Gluminantis vaizdas Kauno katedros šventoriuje: žmogus nakvoja prie kunigo kapo

Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos šventoriuje, kur palaidotas altaristas monsinjoras Vincentas Jalinskas, Senamiesčio gyventojai jau kurį laiką sako stebintys neįprastą vaizdą – šalia kapo miega galimai benamis žmogus. Pastarąjį faktą apie prieglobstį greta kapavietės radusį vyrą pranešus miesto valdžiai, pažadėta į minėtą vietą atsiųsti atsakingą socialinį darbuotoją, kuris nebaus, o stengsis padėti asmeniui, kad netektų miegoti po atviru dangumi.

Dėmesį patraukė ryškus apklotas

„Toks vaizdas jau tapo kasdienybe. Šis žmogus nuolat miega prigulęs greta prie kapo pasodinto kadagio jau maždaug nuo šv. Velykų. Kartais užsiklojęs, kartais – ne. Šį rytą vedžiojant šunį reginys šventoriaus teritorijoje ypatingai patraukė mano dėmesį, nes čia įsikūręs asmuo veidą ir didžiąją dalį kūno buvo prisidengęs ryškiu apklotu, kyšojo tik batai. Šalia buvo padėti ramentai. Priėjau pažiūrėti, – pajudėjo, supratau, kad gyvas“, – pasakojo Kauno senamiestyje gyvenanti Sonata.

Pašnekovė užsiminė, jog galimai benamis žmogus prie monsinjoro V. Jalinsko kapo sugrįžta kas vakarą pernakvoti, o dienomis sėdi ant netoliese esančio suoliuko. „Anksčiau manydavau, kad atokvėpiui prigulė koks nors žolę pjovęs darbininkas, tačiau, kai toje pačioje vietoje gulint žmogų ėmiau pastebėti kone kasdien, supratau, kad tai tikriausiai nuolatinė jo buvimo vieta, o ne atsitiktinis atvejis“, – sakė kaunietė.

Ramybės nedrumsčia

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams susisiekus su Kauno šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos raštinės darbuotoja-savanore, moteris neslėpė – vieną kartą ir jai jau minėtoje vietoje teko pastebėti paliktus tam tikrus daiktus, uždengtus audeklu.

„Kasdien savanoriauti raštinėje ateinu nuo 10 valandos, tikriausiai todėl prieigose miegančio žmogaus jau nebepamatau, bet šitų vargšiukų visada yra. Tačiau ne mūsų valioje spręsti šią situaciją. Prižiūrėti tvarką turėtų ne kunigai, o Viešosios tvarkos skyriaus specialistai. Rimties šis žmogus nedrumsčia, elgetos, kurie būna prie Kauno katedros taip pat yra šiek tiek aprimę – jie netriukšmauja ir jau negirtauja“, – teigė pašnekovė.

Miręs šventikas – vargšų globėjas

Kalbėdama apie prie monsinjoro V. Jalinsko kapo miegančio galimai benamio žmogaus atvejį raštinės darbuotoja-savanorė užsiminė apie simbolinį dalyką – pernai į amžinybę iškeliavęs kunigas buvo visų vargšų žmonių globėjas.

„Jis visus paguosdavo, visiems rasdavo gerą žodį. Nežinau, ar šis, prie kapo miegantis žmogus, V. Jalinską pažinojo, gali būti ir taip, kad jam tiesiog patogus čia augantis kadagys“, – svarstė moteris.

Uždrausti ir išvaryti negali

„Viešosios tvarkos skyrius neturi teisės imtis procesinių prievartos priemonių – negali žmogaus sulaikyti, uždaryti, nustatyti jo asmenybę. Visa tai atlieka policijos pareigūnai, tais atvejais, jei yra pranešama, kad asmuo, nesvarbu, benamis jis ar turintis gyvenamąją vietą, daro pažeidimą – triukšmauja, keikiasi, girtauja viešoje vietoje, elgetauja, šlapinasi ir panašiai. Jei žmogus pažeidimo nedaro, o tik miega prie arkikatedros ar paplūdimyje prie jūros, negalima riboti jo laisvės, tai teisiškai nėra draudžiama“, – žurnalistams sakė Kauno miesto Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas pridurdamas, jog apie šventoriuje miegantį asmenį skundų miesto valdžia iki šiol nėra gavusi.

Jei žmogus pažeidimo nedaro, o tik miega prie arkikatedros ar paplūdimyje prie jūros, negalima riboti jo laisvės, tai teisiškai nėra draudžiama.

Pašnekovas pridūrė, jog Viešosios tvarkos skyriaus specialistai visuomet sprendžia problemas humanišku keliu, o ne grasindami ar bausdami, nes benamiai – socialiai pažeidžiami asmenys – baudas iš jų išreikalauti sunku.

„Geranoriškai pasikalbame. Dažniausiai įteikiame jiems informaciją lankstinuke, kur rasti nakvynės namus ir kitas organizacijas, suteikiančias globą, pagalbą. Tačiau, jei Kauno arkikatedros vadovai kreipsis prašydami pagalbos, nes jiems ims trukdyti šis miegantis žmogus, mes taip pat kuo galėdami padėsime – atvažiuosime su juo pasikalbėti, nors teritorija ir yra privati, nepriklausanti miesto valdžiai. Pasakysiu darbuotojams, kad atkreiptų papildomą dėmesį“, – kalbėjo R. Vilimas.

Pažadėjo suteikti pagalbą

Be viso to, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas pažadėjo informuoti socialinį darbuotoją, kuris nueis pabendrauti su prie kunigo kapo prieglobstį radusiu galimai benamiu vyru.

„Būna atvejų, kai socialinis darbuotojas asmenis, neturinčius pastogės, aprūpina maistu, rūbais ar jiems net padaro dokumentus bei nurodo, kur galima rasti organizaciją, suteikiančią nakvynę, ar padeda surasti giminaičius. Gal bent taip padėsime žmogui“, – vylėsi pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sakote, šventoriuj šuniukai?

Sakote, šventoriuj šuniukai? portretas
Kadaise Katedra tikrai turėjo šventorių, kurį nuo Vilniaus ir Valančiaus gatvių skyrė tvora. Po karo sovietai nugriovė tvorąą ir vartus į Rotušės a., šitaip panaikindami ribą, skyrusią šventorių nuo gatvės. Koks dabar kiltų triukšmas, jei kas norėtų tą šventorių atkurti...

Vasara

Vasara portretas
Kas čia keisto,kad miegojo...keisčiau,kad jį rado Sonata,kuri vedžiojo šuniuką šventoriuj.....

ko gero

ko gero portretas
Kaunui labiau reikia ne naujo stadiono su mokslų sala, o benamių prieglaudos.
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių