Kauno meras kviečia kauniečius pasirūpinti namais paukščiams

  • Teksto dydis:

Ruošiantis artėjančiai Žemės dienai (kovo 20 d.), Ąžuolyne iškilo beveik pusšimtis inkilų. Naujus namus paukščiams šiandien įrenginėjo ir Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jis, kartu su visuomenine organizacija „Vieningas Kaunas“, kviečia kauniečius prisijungti prie iniciatyvos ir padovanoti sparnuočiams po inkilą.

Ragina visus kauniečius

Penktadienio popietę, padedant ornitologui Sauliui Rumbučiui, meras su komanda kėlė inkilus pavasarį sugrįžtantiems paukščiams. Ąžuolyno parko teritorijoje pasklido beveik pusšimtis kokybiškų, pagal visus reikalavimus pagamintų inkilų įvairių rūšių sparnuočiams. Jie ypač pravers prasidėjus perėjimo sezonui.

„Kaunas – ne tik mūsų, kauniečių, namai. Miestą dalijamės ir su čia gyvenančiais paukščiais, vabzdžiais ar kitais gyvūnais. Norisi, kad ir jiems Kaunas būtų patogus. Todėl kartu su kolegomis iškėlėme ir padovanojome inkilų įvairiems paukščiams – pradedant mažais sparnuočiais, baigiant pelėdomis. Nauji namai pavasarį jiems bus itin reikalingi. Prie tokios iniciatyvos prisijungti kviečiame ir visus kauniečius“, – kalbėjo V. Matijošaitis.

Inkilai turėtų būti gaminami iš geros išdžiūvusios medienos – tai apsaugo nuo oro tarpų atsiradimo.

Papuošti medžius savo pagamintais ar įsigytais inkilėliais galima miesto parkuose. Naujų namų lauktų Dainavos, Draugystės, Kalniečių, Ąžuolyno, Panemunės, Santarvės parkų sparnuočiai.

Svarbu laikytis taisyklių

Gaminant ir keliant namus paukščiams, būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Visų pirma, svarbu parinkti tinkamus inkilo išmatavimus – jie skiriasi priklausomai nuo paukščių, kuriems būtų skirtas namelis, rūšies. Detalius dydžių reikalavimus galima rasti internete: http://bit.ly/ismatavimai-inkilams.

„Verta atkreipti dėmesį ir į kokybiškas medžiagas. Inkilai turėtų būti gaminami iš geros išdžiūvusios medienos – tai apsaugo nuo oro tarpų atsiradimo. Sukalus inkilą, laukia ne mažiau svarbus žingsnis – jo kėlimas, tinkamos vietos parinkimas. Šiemet jie labiausiai laukiami miesto parkuose“, – patarimais dalijosi ornitologas S. Rumbutis.

Visų pirma, pasirinktoje vietoje reikėtų susirasti tinkamą medį. Svarbu apsidairyti, kad per arti nebūtų kitų inkilų, kadangi ne visos paukščių rūšys gali bičiuliautis tarpusavyje. Išsirinkus vietą, beliks iškelti ir gerai pritvirtinti., kad net ir stipresnis vėjas nesiūbuotų jo į šalis.

Iškilus susijusiems klausimams arba prieš keliant inkilą apie tokį sprendimą būtina pranešti el. paštu inkilai@kaunas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
O iš tiesų važiuoja buldozeriu per Ąžuolyną. Juoką kelia tokie viešieji ryšiai.

Mere

Mere portretas
O kaip ten jūsu dvare Kačiūniškėse, su vaizdingais Nevėžio krantais? Ar ten įkėlėte nors vieną inkilėlį paukšteliams, gražiame gamtos kampelyje. Įdomu būtu pamatyt, tą gamtos grožį su vaizdingais Nevėžio krantais ir pamatyt nors vienintelį inkilėlį jūsų dvare

Kada grąžins kauniečiams 15 mln.?

Kada grąžins kauniečiams 15 mln.?  portretas
Kada grąžins kauniečiams 15 mln.?
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių