistams, nuotekos kieme jau buvo nuslūgusios, tačiau fontanėliu pro kelis šulinių dangčius vis tiek veržėsi dvokiantis vanduo. Kaimynai pasakojo, kad praėjusią savaitę visas kiemas tiesiog buvo padengtas fekalijomis.

"Iki automobilio buvo galima nueiti tik su guminiais batais. Smirda visas kiemas, o ir toliau viskas pas mus bėga. Kiti gyventojai negali net tualete vandens nuleisti, nes tada viskas į namus prasiveržia", – tąkart pasakojo čia gyvenanti moteris ir parodė nuotrauką, kurioje matyti, kaip visą trinkelėmis klotą kiemą buvo padengusios kelių centimetrų rudos nuotekos.

Iki automobilio buvo galima nueiti tik su guminiais batais.

"Skęsta visas rajonas, bet niekas nereaguoja. Sutartis turime su "Kauno vandenimis", manau, kad jie ir turėtų tvarkyti, bet netvarko, sako, kad siurblinė priklauso privačiam savininkui, o žmonės net negali vandeniu naudotis, nes viskas pradeda kilti į viršų", – problemą dėstė Lubinų gatvės gyventojas.

Tvarkė savo lėšomis

Situacija kritinė tapo po Žolinės. Nuotekų lygis dar labiau pakilo, tad žmonėms teko patiems griebtis šiaudo ir už savus pinigus samdyti techniką.

"Dalis gyventojų sumetė pinigų ir pasamdėme mašiną, kad viską ištrauktų. Iš savo kišenės sumokėjome daugiau nei 200 eurų. Mes mokame pinigus už tai, kad būtų visa tai tvarkoma, bet dar turime savo lėšomis visas nuotekas tvarkyti. Kas kompensuos šias išlaidas?" – klausė dar vienas Lubinų gatvės gyventojas.

Jis nurodė, kad viso turinio išsiurbimas iš nuotekų siurblinės buvo tik laikinas sprendimas. Šis kanalizacijos mazgas užsikimšęs, todėl reikia jį visą išplauti. Kol tai nepadaryta, vietos gyventojams nuleidus vandenį, šis vėl pradeda sparčiai kilti į viršų.

Iškvietė aplinkosaugininkus

Vietiniai pasakojo, kad taip jų kiemai skęsta ne pirmą kartą. Tačiau anksčiau pavykdavo greičiau problemą išspręsti – savininkas siurblinę savo lėšomis sutvarkydavo, bet šį kartą viskas užsitęsė. Gyventojai net kreipėsi į aplinkosaugininkus, nes nevalytos nuotekos tekėjo į lietaus surinkimo sistemas ir į gruntą.

"Kauno dienai" Aplinkos apsaugos departamentas patvirtino, kad jų pareigūnai buvo nuvykę į vietą, tačiau taršos nefiksavo. Tuo metu nurodytoje vietoje dirbo asenizatoriaus mašina.

"Nuotekų tinklus eksploatuojančios įmonės atsakingas asmuo bus iškviestas pateikti paaiškinimą. Įvertinus pateiktą informaciją, bus sprendžiama dėl tolesnių veiksmų", – apie siurblinės savininko atsakomybę užsiminė departamento darbuotojai.

Kieno atsakomybė?

Lubinų gatvės gyventojai už nuotekų tvarkymą moka "Kauno vandenims", tad natūralu, kad daugiausia priekaištų jie reiškia šiai bendrovei, tačiau bendrovės atstovai atsakomybės neprisiima.

Pasak bendrovės Gamybos skyriaus vadovo Karolio Ambrazo, ši siurblinė buvo pastatyta kvartalo vystytojų lėšomis tam, kad pakiltų sklypų vertė, tačiau įrenginiai laiku neperduoti "Kauno vandenims".

Tai yra kvartalus statančių verslininkų sprendimai.

"Tai yra kvartalus statančių verslininkų sprendimai. Šiuo atveju siurblinė ir tinklai iki jos yra įrengti privataus asmens, kuriam jie ir priklauso iki šiol. Savininkas turi rūpintis eksploatacija ir priežiūra, – teigė K.Ambrazas. – Siurblinės savininkas buvo paragintas pašalinti trūkumus ir statinį perduoti bendrovės žinion."

"Kauno vandenų" atstovas dienraščiui teigė, kad siurblinės savininkas Giedrius Pauža nesutiko įrenginių perduoti bendrovei. G.Pauža pats buvo "Kauno vandenų" valdybos narys, iš kurios vėliau buvo pašalintas. Pats G.Pauža "Kauno dienai" tvirtino, kad prašymą perleisti siurblinę yra seniai pateikęs, bet "Kauno vandenys" patys nesiteikia nieko daryti ir gaišina laiką. Pašnekovas teigė, kad šįkart situacija tapo kritinė, nes, jam atostogaujant užsienyje, buvo sunku surasti nuotekas išsiurbsiančią įmonę, o visą reikiamą techniką turintys "Kauno vandenys" neva niekada į pagalbos šauksmą neatsiliepia.

"Žolinė buvo, niekas nedirbo, todėl ir užtruko tvarkymo darbai. Dariau viską, ką galiu. "Kauno vandenų" prašiau, kad siųstų savo avarinę tarnybą, nes juk ten yra jų abonentai, visi gyventojai jiems moka už nuotekas, o kai reikia nuvažiuoti taisyti, sako, kad ne jų tinklai. Aš jiems siūliau neimti pinigų už nuotekas, sumokėti man, o aš įsipareigočiau sutvarkyti, bet jie niekuo nenori prisidėti. Aš pats ir už elektrą turiu mokėti, turiu remontuoti, pernai du siurblius keičiau, ir nieko už tai negaunu. Prašymas "Kauno vandenims" už simbolinį eurą perduoti siurblinę paduotas jau prieš penkis mėnesius, bet jie neima. Tik po šito įvykio paskambino, kad prašymas jau pas juristus, jie peržiūrės ir sudarys sutartį", – komentavo G.Pauža.

Kai į kiemus pradėjo bėgti kanalizacijos vanduo, tik maždaug po savaitės G.Paužos lėšomis buvo atsiųstas vienas automobilis, kuris išsiurbė siurblinę. Dar po kelių dienų buvo atlikti ir valymo darbai, tad kol kas gyventojai gali lengviau atsipūsti. Tačiau jie viliasi, kad šįsyk siurblinės perdavimas "Kauno vandenims" įvyks, ir ateityje pavyks išvengti nuotekų bėgimo į kiemus problemos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

auksiniskardas

auksiniskardas portretas
Reikia gal kreiptis į prokuratūrą ar Stt, kad gintų viešą interesą ir patikrintų Kauno vandenų ir savivaldybės vadovų ryšius? nes pinigus gyventojai moka, bet jie visi dirba ne Kaunui, įdomu, kam?

@

@ portretas
Nesvarbu kokią įmonę paimsi, jei jos pavadinimas prasideda " Kauno....", viskas tuom ir pasakyta. Tai yra savivaldybės įmonės, kurių 100% akcijų priklauso Kauno savivaldybei. Praktikoje dar neteko girdėti, kad nors viena įmonė dirbtų Kauniečių labui. Nesuprantu vieno, taip išaukštintas meras renovuoja miestą, deklaruoja dirbąs Kauniečių labui. Tačiau akivaizdu, kad jam nusispjaut ant miesto gyventojų, jei neturi noro sutvarkyt šias įmonėles.

Oziai

Oziai portretas
Kauno vandenys yra neliečiama įmonė jie nieko nedaro tik pinigus ima, jokių tinklų neprižiūri ir atnaujinimas kažkokių tinklų jiems yra pinigų atidavimas, o siurblinės neėmė dėlto kad sugedus siurbliams kauno vandenims tektų keisti už savo pinigus iškart praranda pinigus. Ten visus tarybos narius reiktų gerai pakratyti kad pradėtų veikti normaliai įmonė.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių