Kauno šilumos ūkiui – 6,9 mln. eurų ES investicija

  • Teksto dydis:

Prieš keturis dešimtmečius tiestos šiluminės trasos Kaune bus keičiamos už Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšas.

Bendrovė „Kauno energija" su Ūkio ministerija ir Lietuvos verslo paramos agentūra ketvirtadienį pasirašė 9 trišales sutartis dėl europinio finansavimo šilumos tinklų rekonstrukcijai. Bendra ES paramos vertė sieks 6,9 mln. eurų, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Pagal pasirašytas sutartis „Kauno energija" planuoja rekonstruoti magistralinius šilumos tiekimo tinklus Šilainiuose, Eiguliuose, Kalniečiuose, Aukštųjų Šančių mikrorajone, kitose miesto vietose. Taip pat pagal vieną iš pasirašytų finansinės paramos sutarčių 2016 metais jau įvykdytas projektas Savanorių prospekte. Bendra projektų vertė sudarys apie 14 mln. eurų.

Pagal numatomus vykdyti projektus bus rekonstruota beveik 10 km įvairių skersmenų (iki 900 mm) šilumos tiekimo magistralinių vamzdynų Kaune. Išskirtinas projektas „Kauno m. integruoto tinklo rekonstravimas Eigulių mikrorajone", kurio metu ketinama rekonstruoti net 1389,6 metro 900 mm skersmens šilumos tiekimo magistralės atkarpą. Tokio didelio skersmens vamzdynų rekonstravimas yra ypatingai sudėtingas.

Rekonstrukcijų metu susidėvėję magistraliniai šilumos tiekimo vamzdynai bus pakeisti naujais, iš anksto poliuretano sluoksniu izoliuotais šiuolaikiškais vamzdynais. Įvykdžius projektus, šilumos nuostoliai rekonstruotose vamzdynų atkarpose sumažės apie 65 proc. palyginti su esamais.

Minėtoji iki 6,9 mln. eurų ES parama – tai pinigai, kurių už tinklų rekonstrukcijas nereikės sumokėti kauniečiams, o atnaujinti tinklai tarnaus mažiausiai 30 metų. Dabartinių numatomų rekonstruoti tinklų amžius svyruoja nuo 33 iki 46 metų. Atnaujinus vamzdynus padidės bendras sistemos efektyvumas, kuris taip pat turės įtakos šilumos kainos vartotojams mažinimui.

(Nuotraukoje – seni vamzdynai Savanorių pr.)

Skelbiama, kad rekonstruoti šilumos tiekimo tinklai atitiks visus šiuolaikinei šilumos perdavimo įrangai keliamus reikalavimus. Pakeitus senus centralizuoto šilumos tiekimo tinklus, bus atnaujinta susidėvėjusi infrastruktūra, sumažinta avarijų atsiradimo tikimybė ir padidinamas šilumos tiekimo patikimumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
kaunui ypac kontroles nes uz siluma lupami 9 kailiai tai akivaizdus plesikavimas suvaldzios palaiminimu

...

... portretas
Nepamirškim kad mes NE TIK sumokam už tos žolytės auginimą, bet DAR ta valdžia REIKALAUJA už tai iš mūsų krizinį PVM nuplėšt NELEISDAMA nuo tų švaistūnų atsijungt (;privatininkas tai gali šildytis kiek nori/kiek pinigų turi, ir kurą perka nelegaliai išvis be PVM). O juk dujos vis pinga.

Jane

Jane portretas
Labai gerai kad vieną kart Aukštuose Šančiuose pakeis šiluminę trasą, nes virš šiluminės trasos žemė šilta, žiema, vasara žaliuoja žolytė, o jeigu buna didesnių šalčių tai tiesiog garuoja žemė po kuria sukloti vamzdžiai. Ir taip visas mikrorajonas atrodo, kur praeina teplatrasa.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių