Kauno rajono politikai patvirtino subalansuotą ir nedeficitinį šių metų biudžetą

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Kauno rajono tarybos posėdyje patvirtintas pagrindinis metinis savivaldybės finansinis dokumentas – 2020-ųjų biudžeto planas.

Pagal Kauno rajono savivaldybės pranešimą, Taryba viena pirmųjų Lietuvoje patvirtino šių metų biudžetą. Jis – 16,3 proc. didesnis nei praėjusiais metais ir siekia per 96 mln. eurų.

Daugiausia (54,3 proc.) savivaldybės biudžeto lėšų šiemet numatoma skirti švietimui ir kultūrai. Šįmet skiriamos lėšos švietimui, kultūrai ir neformaliajam ugdymui yra net 38 proc. (7 mln. Eur) didesnės nei pernai ir sudaro daugiau kaip 51 mln. eurų. Didžiuma šių lėšų bus panaudota švietimo įstaigų infrastruktūros plėtrai ir rekonstrukcijai.

ELTA jau yra skelbusi, kad Kauno rajone 2020-aisiais bus statomi moduliniai pastatai vaikų darželių grupėms įsteigti Akademijos, Domeikavos, Garliavos, Užliedžių seniūnijose, vykdoma Garliavos lopšelio–darželio „Obelėlė“ rekonstrukcija, tęsiama Raudondvario lopšelio-darželio rekonstrukcija ir įgyvendinami kiti projektai. Vasarį Kauno rajone pradės veikti šeimos darželiai. Bendrai ikimokyklinio ugdymo infrastruktūros plėtrai skiriama per 4 mln. eurų.

„Naujų vietų sukūrimas vaikų darželiuose yra vienas iš mūsų strateginių tikslų. Esame pasiryžę šiais metais Kauno rajone įsteigti ikimokyklinukams ugdyti apie 1000 naujų vietų“, – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Pagal biudžeto planą, Kauno rajone 739 tūkst. eurų bus išleista dalyvavimui didžiuliame projekte „Kaunas – kultūros sostinė 2022“. Šios lėšos bus naudojamos įvairiems kultūros poreikiams seniūnijose.

Naujame biudžete 9 proc. išauga lėšos socialinei apsaugai, jos sudaro 410 tūkst. eurų. Biudžete numatyta ir pinigų trečius metus vykdomam socialiniam projektui „Kūdikio kraitelis“ – 350 tūkst. eurų. Kauno rajono savivaldybė, pirmoji Lietuvoje, pradėjusi tokią iniciatyvą, įsitikino jos sėkmingumu. 2019-aisiais, kaip ir 2018-aisiais, rajone sulaukta rekordinio naujagimių skaičiaus – per 1200. O tai – maždaug pusantro karto daugiau nei prieš prasidedant projektui.

Taip pat biudžeto plane numatytos lėšos ir savivaldybės bei jos įstaigų darbuotojų darbo užmokesčiui didinti. Daugiausia atlyginimai bus didinami mažiausiai uždirbantiems švietimo, kultūros (18,5 proc.), socialinės apsaugos (15,2 proc.) ir seniūnijų (14,6 proc.) darbuotojams.

2020 metais apie 3 mln. eurų iš Kauno rajono savivaldybės biudžeto bus paskirta kelių, pėsčiųjų bei dviračių takų infrastruktūros, per 2 mln. eurų – vandentvarkos ir nuotekų infrastruktūros plėtrai.

„Vienas iš didesnių projektų bus gatvių apšvietimo infrastruktūros modernizavimas visose 25-iose Kauno rajono savivaldybės seniūnijose. Vietinės reikšmės keliai tvarkomi pagal seniūnijų bendruomenių sudėliotą eiliškumą. Vandens tiekimo gerinimo ir nuotekų tvarkymo darbai vyks praktiškai visose seniūnijose, o didžiausios permainos numatytos Raudondvaryje, Babtuose, priemiestinėse vietovėse“, – sakė rajono meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TO-Ir arkliui aišku

TO-Ir arkliui aišku portretas
Asile,LEZ-e investuoja privatus verslas,merai gamyklu nestato.......

To ANIA

To ANIA portretas
LEZas yra kauno rajone ir jam žemes skiria rajonas ir kelius įrenginėja ir t.t. O dar ..pavažiuok autostrada link Klaipėdos ...tuoj už miesto ribos į kairę ir dešinę pažiūrėk- akys raibsta nuo naujų įmonių pastatų...bet rajone

kaunietis

kaunietis portretas
o kur bebro foto?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių