Kauno gatvėmis keliavo Trys Karaliai

  • Teksto dydis:

Šiandien švenčiama Trijų Karalių šventė – krikščioniškajame pasaulyje trijų Išminčių Kasparo, Merkelio, Baltazaro apsilankymas pas kūdikėlį Jėzų dar vadinamas epifanija (graikų kalba epiphaneia – „pasirodymas“, „apsireiškimas“). Tai šventė, kuria tradiciškai pasibaigia Kalėdų laikotarpis ir Saulės sugrįžimo minėjimai pagal senąsias tradicijas.

Trijų Karalių šventė žymi žiemos švenčių pabaigtuves, nuo seno Lietuvoje buvo svarbus gyvybės medžio jovaro motyvas. Tą dieną vaikščiodavo persirengėliai – gandrai, arkliai, meškos. Vyrai vaizduodavo vaidilas, krivius, senovės karius, persirengėliai lankydavo sodybas, giedodavo, linkėdavo namų šeimininkams sėkmės, gero derliaus, sveikatos, už tai buvo vaišinami ir apdovanojami. Po šios šventės pradėdavo samdyti žmones darbams.

Sausio 6-oji mūsų krašte nuo seno vadinta Krikštais, Atarašais, vėliau – Trimis Karaliais, o Latvijoje dar ir Žvaigždės arba Žvaigždžių diena.

Astronomiškai šis laikotarpis sutampa su Saulės stovėjimo (lot. solstitium – Saulės stovėjimas) laiko pabaiga. Vadinamasis Saulės stovėjimas, tai laikas, kai dienos trukmė beveik dvi savaites pastebimai nesikeičia, nes Saulė virš horizonto kasdien keliauja vis tą patį trumpiausią kelią. Sausio 6-ąją įgudusi akis jau gali pastebėti dienos Saulės kelio pailgėjimą pagal Saulės tekėjimo ir laidos vietos pasikeitimą arba pagal žvaigždynų padėtį.

Etnografė Pranė Dundulienė, remdamasi etnografine medžiaga iš savo gimtųjų Švenčionių rajono, yra užrašiusi, kad nuo Kalėdų iki Trijų Karalių „diena pailgėja per gaidžio žingsnį, arba tiek, kiek avinas pašoka į viršų“.

Manyta, kad, pradėjus dienoms ilgėti, vėlės privalo iškeliauti atgal į Aną pasaulį, tad Krikštų išvakarėse kai kur buvo ruošiama atsisveikinimo su vėlėmis vakarienė, vadinama Kūčelėmis. Kad namų aplinkoje neužsiliktų nė viena nepageidaujama ano pasaulio būtybė, buvo „atrašinėjami“ pastatai ir daiktai. Ant gyvenamo namo ir ūkinių pastatų durų, o kartais ir ant namų apyvokos daiktų, šeimininkas švento židinio anglimi, vėlesniais laikais bažnyčioje šventinta kreida žymėdavo tris kryželius.

Atėjus krikščionybei, ši tradicija susiliejo su Trijų Karalių švente, paplito paprotys ant namų durų bažnyčioje pašventinta kreida parašyti pirmąsias trijų karalių vardų raides +K+M+B – Kasparas, Merkelis, Baltazaras. Žmonės ženklina savo namų durų staktas tikėdami, kad namai bus apsaugoti nuo piktųjų dvasių.

Šiandien, sausio 6-ąją, Trys Karaliai žygiavo ir per Kauną – 18 val. eisena prasidėjo nuo Kauno miesto savivaldybės ir keliavo Laisvės alėja, Vilniaus gatve iki Rotušės aikštės prie pagrindinės miesto eglės, kur vyko teatralizuotas sveikinimas ir koncertas „Trys Karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“.

Stačiatikių bendruomenė šį vakarą švenčia Kūčias. Rytų krikščionių religijos Kristaus gimimą švenčia pagal senąjį Julijaus kalendorių, kuris – dviem savaitėmis vėlesnis už Grigališkąjį.


Šiame straipsnyje: Trys karaliaišventėeitynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
safyras, satana, žydras..

Sendien su pajuodeliu

Sendien su pajuodeliu portretas
Kitais metais su muslimu??

to > to safyrui

to > to safyrui portretas
kuri religija sako? Šiuo metu yra bent penkios, vadinamos didžiosios. Ir sako jos nevienodai. O smulksnių šiuo metu yra ne viena ir ne dvi. Taip kad pasakymas religija sako yra klaidingas dėl skaičiaus. Ir dėl tų nesamonių, kurias jos išsako. Ypač biblija.Ta yra girto niekšo kūrinys, skirtas girtam kvailiui.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių