Kauno vystymosi tendencijos: 2020-uosius bus galima vadinti virsmo metais?

  • Teksto dydis:

Stebint Kauno nekilnojamojo turto (NT) rinkos ir urbanistinius miesto pokyčius, į akis krinta užbaigiamų projektų gausa. "Kaunas IN" verslo skyriaus vyriausiasis projektų vadovas Andrius Veršinskas tikisi, kad 2020-uosius bus galima vadinti virsmo metais: "Baigiami didesni projektai, kurių atidarymo laukta pastaruosius kelerius metus. Taip pat duodamas tiesioginis arba netiesioginis startas stambesniems projektams, kurie pretenduoja tapti vienais ryškiausių per ateinančius penketą ar daugiau metų."

Ekspertų vertinimas

Jam pritaria ir Lietuvos urbanistinių inovacijų tinklo narė Živilė Šimkutė ir mini atidarytus parkus (Draugystės, Dainavos, Kalniečių ir kt.), užbaigiamas Laisvės alėjos, Vienybės aikštės rekonstrukcijas, vykstančius Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios atnaujinimo darbus.

"Sakyčiau, kad praėjusius metus galime vadinti projektų užbaigimo laikotarpiu, dar kartą parodžiusiu, kad miesto investicija į viešąją infrastruktūrą skatina privačius NT projektus. Tai puikiai įrodo Savanorių prospekte vykstančios konversijos, ypač aplink parkus. Žinoma, akivaizdus ir Naujamiesčio gražėjimas – vis daugiau pastatų tvarkosi fasadus, rekonstruojasi tiek pasinaudodami Paveldotvarkos programa, tiek savo lėšomis. Kuo daugiau miestas investuoja į gražėjančią aplinką – šaligatvius, medžius, takų pritaikymą šeimoms ir pan., tuo daugiau grąžos gauna pritraukdamas naujus projektus ir gyventojus", – pastebi specialistė.

Kuo daugiau miestas investuoja į gražėjančią aplinką – šaligatvius, medžius, takų pritaikymą šeimoms ir pan., tuo daugiau grąžos gauna pritraukdamas naujus projektus ir gyventojus.

Veržli biurų rinka

Kompanijos "NewSec" analitikai nurodo, kad intensyvi modernių biurų plėtra Kaune suteikia verslui iki tol neregėtas lanksčias pasirinkimo galimybes: 2019–2020 m. miesto biurų rinka pasipildys apie 83 tūkst. kv. m patalpų plotu, išaugdama iki daugiau nei 230 tūkst. kv. m. Šiemet bus atidaryti dar bent keli didesni verslo centrai, administraciniai pastatai: "Magnum", "BLC2", "Sqveras", du biurai Brastos gatvėje, vykdoma stambi "Workland Group" bendradarbystės erdvės konversija Laisvės alėjoje (buvusiame SEB banko pastate) ir kiti.

Peržvelgiant biurų rinkos formavimosi kryptis Kaune, pastebimos trys strateginės vietos: Naujamiestis, Savanorių prospektas ir Jonavos gatvė.

Naujamiestis – neginčijamas administracinis miesto centras ir plėtros lyderis: matyti ne tik vienas po kito dygstantys didieji biurų pastatai Karaliaus Mindaugo prospekte, bet ir pastebima vidinė plėtra, gausios rekonstrukcijos.

Savanorių prospekte, šiaurės rytinėje dalyje, didėja biuro patalpų klasteris. Šios miesto dalies patrauklumą lemia puiki susisiekimo situacija ir didelė komercinių erdvių koncentracija.

"Daug kalbėta ir tebekalbama apie kėlimąsi į kitą Nemuno krantą, Žemąją Fredą: ten išties vyksta projektavimo darbai, bet iki naujų objektų atidarymo dar teks luktelėti. Daugiausia naujų nuosekliai įgyvendinamų projektų matome Jonavos gatvėje, šalia Kauno pilies žiedo. Pati Jonavos gatvė tampa atradimu urbanistinių miesto gairių planuotojams ir dažosi visai kitomis spalvomis", – sako Ž.Šimkutė.

Laukiama svarbaus starto

Kaune planuojami nauji ryškūs projektai: paskelbtas Mokslo salos statybos rangos darbų konkursas, analogiškas bus paskelbtas pėsčiųjų-dviračių tilto statybos iš Senamiesčio į Nemuno salą, žvelgiant į dar tolimesnę salos perspektyvą, tikimasi "Žalgirio" arenos baseino ir SPA zonos projekto.

"Iš šių projektų neabejotinai didžiausios reikšmės turės "Mokslo sala" – tikėtina, savo įtaka miestui beveik prilygsianti "Žalgirio" arenai", – mano A.Veršinskas.

Šiemet duris atvers pirmasis naujų viešbučių plėtros atgimimo pranašas – "Moxy" viešbutis. Pasak A.Veršinsko, šiais metais turėtų būti ir daugiau gerų naujienų: kai kurie ilgai erzinę vaiduokliai miesto centre turėtų sulaukti savo jei ir ne faktinės pabaigos, tai bent pabaigos pradžios.

Tarp didžiulį proveržio potencialą turinčių rajonų pašnekovas mini ir Aleksotą: "Tam įtakos turi arti esantis centras, nemažos erdvinės galimybės vystytis, nebloga infrastruktūra, o netrukus pajusime ir Aleksoto inovacijų parko poveikį, kai šis per ateinantį dešimtmetį įsivažiuos ir pradės visiškai funkcionuoti."

Daug žada verslininkų suplanuotas projektas, kuris galėtų tapti vienu ryškiausių ateinančio dešimtmečio projektų Kaune ir inspiruoti esminius urbanistinius pokyčius.

"Kalbame apie "Urban Inventors" planuojamą ir pradedamą vystyti projektą kitoje salos pusėje, prie Nemuno, tarp būsimų M.K.Čiurlionio koncertų rūmų ir "Kauno Grūdų" teritorijos. Projektas labai svarbus, nes pradėtų realiai įgyvendinti ilgai ir ne kartą braižytas šios miesto dalies urbanistinės plėtros vizijas. Kartu jis turi potencialo tapti išskirtinis net viso regiono mastu – turėtume naują urbanistinę ir kartu architektūrinę kokybę šalia upės, su vaizdu į miesto centrą. Sakyčiau, kad, atsiradus pėsčiųjų tiltui į salą, būtų praktiškai įgyvendinta sena, dar tarpukarį menanti svajonė: miesto centras prasitęstų į kitą Nemuno pusę", – svarstė A.Veršinskas.


Siekis tapti UNESCO paveldo dalimi

Žvelgiant į ateities perspektyvas, minėtinas Kauno siekis įtraukti miesto tarpukario architektūrą į UNESCO nekilnojamojo kultūros paveldo sąrašą: nuo 2016 m. suformuota grupė ruošia dokumentus nominacijai į UNESCO sąrašą įtraukti ne tik Naujamiestį, bet ir Žaliakalnį – kvartalus greta Vydūno alėjos, Kauko masyvą, Perkūno alėją.

Pasak Ž.Šimkutės, tai puiki galimybė miestui pritraukti naujų investicijų, turistų. "Stereotipinė nuomonė, neva UNESCO statusas yra ribojantis, neleisiantis nieko vystyti, yra klaidinga", – teigė specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Ačiu tiems kurie dirba ir tvarko,o jūs vis blogai ir blogai,kai niekas nieko nedirbo tai buvo gerai.Tuo laiku Kaunas pradėjo virsti ubagyno miestu,kažkam buvo gerai.Dabar blogai.Nebūkit ubagai,kad bijot kai gerai.

...

... portretas
Būkim biedni, bet teisingi: bus ne mokslo,o biurų sala... na, pradžioje, nes paskui ta sala virs atskirai paimta nepriklausooma lošimų zona: KraboLand; jau muitininkų vietos visos rezervuotos?..

GALVOJU

GALVOJU portretas
KREIPKITE DAUGIAU DĖMESIO Į TECHNOLOGIJAS IR MEDICINĄ, TAME kAUNAS STIPRUS IR TURI VYSTYMOSI POTENCIALĄ.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių