Kauno darželiuose vaikų gretas praretino gripas ir peršalimo ligos

Nors per praėjusią savaitę Kaune dvigubai ūgtelėjęs sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis dar nepasiekęs prieš metus buvusių rodiklių nei epideminio lygmens, jau yra ikimokyklinio ugdymo įstaigų grupių, kur rytais auklėtojos vietoj 20-ies sulaukia vos 4–6 savo ugdytinių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Brigita Rašimaitė sako, kad vaikų darželiuose riboti (stabdyti) veiklą dėl mažo vaikų lankomumo nerekomenduojama.

Tačiau anot jos, pagal higienos normą į darželį vaikai negali būti priimami visais atvejais, jeigu jie turi užkrečiamųjų ligų ar kitų ūmių sveikatos sutrikimų požymių (karščiuoja, dūsta, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi nežinomos kilmės bėrimo elementų), taip pat turi – utėlių ar glindų.

Visuomenės sveikatos centro specialistai pabrėžia, kad pagrindinės gripo profilaktikos priemonės, taikomos ugdymo įstaigose, yra asmens ir patalpų higiena. Patalpas vėdinti ir valyti drėgnu būdu darželiuose reikia kasdien ir kuo dažniau. Taip pat svarbu užtikrinti vaikų asmens higienos įgūdžių (rankų higienos, čiaudėjimo, kosėjimo etiketo) lavinimą. Jei po ranka nėra vienkartinės servetėlės, specialistai rekomenduoja kosėti ar čiaudėti į vidinę alkūnės pusę, kas padeda apsaugoti nuo virusų patekimo ant aplinkos paviršių per delnus. Taip pat svarbu, kad darželiuose būtų pakankamai asmens higienos priemonių (rankų muilo, vienkartinių rankšluosčių bei nosinių, kurios panaudotos vieną kartą būtų išmetamos į tam skirtą vietą).

„Ypač didelis dėmesys šioms priemonėms turėtų būti skiriamas sergamumo gripu bei ŪVKTI padidėjimo ir gripo epidemijų metu. Svarbu žinoti, kad vaikų sveikatai įtaką daro ir patalpų oro kokybė. Darželiuose turi būti užtikrinamas tinkamas patalpų oras.

Šaltuoju metų laiku santykinė oro drėgmė darželio patalpose (grupėje) turi būti 35–60 proc., oro temperatūra grupėje turi būti 20-23 laipsniai. Per sausas oras neigiamai veikia kvėpavimo organus. Išsausėja gleivinės, jos gali sutrūkinėti, dėl to gleivinė prasčiau atlieka savo apsauginę funkciją. Tinkamą mikroklimatą geriausiai padeda palaikyti patalpų vėdinimas (jei nėra įrengta vėdinimo sistema, tuomet – atidarant langus, kai patalpoje nėra vaikų). Jei vėdinant oro drėgmė patalpose nepakankama, galima naudoti kitas oro drėkinimo priemones“, – pataria NVSC vyr. specialistė B. Rašimaitė.

NVSC specialistų teigimu, vaikai gali užkrėsti gripu kitus nuo simptomų atsiradimo praėjus 10 ir daugiau dienų, suaugusieji – vieną dieną prieš gripo simptomų pasireiškimą ir dar penketą dienų jiems pasireiškus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

babyte

babyte portretas
geriausia , kai langai visa diena atidaryti, tada vaiku staigiai sumazeja.

V

V portretas
+10 persalymai ,sakyk , kad vyrusas paleistas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių