Kaunietis pateko į nuomininko spąstus: liko be pinigų ir už durų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Rugpjūtį butą išnuomojęs kaunietis Darius pakliuvo į nesąžiningo nuomininko spąstus. Pastarasis jau keletą mėnesių gyvena už dyką, o jį iškeldinti – ne taip paprasta. Tenka minti teisinius kelius.

Pradėjo išsisukinėti

Darius neslepia, kad patikėjęs, jog nuomininkas pateko į keblią situaciją, jis skubiai išnuomojo butą su pažadu, kad šis netrukus  sumokės depozitą ir nuomos mokestį už vieną mėnesį. Tačiau pastarasis pažadas taip ir liko neištesėtas.

Viskas prasidėjo nuo skelbimo apie išnuomojamą butą, kai į jį atsiliepęs jaunas vyras atvyko apžiūrėti būsto K.Baršausko gatvėje ir nedvejodamas sutiko jį nuomotis. Akcentavęs, kad nori kuo skubiau čia įsikelti, prašė nuomotojo kiek įmanoma greičiau jam tokią galimybę suteikti.

"Iš pradžių atrodė keista, bet pirmą kartą pamačius žmogų juk negalima jo teisti. Saulius pasakojo, kad anksčiau gyveno giminių bute, tačiau giminaičiai netrukus grįš iš Amerikos, nes juos deportavo. Todėl šie liepė jam kuo greičiau išsikelti iš buto. Patikėjau, pasirašėme šabloninę, notaro nepatvirtintą nuomos sutartį metams, su galimybe ją nutraukti įspėjus prieš mėnesį. Padaviau jam buto raktus", – prisimena kaunietis.

Sutartyje, pridūrė Darius, buvo nurodyta sumokėti depozitą už du mėnesius ir nuomos mokestį už mėnesį. Įvykdyti šią sąlygą naujasis nuomininkas pažadėjo per savaitę. Tačiau vos įsikėlęs į butą, Saulius esą pradėjo išsisukinėti, sugalvodamas skirtingas priežastis, kodėl vis dar negali sumokėti pinigų.

Pašnekovo teigimu, nuomininko pasiteisinimai būdavo įvairūs, pradedant nuo tokių išsisukinėjimų, kad negali atvykti, nes išvyksta ir vėlai grįš, ilgai užtruks darbe ar darbdavys nepervedė algos, iki kur kas šiurpesnių – mirė mama, o jis esą turi slaugyti tėvą, nes pablogėjo sveikata.

Neigiami atsiliepimai

"Įspėjau jį SMS žinute, kad nuomos sutartis nutraukiama ir pareikalavau, kad išsikeltų iš buto. Tačiau Saulius ir vėl išsisukinėjo tikindamas, jog išsikelti negali, nes turi pabaigti darbus. O paskui, kaip pasakojo, kadangi mirė mama, ketina važiuoti gyventi į jos namus Klaipėdoje. Nors prieš kurį laiką sakė, jog tėvai gyvena Kaune. Tokias pasakas jis man sekė du mėnesius, tačiau pavargau jų klausytis. Parašęs jo vardą ir pavardę "Google" paieškos sistemoje bei socialiniuose tinkluose, radau daugybę neigiamų atsiliepimų: "aferistas", "pasisaugokite, apgaus, apvogs, pridarys nemalonumų". Kažkas tikriausiai jau taip pat yra nuo jo nukentėjęs – nuomojasi butus, o pinigų nemoka", – spėjo kaunietis.

Įrašęs jo vardą ir pavardę "Google" paieškos sistemoje bei socialiniuose tinkluose, radau daugybę neigiamų atsiliepimų: "aferistas", "pasisaugokite, apgaus, apvogs, pridarys nemalonumų".

Pasak Dariaus, nuomininkas su juo bendrauja, pripažįsta, kad yra skolingas, bet nesumoka už nuomą susikaupusios sumos. Taip pat kaupiasi ir skolos už komunalinius mokesčius.

"Įtariu, kad jis jau gali būti pabėgęs iš buto, nes kaimynai sakė, jog  nuomojamame būste jau kurį laiką nematyti degančios šviesos, žaliuzės taip pat nuleistos. Tačiau mano advokatas patarė nelįsti į butą, kol nuomininkas man jo pats neperdavė. Kenčiu sukandęs dantis, nors kaupiasi dar didesnė skola", – atviravo į nesąžiningo nuomininko pinkles patekęs vyras.

Iškeldinti sudėtinga

Kaunietis pripažino niekada anksčiau nemanęs, kad iškeldinti nemokų nuomininką Lietuvoje yra taip sunku. Pasitaręs su savo advokatu, vyras sužinojo daugybę niuansų.

"Nemokiam nuomininkui tik po trijų mėnesių galima pateikti ieškinį, kurį jis turi priimti. Tik paskui nuomininkas gali būti teisiškai iškeldintas iš būsto ir išieškoma skola. Tačiau, jei jis vilkins ieškinio priėmimą, procesas gali užsitęsti. Net ir tuo atveju, jei nuomininkas nemoka pinigų nuo pirmų dienų, kaip man, nuomotojas neturi teisės jo iškeldinti. Žinoma, blogai, kad aš iš karto nepaėmiau depozito", – įgyta patirtimi dalijosi Darius.

Kreipęsis į žiniasklaidą jis sako norintis apsaugoti kitus žmones nuo tokių apgavysčių. "Gal tai ateityje sustabdys tokį jo elgesį ir jis sugrįš į teisingą kelią bei negyvens kitų sąskaita. Saulius turi suprasti, kad taip elgtis negalima", – svarstė kaunietis.

Pareiškė, kad neskolingas

"Kauno dienos" žurnalistams antradienį telefonu susisiekus su Sauliumi, vyras tikino būsto K.Baršausko gatvėje esą jau nesinuomojantis. "Darių pažįstu, bet aš išėjęs iš to buto senų senovėje. Gyvenu Raudondvaryje", – pareiškė pašnekovas, o užsiminus apie nuomotojui paliktas skolas, vyras tikino, kad pinigai sumokėti, atiduoti ir raktai.

"Šiuo metu aš jums nieko nepasakosiu, kol nesusisieksiu su Dariumi. Be to, esu darbe ir nelabai galiu kalbėti", – pokalbį baigė jis.

Surištos rankos

Pasak būstą nuomojančiam kauniečiui atstovaujančio advokato Pauliaus Vaicekausko, nuomininkui šiuo metu pateikti ieškiniai dėl nuomos sutarties nutraukimo, iškeldinimo ir skolos už nuomą bei komunalinius mokesčius išieškojimo.

"Procesas tik prasidėjo – ieškinys priimtas ir išsiųstas atsakovui. Procesas gali užtrukti, kol bus įteikti dokumentai ir pateikti atsakovo atsiliepimai. Paskui vyks teisminis nagrinėjimas. Iškeldinimas galimas tik įsiteisėjusio teismo sprendimo pagrindu, gavus vykdomąjį raštą ir jį pateikus vykdyti pasirinktam antstoliui. Patekti į butą ir iškraustyti nuomininko daiktus be teismo sprendimo labai rizikinga, galima daugybė neigiamų teisinių pasekmių", – niuansus akcentavo jis.

Darius padarė klaidą, kad iš karto nepaėmė depozito, o sutiko palaukti. Depozito paėmimas būtų sumažinęs jo nuostolius.

Paklaustas, ar pastarasis procesas taptų lengvesnis, jei Darius su Sauliumi būtų pasirašęs ne paprastą rašytinę nuomos sutartį, o patvirtintą notaro, pašnekovas pridūrė, kad nuomos sutarties forma konkrečiu atveju neturi reikšmės, įstatymas nuomos sutarčiai nenumato notarinės formos.

"Darius padarė klaidą, kad iš karto nepaėmė depozito, o sutiko palaukti. Depozito paėmimas būtų sumažinęs jo nuostolius", – aiškino P.Vaicekauskas.

Jis užsiminė, kad su panašaus pobūdžio situacijomis, kokia nutiko Dariui, susiduriama dažnai. Nuomininkai, pasak advokato, yra labiau socialiai pažeidžiamų žmonių grupė, t.y. jie neturi asmeninio nekilnojamojo turto, kuriame galėtų gyventi, todėl, nors tai – ne taisyklė, bet galima daryti prielaidą, kad, atsiradus finansinių problemų, nuomininkai pradės vėluoti mokėti už nuomą arba nemokės pinigų visai, o išsikelti gyventi kitur neturi galimybės. Todėl pradeda piktnaudžiauti esama situacija.

"Tada, kaip jau minėjau, nelieka kito keli, tik kreiptis į teismą. O bylinėjimasis užtrunka, patiriama išlaidų. Neretai susiduriama ir su sunkumais įteikiant procesinius dokumentus, dėl įvairių priežasčių nukeliami teismo posėdžiai ir pan. Kitaip tariant, tai užsitęsia, nes nuomininkas įvairiais būdais vilkina procesą, kad kuo ilgiau galėtų gyventi būste nieko nemokėdamas", – atviravo advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

W

W portretas
iš kitos vietos toks nuomininkas išskristu priekyje savo riksmo

vitalijus

vitalijus portretas
lietuvio bailio istorija

TAI KAM TIE NOTARAI?

TAI KAM TIE NOTARAI? portretas
Jei sutartys niekinės?
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių