Kauno miesto šventėje – duoklė viduramžiams

Šiais metais miestas atsisakė idėjos pagrindinę Kauno šventę vadinti „Hanzos“ dienomis. Tačiau nors pagrindiniame pavadinime išliko gimtadienio akcentas, šventės organizatoriai atidavė didelę duoklę ir viduramžiams.

Visą savaitgalį miestiečius ir Kauno svečius istorinėje vietoje vilioja viduramžiais dvelkianti vieta. Viduramžių Hanzos miestas įsikūrė Kauno pilies lomoje, o gyvybės kupina gyvenvietė pristatė ir kvietė iš arti pažinti to laikmečio gyvensenos ypatumus – buitį ir amatus. Šio laikotarpio miestelyje lankytojai gali įsigyti vienetinių, rankomis gamintų viduramžių papuošalų, ginklų bei kitos to meto nuotaiką atitinkančios atributikos.

Mažiausiųjų lankytojų dėmesį traukė viduramžiški žaidimai. Persikelti į anuos laikus sutiko ir suaugusieji. Svečiai savo smalsumą galėjo patenkinti lankydamiesi senųjų amatų dirbtuvėlėse, klausydamiesi viduramžių muzikos ir mokydamiesi autentiškų to meto šokių.

„Turim neraugintos tešlos duonos, nes taip renginyje paprasčiau. Populiariausia ši pramoga yra tarp vaikų, kurie iš kvietinių miltų pasidaro sau duonelę, pasibarsto sėklomis ir ją išsikepa. Duonelę reikia kepti apie 15-20 min. Anksčiau sudžiovintus paplotėlius veždavosi į kelionę, nes jie lengvi. Būdavo, kad baltą duoną valgydavo tik elitas, o vargingiau gyvenantys rinkdavosi tamsesnę ruginę duoną“, – viduramžių duonelės kepimo paslaptis lankytojams atskleidė edukatorė Ieva.

Dar viena atrakcija, traukusi praeivių dėmesį – galimybė iš arti apžiūrėti kankinimo įrenginių ekspoziciją, o amatininkų turguje kauniečiai ieškojo originalių daiktų.

„Visada žavėdavo Hanzos renginiai. Tas viduramžių dvelksmas turi savo žavesio. Visada ką nors nusiperku iš viduramžių meistrų. Šį kartą noriu kokios odinės apyrankės. Jei rasiu sau tinkančią, galėsiu sakyti, kad jau turėsiu dalį viduramžių kolekcijos, nes tai bus trečioji apyrankė“, – tikino viduramžiškame šurmulyje sutikta Jolanta.

Kauno gimtadienio lankytojų dėmesį traukė ir prie Kauno pilies vykstančios riterių kovos. Metaliniais šarvais apsitaisę riteriai šeštadienį kovojo ne tik dėl garbės, bet ir dėl Lietuvos kariuomenės vado kalavijo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
svente man nepatiko motociklu uzesys gausmas vaikai issigando ausytes uzsikimso,nei koncertu vaikams nei kapeliju folklioru galejo prieplauka atiduoti muzikuojantiems.omotoru gausmas ir smarve ne visiems tinka

Vietinis

Vietinis portretas
Ačiū Visvaldui už tokią puikią šventę

L

L portretas
Daug erdvių. Siais metais atsisakyta scenos prie prieplaukos ir tai gerai, nes viskas sutalpinti į mažesnius atstumus.3 scenos netoli viena kitos. Rinktis ką nori žiūrėti. Orą Dievas taip pat atsiuntė nuostabu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių