Kauno IX forto muziejus rengiasi atnaujinti Okupacijų ekspozicijos pastatą

Kauno IX forto muziejuje rengiamasi atnaujinti Okupacijų ekspozicijos pastatą: šiuo metu itin prastos būklės pastate po rekonstrukcijos bus įrengta moderni erdvė.

„Bus atnaujintas vienas iš muziejaus valdomų pastatų – IX forto Okupacijų ekspozicijos pastatas, 1984 metais atvertas lankytojams, išskirtinų laužytų formų pastatas“, – BNS sakė muziejaus vadovas Marius Pečiulis.

Pasak jo, pernai parengus pastato atnaujinimo techninį projektą paaiškėjo, kad jo suma viršijo numatytą, todėl nuspręsta projektą vykdyti trimis etapais. Pirmojo etapo darbų vertė – per 3 mln. eurų, viso projekto – apie 10 mln. eurų, tačiau gali būti, jog dėl pokyčių statybų rinkoje ji gali ir išaugti.

„Bus atnaujinta dalis, maždaug trečdalis, pastato, o konkrečiai lankytojams kas yra aktualu – bus atnaujinta šio pastato renginiams skirta erdvė, konferencijų, laikinų parodų erdvė. Taip pat bus įrengtos naujos modernios edukacinės patalpos“, – apie pirmąjį darbų etapą pasakojo muziejaus vadovas.

Antrojo etapo metu planuojama atnaujinti pagrindinę ekspozicinę erdvę, o trečiojo – visą infrastruktūrą: memorialinio komplekso takus, taip pat pastato, takų ir monumento nacizmo aukoms atminti apšvietimą.

Pirmojo etapo darbai turės būti baigti iki kitų metų rugsėjo. Kada pavyks įgyvendinti likusius etapus, priklausys nuo sėkmės gauti finansavimą. Jo, M. Pečiulio teigimu, šiuo metu ieškoma.

Praktiškai paskutiniuosius 30 metų pastatas yra absoliučiai nešildomas, neturi jokios vėdinimo sistemos.

Pasak muziejaus vadovo, pastatą rekonstruoti būtina, kad jis būtų išsaugotas, nes per 38-erius metus jis nė karto nebuvo iš esmės atnaujintas.

„Patys suprantame, kad visos inžinerinės sistemos dėvisi. Juo labiau, šis pastatas tokio eksperimento būdu buvo statomas. Kadangi jo formos yra labai netradicinės, labai daug tam laikui inovatyvių sprendimų, kas liečia šildymą, vėdinimą, buvo priimta, bet po 1990 metų, kada Lietuva atgavo nepriklausomybę, ir išlaikymas tokios infrastruktūros, ir kai kurių detalių nebebuvo galima pirkti. Šildymo sistemos užtikrinti nebepavyko“, – kalbėjo M. Pečiulis.

„Praktiškai paskutiniuosius 30 metų pastatas yra absoliučiai nešildomas, neturi jokios vėdinimo sistemos“, – sakė jis.

Dėl šios priežasties šiuo metu jame vykdyti veiklą visus metus yra praktiškai neįmanoma. Be to, dėl pasislinkusios stogo dangos į vidų patenka vanduo.

Atnaujinus daugiau kaip 500 kv. metrų ekspozicinę erdvę, čia veiks laikinos parodos.

„Tikimės muziejų išlaikyti aktualų nuolatos, nes ir šiandien muziejus plečia savo tarptautinį bendradarbiavimą, tarptautines partnerystes ir mes jau gauname pasiūlymų atsivežti iš užsienio tikrai labai įdomias parodas, bet paprasčiausiai neturime, kur jas eksponuoti. Po antrojo etapo, kada ir tikimės atnaujinti šią erdvę, mes tikimės turėti vieną iš moderniausių parodinių erdvių mūsų muziejuje“, – sakė jo vadovas.

Šiuo metu Okupacijų ekspozicijos pastatas jau yra iškraustytas, jame veikla nevykdoma. Tačiau didžiausias muziejaus traukos objektas, forto pastatas su ekspozicija, veikia įprastai.

IX forto statybos prasidėjo 1903 metais. 1915 metais jis perėjo Vokietijos kariuomenės žinion. Tarpukariu čia veikė kalėjimas.

Vėliau jis perėjo sovietų, Nacistinės Vokietijos žinion, čia 1941 metais vyko masinės žydų žudynės.

Septintajame dešimtmetyje prasidėjo Kauno IX forto memorialinio komplekso kūrimas. Atgavus nepriklausomybę, Kauno IX forto muziejuje atsirado galimybė prabilti ne tik apie nacių, bet ir apie sovietų vykdytus žiaurumus, prisimenant 1940-1941 metais forte veikusį kalėjimą. Bėgant laikui muziejuje įrengtos naujos ekspozicijos, supažindinančios lankytojus su visais IX forto istorijos etapais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jolita

Jolita portretas
Takelius sutvarkykit, aplinką.

Lankytojas

Lankytojas portretas
Ekspozicija labai nukreipta ne ta linkme. Turėtu būti daugiau informacijos apie jame buvusį lagerį smetoninėje Lietuvoje. LABAI skurdi informacija apie kalinius šaudžiusius lietuvių bataljonus. Nemačiau informacijos, kad 1 forte veikė smetoninė dujų kamera.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių