Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno kalėdinė eglė bus pasakiška

2015-11-12 09:28

Po trijų savaičių bus įžiebta Kauno Kalėdų eglė. Pasidairius po kūrėjų dirbtuves, kol kas sunku įsivaizduoti, kaip atrodys šventinė miesto puošmena. Kaip ir nuspėti, koks bus galutinis vaizdas.

Žaliaskarė virs pasaka

Menininkė Jolanta Šmidtienė pasakojo, kad Rotušės aikštėje stovėsiantis Kalėdų simbolis bus tarsi viena didelė eglė, tačiau sukomponuota iš daug tikrų spygliuočių bei papuošta.

Eglė išstyps iki 18 metrų. Pernykštė žaliaskarė buvo dviem metrais žemesnė.

Šiemet pasirinkta vaikystės pasakos tema. Stilius – vintažinis, paslaptingas. Kaip ir ankstesniais metais, bus galima įeiti į eglutės vidų.

"Vienas sunkesnių darbų – pagaminti formas, skirtas žaisliukams išlieti", – pasakojo J.Šmidtienė. Formų reikia apie 30, nes žaisliukų norima skirtingų. Jų skersmuo – apie 80–120 cm.

Ieškojo muziejuje

Žaisliukai atrodys kaip stikliniai, bet bus liejami ne iš stiklo, o iš specialios medžiagos, kad nebūtų sunkūs. Liejiniai bus dengiami poliuretanu, po to nikeliuojami ir vėliau dekoruojami. Nebus permatomi, bet nebus ir spalvoti.

"Gaminami pagal senovinių žaisliukų prototipą. Ėjau į muziejų, rinkausi pavyzdžius", – sakė J.Šmidtienė.

"Sunkiausias likęs darbas – nunikeliuoti žaisliukus. Neaišku, kaip pavyks suderinti temperatūras", – jaudinosi menininkė. Jos sumąstytoms dekoracijoms pagaminti reikia įdėti daug juodo ir sunkaus darbo.

Pats maloniausias etapas – žaisliukų dekoravimas. Jie bus išpiešiami rankomis kaip tikri senoviniai žaisliukai. Piešti padės dailės studentai.

Be savanorių, Kalėdinį miestelį nuolat kuria apie dešimt savo amato profesionalų.

Po dviejų savaičių Kalėdų eglės kūrimo komanda iš cecho persikels į Rotušės aikštę, kur bus pradėta montuoti šventinio laikotarpio pažiba.

Šiemet Kalėdų eglė Kaune bus įžiebta lapkričio 28 d.

Laukia savanorių

J.Šmidtienė kviečia visus norinčiuosius prisidėti prie Kalėdinio miestelio kūrimo patogiu metu užsukti į galeriją "Balta" M.Valančiaus gatvėje.

"Savanorių sulaukiame, bet yra daug įvairių darbų, kuriuos dar reikia atlikti. Yra pagaminta net apie 200 varveklių, labai trūksta rankų jiems papuošti, pavyzdžiui, uždėti šerkšną. Galima užsukti bet kurią dieną. Pavyzdžiui, studentės padėti ateina per laisvą valandą tarp paskaitų", – pasakojo žinoma kaunietė.

Laisvų darbo rankų prireiks ir baigiant gaminti Kalėdinio miestelio dekoracijas.

Po eglute suksis Gerų darbų karuselė su keturiais arkliukais. Juos sukūrė skulptorius Kęstutis Benedikas, kurio darbai pasklidę po įvairias pasaulio šalis.

Karuselės projektą inicijavo asociacija "Kaunietė". Į ją susibūrusios dienraščio "Kauno diena" projekto "Metų kaunietė" finalininkės.

Veiklios ir talentingos moterys šiuo projektu kauniečius skatins padėti vieni kitiems ir taip visiems suteiks progą dar labiau didžiuotis miestu ir vieni kitais.

Keisis eismo tvarka

Įžiebus Kalėdų eglę Rotušės aikštėje keisis eismo tvarka. Bus draudžiama važiuoti ratu, automobilių eismui bus skirta tik dalis aikštės. Muitinės gatve pasiekus aikštę, bus galima važiuoti tiesiai, posūkis į dešinę bus draudžiamas. Eismas numatomas tik iki A.Jakšto gatvės, ir tik į vieną pusę.

Nedrausmingiems vairuotojams kontroliuoti bus pastatyti atitvarai.

Tokių pokyčių reikia šventiniu metu išaugančiam pėsčiųjų srautui į aikštę iš M.Valančiaus, Vilniaus gatvių apsaugoti. Ši sankryža bus palikta tik jiems.

Eismo pakeitimai galios nuo lapkričio 28 d. iki Trijų karalių šventės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų