Kauno klinikinė ligoninė pradeda skiepyti nuo klastingo meningokoko

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų konsultacinė poliklinika gavusi pirmąsias užsakytas vakcinos siuntas pradėjo skiepyti vaikus nuo pavojingiausiojo B grupės meningokoko.

Kaip sakė Kauno klinikinės ligoninės laikinai Vaikų konsultacinės poliklinikos vedėjos pareigas einanti Violeta Gediminienė, tėvų susidomėjimas skiepais yra didžiulis. „Kai visoje šalyje dar žiemą baigėsi šios vakcinos atsargos, nuolat sulaukdavome skambučių, ar negavome naujų vakcinos dozių, - sakė ji. – Kai vakcina buvo atgabenta į Lietuvą, ji buvo užsakyta ir dabar intensyviai registruojame norinčius paskiepyti savo vaikus žmones bei atliekame šią procedūrą.“

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenimis, į Lietuvą atvežta 3 tūkst. dozių vakcinos.

Vasarį šios vakcinos gydymo įstaigose greitai neliko, kai Vilniuje meningokokas metų pradžioje pasiglemžė dviejų vaikų gyvybes.

Ne vieną vaiką nuo meningokoko išgelbėjęs Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius įsitikinęs, kad vakcina yra geriausia prevencinė priemonė nuo klastingos ligos. „Didžiausia rizikos grupė – vaikai iki 5 metų. Nors pavojingojo B grupės meningokoko susirgimų santykinai nėra labai daug, bet ši liga kerta iš peties ir neretai žaibiškai pasiglemžia ligoniukų gyvybes“, - sakė medikas.

Maždaug 1 iš 10 susirgusiųjų šia liga miršta net ir tinkamai gydomi. O ir išgelbėjus gyvybę lieka grėsmė likti neįgaliems.

Deja, valstybė dar nekompensuoja skiepų nuo B grupės meningokoko, nors apie tai jau svarstoma. Vakcina gyventojams kainuoja 110 eurų. Efektyviai vakcinacijai reikalingos dvi dozės.

Kauno klinikinėje ligoninėje balandį medikai išgelbėjo 2 metų ir 2 mėnesių amžiaus berniuką bei 10 mėnesių mergytę, susirgusius meningokoku.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per šiuos metus meningokoko infekcija Lietuvoje nusinešė 4 vaikų gyvybes. Iš viso šiemet registruoti 22 meningokokinės infekcijos atvejai – 5 suaugusiems ir 17 vaikų. 2015 m. dėl meningokoko mirė 7 žmonės iš 74 susirgusiųjų. 2014 m. – 5 iš iš 71.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kuri klinikine

kuri klinikine portretas
buvo klinikos buvo2ligonine ir3ligonine.buvo viskas aisku.dabar visos klinikines ligonines.ziuri kuri cia is ju apie kuria rasoma.taip ir dadekit kad zmonems aisku butu.kaip atspet ar didziosoios klinikos ar cia 2ar3.zmones ir vadins 2ar3ligonine
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių