Kauno klinikose – širšių sugeltų ligonių antplūdis

  • Teksto dydis:

Nors rugpjūtis dar nesibaigė, medikų pagalbos po audringos organizmo reakcijos įgėlus širšei šį mėnesį kreipėsi tris kartus daugiau žmonių nei liepą. 

"Ant kaip visuomet per anksti prabėgusios vasaros širsta ne tik žmonės, bet ir širšės", – konstatavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos darbuotojai.

Anot jų, pastarosiomis dienomis daug kaip niekada šią vasarą  tenka gelbėti šių vabzdžių sugeltus ir anafilaksijos – sunkios alerginės reakcijos – ištiktus žmones.

Dėl smarkios alerginės reakcijos laiku nesiėmus tinkamų priemonių, mirtis gali ištikti žaibiškai - netgi per keletą minučių, tačiau bent jau Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties žiniomis, šiemet visus sugeltuosius pavyko išgelbėti.

Liepą greitąją medicinos pagalbą po širšės įgėlimo kvietėsi septyni kauniečiai, rugpjūtį sulaukta trigubai daugiau iškvietimų - 21.

Septyni pacientai, juos apžiūrėjus, kaip pasakojo stoties pamainos vyresnioji gydytoja, buvo palikti namie, o keturiolikai vis tik prireikė atidesnės medikų priežiūros. Jie buvo nuvežti į ligoninę.

LSMU Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė teigė, kad praėjusią savaitę kiekvieną dieną Kauno klinikų Skubios medicinos klinika sulaukdavo po du-tris pacientus, kurie kreipėsi dėl širšių įkandimų sukeltų alerginių reakcijų.

"Džiaugiamės, jog visiems pacientams buvo laiku suteikta reikiama pagalba. Dauguma pacientų į gydytojus kreipėsi patys, kuomet pajausdavo alergijos simptomus", - kalbėjo E. Audickaitė.

"Norime priminti, jog jeigu po įkandimo tampa sunku kvėpuoti, ryti, tinsta akių vokai, padažnėja ir susilpnėja pulsas, svaigsta galva, pradeda pykinti, kūną išberia pūslėmis, - reikėtų nedelsiant kviesti greitosios medicinos pagalbą arba patiems vykti į artimiausią ligoninę", - patarė E. Audickaitė. 

Ji pastebėjo, kad šią savaitę Skubios pagalbos skyriuje sumažėjo pacientų, kuriems pasireiškė alerginės reakcijos, tačiau gyventojus vis tik ragina išlikti budriems, saugoti save, artimuosius ir atsakingai mėgautis paskutinėmis vasaros dienomis.

Jeigu įgėlus širšei, bitei ar kitam vabzdžiui ima niežtėti, tinti lūpos, burna ir/ar liežuvis, gerklė, užkimsta balsas taip pat būtina kreiptis pagalbos skambinant 033 arba 112.

Laukiant, kol atskubės medikai, sunegalavusiam žmogui reikia atlaisvinti rūbus, nuimti žiedus, grandinėles. Po vabzdžio įkandimo blogai besijaučiantį žmogų patartina paguldyti ant nugaros, kilstelėjus jo kojas aukščiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vapsva

vapsva portretas
ar tikrai tai buvo sirses? jos gi palyginus retos, beto ir dydis toks kad matosi kur skraido, gal maiso su vapsvom, kuriu pilna visur kur tik yra saldumo.

tavegil

tavegil portretas
šiuo atveju kaip saldainis,tik adrenalino reikia turėt ir melstis kad tai neįvyktų kur nors gūdžiam kaime nes greitosios galit nesulaukt.

Aš portretas
Aš visada rankinėje nešiojuosi ampulę adrenalino ir švirkštą. Esant reikalui susileisčiau į įgėlimo vietą.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių