Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno turgavietėse – netikėtas reidas

2016-03-15 15:03
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno turgavietėse praėjęs savaitgalis buvo karštas. Netikėtą reidą surengė Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Kauno valdybos pareigūnai. Rezultatai – dešimt pažeidėjų.

Kontroliniai pirkimai

FNTT Kauno valdybos pareigūnai tikrino visas Kaune esančias turgavietes – Žaliakalnio, Stoties, Dainavos, Vilijampolės. Šį kartą pareigūnų taikinys buvo mėsa ir jos produkcijos pardavėjai.

Patikrinimo tikslas – pažaboti šešėlinę prekybą, kai realizuojamos oficialiai neapskaitytos prekės. Ko gero, didesnę nuostabą keltų, jei nebūtų rasta nė vieno pažeidimo. Šį kartą taip neatsitiko. Visose Kauno turgavietėse nustatyta pažeidimų.

"Buvo atliekami kontroliniai pirkimai ir patikrinimai. Dažniausiai buvo neišduodami kasos kvitai už įsigytą mėsą arba jos produkciją", – turgavietėse vyraujančią madą konstatavo FNTT Kauno valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

Buvo rasta neapskaitytų piniginių lėšų kai kurių prekybininkų kasos aparatuose ar stalčiuose. "Jau pats faktas, kad kasoje yra tokių pinigų, leidžia galvoti, kad tie pinigai atsirado neišduodant kvitų", – prielaidomis dalijosi A.Packevičius.

Buvo nustatytas ir kitoks atvejis – vienoje turgavietėje buvo prekiaujama be verslo liudijimo. Pažeidėjo pasiteisinimas nustebino pareigūnus. Asmuo aiškino, esą jo tik paprašė padirbėti bičiulis.

Skriejanti žinia

Pareigūnai neabejoja, kad turgavietėse dirbantys prekybininkai savaitgaliais atsipalaiduoja, greičiausiai nesitiki, kad tokiomis dienomis gali būti patikrinimas. Pareigūnai jau ne kartą turėjo progos įsitikinti, kad žmonės dažniausiai mano, kad savaitgaliais ką nori, tą ir gali daryti, nes esą tarnybos ilsisi.

Patikrinimai turgavietėse nėra tiesioginė FNTT veikla, tačiau kovai su šešėliu yra Vyriausybės komisijos sudarytas planas, kurį ir vykdė Kauno valdybos pareigūnai. Pagrindinė FNTT darbo kryptis kiek kita – ikiteisminiai tyrimai ir kriminalinė žvalgyba.

A.Packevičiaus nuomone, dažniau rengiami tokie patikrinimai ilgainiui duotų teigiamų rezultatų. "Reikėtų periodiškai atlikti tokius patikrinimus. Daugiau ar mažiau tvarka grįžtų. Gal nebūtų idealiai, tačiau ir ne tokiais mastais", – tvirtino Kauno valdybos viršininkas.

Patikrinimams turgavietėse metamos didelės pareigūnų pajėgos. Tačiau žinia apie tokio lygio tikrinimus kaip žaibas perskrodžia per visas turgavietes. Dainavos turgelis informuoja Vilijampolės, Vilijampolės – Žaliakalnio ir taip toliau.

Schemos tradicinės

Neretas atvejis, kai į patikrinimą atvykę pareigūnai dalį prekybos taškų randa neveikiančių. Galima nujausti, kokios techninės kliūtys pagrindinę prekybos dieną – šeštadienį – privertė prekybos tašką nutraukti veiklą. Pareigūnai neabejoja, kad tarp turgaviečių prekiautojų yra ryšių, o ir informuoti bičiulį esant šiuolaikinėms ryšio priemonėms labai paprasta.

"Vyksta prekyba, prie prekybos vietos stovi kasos aparatas, tačiau jis nereikalingas, nors įjungtas. Prekyba vykdoma grynus pinigus dedant tiesiai į stalčių. Tiesiogiai gaunamos pajamos ir tikėtina, kad atsiskaitoma už tiekėjo lygiai taip pat neapskaitytą produkciją", – tradicinę turgaus šešėlio schemą modeliavo A.Packevičius.

Tikrintos ir Alytaus bei Marijampolės turgavietės. Pažeidėjų atsirado ir ten, tiesa, mažesnėmis apimtimis nei Kaune, viso labo po vieną kiekviename mieste. Kaune nustatyta dešimt pažeidimų. Daugiausia jų Stoties turgavietėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų