Kauno rajono ūkininkai kyla į protestą

Šiandien Kauno rajono ūkininkai surengė protesto akciją, kurios metu į kelius ir gatves išvažiavo apie 150 traktorių. Prieš pietus traktorininkus ir jų techniką galima sutikti trijose Kauno rajono vietose.

Traktoriai gatvėse

Lapkričio 26-ąją nuo 11 val. maždaug pusantro šimto traktorių stovės Babtų, Vandžiogalos ir Garliavos apylinkių seniūnijų keliuose – taip Kauno rajono ūkininkai protestuoja prieš Lietuvos valdžios institucijų vykdomą žemės ūkio politiką. Išrikiuotus traktorius pravažiuojantys žmonės matė dvi valandas.

"Pasirinkome akciją vykdyti taip, kad netrukdytume kitiems. Traktoriai stovės tose vietose, į kurias ūkininkams patogu atvažiuoti, tačiau traktorių eilės labai gerai matytis nuo "Via Baltica" kelio. Technika bus išrikiuota trijose vietose", – dienraščiui kalbėjo Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė.

Viena protestuotojų grupė rinksis Babtų seniūnijoje, ties automagistrale Kaunas–Klaipėda esančiame Kaniūkų kaimo kelyje. Kita protestų vieta numatyta kelyje A8, ties Vandžiogala. Trečia protestuojančių ūkininkų grupė rinksis Garliavos apylinkių seniūnijoje, Kazliškių kaime, Geležinkeliuko gatvėje. Iš viso į akciją su traktoriais atvyko maždaug 150 Kauno rajono ūkininkų.

Akcijos tikslas

Kauno rajono ūkininkai tokia akcija siekė atkreipti visuomenės dėmesį, kad valdžia juos bando supriešinti su kitomis visuomenės grupėmis, nuolat jų atžvilgiu skrieja neigiamos emocijos. Kartu žemdirbiai siekė pasisakyti prieš vykdomą mokesčių politiką.

Labiausiai ūkininkus glumina siūlymai kitais metais taikyti didesnius individualios veiklos mokesčius, didinti degalų kainas. Tuo pat metu mažinamas finansavimas šiam sektoriui, mažėja žemės ūkio produkcijos supirkimo kainos, nors maisto produktų kainos prekybos centruose nuolat didėja.

"Pastaruoju metu vyrauja labai negatyvus požiūris, nukreiptas į ūkininkus ir žemės ūkį. Esą mes tik naudojamės viskuo, nemokame mokesčių, gauname lengvatų. Žmonės taip kalba neįsigilinę į esamą situaciją. Mes esame tokia pat visuomenė, kaip ir visi. Mes taip pat mokame mokesčius. O dėl to, kad turime nuolaidų dyzelinui –  tokios lengvatos taikomos visoje Europoje. Jei neturėtume nuolaidos degalams, būtų sunku konkuruoti. Pastaruoju metu yra tautos supriešinimas. Valdžia sako, kad jei iš ūkininkų neatims, negalės pridėti pensininkams. Taip ūkininkus pykdo su senjorais, kitą kartą supriešina su mokytojais. Į tokį požiūrį mes norime taikiai atkreipti dėmesį, nes kaimas iš tiesų kiekvienais metais miršta, ūkininkų mažėja, nes sunkėja sąlygos verstis tokia veikla", – ūkininkų protesto tikslą dėstė G.Staliūnienė.

Ji pridūrė, kad tokiu protestu siekiama parodyti, kad Lietuvos ūkininkų produkcija yra reikalinga ir pasaulyje labai vertinama.

"Nenorime, kad tauta valgytų kažkokį perdirbą, sintetinį ir iš užsienio atvežtą maistą. Lietuva amžių amžiais buvo žemės ūkio kraštas. Mūsų maistą ir jo kokybę pripažįsta visas pasaulis, eksportuojame į įvairias šalis. Deja, Lietuvai viso šito nereikia", – pridūrė Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė.

Kaimas iš tiesų kiekvienais metais miršta, ūkininkų mažėja, nes sunkėja sąlygos verstis tokia veikla.

Tylus protestas

Akcija "Traktoriai" yra tęstinis ūkininkų protestas. Mėnesio pradžioje šalies ūkininkai pradėjo "Žaliojo kryžiaus" akciją, kurios metu laukuose kyla žalios spalvos kryžiai.

Tai tyli ir taiki akcija, kurios metu žemės ūkio subjektai – ūkininkai, bendrovės stato savo dirbamoje žemėje prie kelių, kuriuose yra didžiausias judėjimas, žalius kryžius. Taip transliuojama žinutė, kad priimami politiniai sprendimai pjauna ekonomikos šaką, ant kurios sėdi visa šalis. Ši akcija – tai pirmoji žinutė visuomenei ir politikams, kad, beatodairiškai naikinant žemės ūkį, sunaikinamas visas lietuviškas kaimas – tautiškumo lopšys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sporto mokykla Gaja

Sporto mokykla Gaja portretas
Boksininku Sajunga streikuoja nes neturi tinkamo Bokso Ringo Kaune

Kęstas

Kęstas portretas
Kokiu istorijos laikotarpiu gyvename? "Ateities istorikai, žvelgdami į 2010-uosius, stebės tris svarbesnes tendencijas, kurios atvėrė kelią naujai reformų erai, panaikindamos senąjį sutarimą: praradome tikėjimą „neoliberalia“ ekonomika, suiro kultūrinės ir socialinės hierarchijos ir žlugo „normalus“ politinis procesas. 2008–2009 m. finansinė krizė ir dešimtmečius trukęs vidutinės klasės atlyginimų sąstingis sukrėtė neoliberalų tikėjimą, kad laisvai reguliuojamos rinkos natūraliai atneša plačią gerovę." Lietuvoje tik valstiečiai jaučia šiuos pokyčius. Kitos Lietuvos visuomenės jėgos dar neprabudo. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Jokios gėdos jausmo - didžiuliai nauji namai, nauji automobiliai, kuras naudojamas visur ir visiems, o dar nuskriaustais jaučiasi.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių