„Kauno dienos“ studijoje – mokytojas M. Grigaitis: ką skaityti jaunimui, Kafką ar komiksus?

  • Teksto dydis:

Šiandien „Kauno dienos“ studijoje svečiuojasi Kauno Jėzuitų gimnazijos mokytojas Mindaugas Grigaitis.

Didelio atgarsio sulaukė Lietuvių kalbos ir literatūros bendrojo ugdymo programos projektas, kuriame numatoma išbraukti užsienio autorius iš 11 ir 12 klasėse privalomos perskaityti literatūros sąrašo. Šiuos ketinimus kritiškai įvertino Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, nurodydama, kad programos projektas bus patvirtintas tik tada, kai bus pasiektas susitarimas švietimo bendruomenėje. Pasiūlymų laukiama iki gruodžio 15 d., tačiau šios programos vadovės Zitos Nauckūnaitės jau paprašyta pasitraukti iš užimamų pareigų.

Tačiau tai – tik ledkalnio viršūnė. Kodėl 32-ais Nepriklausomybės metais vis dar neapsisprendžiama, ką privalo skaityti abiturientai ir jaunesnių klasių moksleiviai? Ar neatgrąso vaikų nuo skaitymo „sunkieji“ Lietuvos klasikai? Kaip apskritai šiuolaikinį jaunimą sudominti klasikų kūriniais, kuo skiriasi paauglių požiūris į literatūrą nuo vyresnės kartos atstovų ir kokią naudą tolimesniam gyvenimui duoda skaitymas?

Apie tai pokalbis „Kauno dienos“ studijoje su lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjungos pirmininku, Kauno Jėzuitų gimnazijos mokytoju Mindaugu Grigaičiu.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Man atrodo reikia mokyklose padaryti privaloma skaityti pasakas ,,kaip genys eglę kirto ,, ,,zuikio puikio mokykla ,,ir kitas pasakas,juk uzaugus reikės jas sekti savo vaikams. Iš kur atsiranda tų visokiu bukagalviu ,aš manau jie patis nieko neskaito.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kafka per anksti, Hario Poterio ir Žiedų valdovo makulatūra jokios kultūros ir išsilavinimo neduoda. Kultūra ir išsilavinimas žmoguje ugdo: moralę, sąžinę, tikro grožio supratimą. Nei turtai, nei valdžia nesuteikia nei išsilavinimo, nei kultūros, nei intelekto. Neskaitant pasaulio šedevrų žmogui lieka tik biologiniai instinktai.

Apie skonio išugdymą

Apie skonio išugdymą portretas
Na, visada buvo beletristika ir klasikinė literatūra. Mokykloje reikia supažindinti su šedevrais, tik aišku, kaip ir Mona Lizos šedevro neišprusęs žmogus nesupranta, taip ir Kafkos nesupras. Žmogui šiais laikais reikia greito malonumo net skaitant.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių