Ir vėl kovoja dėl senolės parvežimo namo: ligoninė sako, kad tai įžūlu

Praėjusių metų gruodžio mėnesį ne vieną tautietį sujaudino specialųjį nuolatinės slaugos poreikį turinčios 96-erių Eugenijos S. istorija. Tuomet jos globėja Irena Milašienė portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad susirgusiai garbaus amžiaus kaunietei Respublikinėje Kauno ligoninėje (RKL) nebuvo skirta kokybiška priežiūra ir gydymas. Prieš savaitę Eugenija S. vėl pakliuvo į tos pačios ligoninės medikų rankas, o jos globėja neslepia, kad ir vėl tenka ieškoti teisybės.

Nesupranta, kodėl tenka mokėti

Eugenija S. specialųjį slaugos poreikį turi jau daugiau nei aštuonerius metus – ji pati nepavalgo, nekalba, negali vaikščioti ir sėdėti, tik guli. Kaip pasakoja globėja I. Milašienė šį kartą Eugenija S. į RKL pateko vasario 5 dieną. „Močiutė pradėjo nebegerti, nebevalgyti, kosėti su karkalais. Šeimos gydytoja skyrė antibiotikų. Buvo pagerėję, tačiau vasario 5 dieną jai nebegalėjau nei vaistų, nei vandens sugirdyti. Valandą su dukra bandėme močiutę pamaitinti, bet taip ir nepavyko“, – pamena pašnekovė. Greitosios pagalbos medikai garbaus amžiaus pacientę atvežė į RKL, moteris buvo paguldyta į Terapijos klinikos Vidaus ligų skyrių. Laimė, po beveik savaitės gydymo, garbaus amžiaus kaunietė pasijuto geriau.

„Šiandien gydytoja pasakė, kad jau galime galvoti apie parvykimą namo, – I. Milašienė primena, kad praėjusį kartą už grįžimą iš ligoninės namo greitosios pagalbos automobiliu (GMP) teko atseikėti apie 32 eurus. – Šį kartą gydytoja paminėjo, kad situacija dėl parvežimo nepasikeitė – už gulinčio ligonio transportavimą turėsime susimokėti patys. Gydytoja su dabartiniu skyriaus vedėju atsivedė socialinę darbuotoją ir tvirtino, kad ligonių kasų apmokamą pervežimą skiria tik sėdintiems pacientams. Neva gulinčių asmenų jie neturi galimybės pervežti. Gydytoja dar užsiminė, kad močiutei ligoninėje turėtų būti skirta deguonies terapija, kad ją būtų galima namo GMP parsivežti nemokamai.“

Už gulinčio ligonio transportavimą turėsime susimokėti patys. Buvo tvirtinama, kad ligonių kasų apmokamą pervežimą skiria tik sėdintiems pacientams.

Moteris pasakoja, kad jeigu slaugoma senolė sėdėtų, ją be problemų patys parsivežtų nuosavu automobiliu, tačiau dabar vienintelė išeitis – greitosios pagalbos automobilis.

„Kreipiausi į Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovus, jie man paaiškino, kad Eugenija turi būti parvežta nemokamai, tačiau ligoninė laikosi savo. Šiandien vėl skambinau į ministeriją, atstovas žadėjo paskambinti, tačiau skambučio dar nesulaukiau, – sako I. Milašienė ir priduria. – Ir greitosios pagalbos darbuotojai aiškino, kad mums priklauso nemokamas parvežimas namo. Vieną kartą yra nemokamai parvežę.“

Vadina įžūliu elgesiu

RKL Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vyresnioji specialistė Jūratė Kuzmickaitė teigė, kad garbaus amžiaus moterį namo globėja turės parvežti už gautą tikslinę kompensaciją. „Garbaus amžiaus pacientės, vėl gydytos RKL, globėjai eilinį kartą kelia reikalavimus, kad močiutė, pasibaigus gydymo laikui, į namus būtų gabenama ligoninės lėšomis. Kartojantis situacijai, dar kartą norime pabrėžti: specialųjį nuolatinės slaugos poreikį turinčios pacientės globėjai gauna tikslinę kompensaciją – tai yra, valstybė aprūpina globėją/us lėšomis, kurios skirtos įvairiems  globojamos moters slaugos poreikiams. Tarp jų – ir transportavimui, taigi parvežimui iš ligoninės į namus. Neturime žinių, kur tikslinės kompensacijos lėšos išleidžiamos šiuo atveju, tačiau reikalauti, kad ligoninė aprūpintų transportu pacientę, kurios globėjai gauna tam skirtus mokesčių mokėtojų pinigus, yra mažų mažiausiai įžūlu. SAM leidžia gydymo įstaigoms pačioms nusistatyti indikacijas, kurioms esant iš ligoninės išrašytą sunkios būklės pacientą gydymo įstaiga privalo aprūpinti transportu. RKL nustatyta indikacija – kai žmogui reikalingas nuolatinis deguonies tiekimas. Kartais pasitaiko dramatiškų atvejų, kai, tarkime, iš RKL stacionaro į RKL Slaugos kliniką reikia pervežti vienišą žmogų, nevaldantį kūno po insulto, neturintį nei gyvenamosios vietos, nei artimųjų, nei pajamų. Tuomet ligoninė priima sprendimą konkrečiam atvejui ir perveža žmogų savo lėšomis. Ar, kalbėdami apie valstybės lėšas globotinės slaugai gaunančius globėjus, galime teigti, kad tai – analogiškas atvejis kaip ir kalbant apie vienišą, neturintį pajamų neįgalų žmogų? Mūsų manymu, tai iš esmės skirtingi atvejai“, – teigė ligoninės atstovė.

Neturime žinių, kur tikslinės kompensacijos lėšos išleidžiamos šiuo atveju, tačiau reikalauti, kad ligoninė aprūpintų transportu pacientę, kurios globėjai gauna tam skirtus mokesčių mokėtojų pinigus, yra mažų mažiausiai įžūlu.

I. Kuzmickaitė palinkėjo globėjams tikslinei slaugos kompensacijai skirtas lėšas panaudoti pagal paskirtį, pasirūpinant globotinės pargabenimu namo.

„Lauksime, kol močiutė pati atsikels ir nueis iki automobilio“

Portalui I. Milašienės pasiteiravus, kokią sumą valstybė skiria Eugenijos S. specialiesiems poreikiams tenkinti, ji teigė gaunanti didžiausią tikslinę kompensaciją. „Už didelę slaugą gaunu apie 285 eurų. Tačiau reikalingos priemonės yra nekompensuojamos, tad gaunu kapeikas, šių pinigų nepakanka. Tačiau niekam tai neįdomu. Bijau suklysti, tačiau anksčiau kelionės išlaidoms priklausydavo 10 eurų“, – pasakoja I. Milašienė. 

„Jei jau neskirs pervežimo, tai ką, sėdėsime ligoninėje ir lauksime, kol močiutė pati atsikels ir nueis iki automobilio“, – ironizavo pašnekovė.

I. Milašienė portalui persiuntė ir gruodžio mėnesį dėl šios problemos vykusį susirašinėjimą su SAM atstove. Jame buvo atsiųstas sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl  GMP paslaugų teikimo ir jų išlaidų apmokėjimo.

„Geltona spalva pažymėjau tai, kad aktualu jūsų situacijoje. Paprastai tariant, sveikatos priežiūros įstaiga turi būti sudariusi sutartį su GMP ir vidiniu direktoriaus įsakymu pasitvirtinusi, kokiais atvejais pasirūpina pacientų parvežimu namo. Pacientams už tokį parvežimą mokėti nereikia“, – rašoma laiške. 

Įsakyme rašoma, kad GMP įstaigos teikia ne tik GMP paslaugas, kurių išlaidos apmokamos PSDF biudžeto lėšomis, bet ir kitas toliau išvardytas paslaugas:

4.1. pacientų pervežimo iš vienos stacionarinės ASPĮ į kitą stacionarinę ASPĮ toliau gydyti;

4.2. pacientų pervežimo iš vienos ASPĮ į kitą ASPĮ diagnostinėms, gydomosioms procedūroms ar tyrimams atlikti, jei pervežimas būtinas dėl paciento sveikatos būklės (indikacijas suderina siunčiančioji ir priimančioji įstaigos);

4.3. pacientų pervežimo iš stacionarinės ASPĮ į namus po stacionarinio gydymo, jei tai būtina dėl paciento sveikatos būklės (indikacijas nustato siunčiančioji ASPĮ);

4.4. pacientų pervežimo jų ar jų artimųjų prašymu, jei tai nėra būtina dėl paciento sveikatos būklės.

5. Aprašo 4.1–4.3 papunkčiuose numatytais atvejais paciento pervežimo išlaidas apmoka siunčiančioji ASPĮ pagal sutartį su GMP įstaiga. 4.4 papunktyje numatytu atveju pacientas moka savo lėšomis.

Laiške geltonai paryškinti šie punktai: 4, 4.3, 5.

 

Laiško fragmentas

Gruodžio mėnesį SAM Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyr. specialistas Artūras Šimkus portalui teigė, kad sprendžiant iš informacijos, kurią pateikė močiutės globėja, garbaus amžiaus pacientės pervežimas į namus iš ligoninės turėjo būti be papildomo paciento mokesčio. Tačiau ministerijos specialistas atkreipė dėmesį, kad pacientai turi būti pervežami iš gydymo įstaigos į namus po stacionarinio gydymo, jei tai būtina dėl paciento sveikatos būklės, o indikacijas nustato siunčiančioji asmens sveikatos priežiūros įstaiga. „Taigi, jeigu RKL, išrašydama pacientę iš stacionaro, nustatė, kad dėl savo sveikatos būklės ji turi būti pervežama specialiai pritaikyta transporto priemone, pvz., gulinti, vadinasi, turėjo užtikrinti ir tinkamą pervežimą bei už jį sumokėti pervežančiai GMP įstaigai.  Pacientas ar jo artimieji už pervežimą GMP įstaigai turėtų mokėti tik tuo atveju, jei dėl paciento sveikatos būklės pervežimas GMP automobiliu nėra būtinas ir pacientas pervežamas savo paties ar artimųjų prašymu“, – A. Šimkus teigė, kad tikslesnį komentarą dėl šio konkretaus atvejo būtų galima pateikti, tik išsamiau išnagrinėjus situaciją.

Priekaištų gydymui ir maistui nebeturi

Gruodžio mėnesį I. Milašienė neslėpė, kad ligoninėje, jos manymu, buvo netinkamai suteikiamos paslaugos – trūko personalo, buvo patiekamas atšalęs maistas, kai kurie kiti ligoniai likdavo nevalgę. „Šįkart situacija visiškai pasikeitė: ligoniai maitinami, slaugutės rūpestingos, gražu žiūrėti. Beje, nežinau, ar čia sutapimas, bet pas mus gydytojai eina net po kelis kartus per dieną, kai tuo tarpu pas kitas ligones kartais išvis niekas neužeina. Palatos kaimynės net juokauja, kad jaučiasi lyg čia poilsiautų, nes užėję gydytojai žiūri tik mūsų močiutę, kitų net nepaklausia, kaip jos laikosi, ar viskas gerai“, – šiandien pasakojo moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oops

oops portretas
TOTO to Pakomentuojant - tai ne vartokit alkoholi, ir ne bus depresijos. yra integrali pagalba į namus: ateina ir medikai, ir soc. darbuotojai. reikia ne taupyti sau pinigus, o pasidomėti seniūnijoje kokios pagalbos galit gauti. 120 d per metus žmones slaugomi ir slaugos ligoninėje, tai laisvai galit pailsėti nuo savo "naštos". ir tarp kitko, prižiūrit savo giminaite, ne svetima..

TOTO to Pakomentuojant finansinę dalį

TOTO to Pakomentuojant finansinę dalį portretas
šiaip jau teko tai daryti 5 metus, komentaras iš patirties..Nelokite tamstele, ko panašu,kad nežinote. Pinigais įsikainoja vėliau, kai tenka pačiam savo per tai įsigytas ligas gydytis, labai daug mūsų suserga depresija, ima vartoti alkoholi, yra kam baigiasi ir piktybine liga.

TOTO to Pakomentuojant finansinę dalį

TOTO to Pakomentuojant finansinę dalį portretas
Nebekliedekit. :) Visų pirma nei žinot kokius vaistus močiutė vartoja, nei čia kainas speliokit, visų antra sunku ar nesunku 30 eurų sukrapštyti gal geriau žino globėja. O šiaip tai slaugymas yra neįkainojamas pinigais, nes tai begalinis pasiaukojimas savęs ir savo sveikatos. Lengva lot, kol patiems slaugyti nieko nereik kritinės būklės.
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių