Kauno atstovai apie Nemuno taršą: dėl privatininkų visiems tenka kęsti nesiliaujančius padarinius

Dėl nesiliaujančios taršos į Nemuną Kauno miesto savivaldybė žada šaukti Ekstremalių situacijų komisijos posėdį, tačiau pabrėžia, kad principingo požiūrio tikisi ir iš aplinkosaugininkų, nes teršalai teka iš privačių teritorijų.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) dėl naftos produktų, tekančių į Nemuno upę Kaune ties M. K. Čiurlionio tiltu, paprašė Kauno skelbti mieste ekstremaliąją situaciją.

„Kauno miestas vertina Aplinkos apsaugos departamento prašymą dėl jo atitikimo teisės aktams ir nedelsiant priims atitinkamus sprendimus. Artimiausiomis dienomis bus sušaukta Ekstremalių situacijų komisija. Posėdyje dalyvausiančios institucijos nuspręs, ar šiuo klausimu reikalinga skelbti ekstremalią situaciją“, – BNS atsiųstame komentare teigia Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

„Viena aišku, kad šis dešimtmečiais nesiliaujantis taršos šaltinis yra ne miestui priklausančioje teritorijoje, bet privačiose valdose, kur savivaldybė negali savavališkai šeimininkauti. Dėl privatininkų aplaidumo visam miestui tenka kęsti nesiliaujančius padarinius“, – akcentavo jis.

Todėl, pasak savivaldybės atstovo, iš aplinkosaugininkų taip pat tikimasi „principingo požiūrio“.

„Iki šiol buvusios pabėgių mirkymo gamyklos teritorijos savininkai sankcijų iš aplinkosaugininkų nėra sulaukę, tad ir jokių veiksmų problemoms spręsti bei taršai pažaboti vis dar nėra ėmęsi. Kiekvienas savininkas savaime turi jausti atsakomybę, deramai rūpintis savo turtu ir šiuo konkrečiu atveju irgi negali būti išimčių“, – teigia P. Keras.

Dėl privatininkų aplaidumo visam miestui tenka kęsti nesiliaujančius padarinius.

Kaip trečiadienį pranešė aplinkosaugininkai, nustačius, kad į Nemuną nuolat patenka naftos produktų, kuriais užterštas aplinkinės teritorijos gruntas bei gruntiniai vandenys, AAD kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę prašydamas skubiai spręsti klausimą dėl ekstremaliosios situacijos paskelbimo nurodytoje vietoje ir imtis visų įstatymuose numatytų priemonių Nemuno taršai naftos produktais lokalizuoti, kad būtų nutraukta daroma žala aplinkai ir neigiamas poveikis žmonių sveikatai.

Dėl taršos šioje vietoje į Kauno aplinkos apsaugos inspekciją gyventojai ėmė kreiptis balandį.

Balandžio 6 dieną Aplinkos apsaugos agentūros tyrimų laboratorijos paimtuose nuotekų mėginiuose buvo nustatyta didelė naftos angliavandenilių koncentracija, daug kartų viršijanti paviršinėse nuotekose galimą išleisti į aplinką naftos produktų koncentraciją.

Tam, kad į Nemuną tarša liautųsi, sklypų savininkams taip pat buvo parengti privalomieji nurodymai dėl užterštos teritorijos tvarkymo plano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

panemune

panemune portretas
Stebiuosi aš tai aplinkosaugininkais: vis ieško kas kitas jų darbą padarytų. Bestuburiai...

Baubas

Baubas portretas
Lietuvos Respublikos Konstitucija: 47 straipsnis Lietuvos Respublikai išimtine nuosavybės teise priklauso: žemės gelmės,...

Demokratija ne mums

Demokratija ne mums portretas
Reik Adoli žadint
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių