Pereiti į pagrindinį turinį

Panika dėl darželių: Kaunui nebaisios Vilniaus bėdos

2014-01-20 12:30

Vilniuje prasidėjęs masinis vaikų registravimas į darželius kauniečiams nė motais, mat laikinojoje sostinėje nėra termino, per kurį privalu užregistruoti atžalas.

Tomo Raginos nuotr.

Vilniuje prasidėjęs masinis vaikų registravimas į darželius kauniečiams nė motais, mat laikinojoje sostinėje nėra termino, per kurį privalu užregistruoti atžalas.

„Kaune registracijos procesas vyksta ištisus metus. Mano nuomone, todėl mūsų sistema tobulesnė nei vilniečių. Nereikia skubėti ir dėl kažko baimintis“, – portalui kaunodiena.lt pabrėžė Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Rugpjūčio 1 d. Kauno valdininkai sudaro eilę, koks vaikas į kurį darželį pakliuvo, taigi likus mėnesiui iki mokslo metų pradžios tėvai jau žino, ar jų atžala gavo vietą norimame darželyje.

A. Bagdonas svarstė, kad chaosą sostinėje sukėlė naujovės. Visų pirma, nuo šių metų sostinėje pradėjo veikti nauja elektroninė sistema, kuri šio miesto gyventojams pasirodė gana sunkiai įkandamas riešutėlis. Antra – įvestas terminas, per kurį laiką tėvai turi pateikti prašymą dėl darželio, t.y., nuo sausio 10 iki balandžio 30 d.

Tuo tarpu Kauno miesto savivaldybėje elektroninė registracija į darželius prasidėjo nuo 2009 m. „Praėjo jau ne vieneri metai, todėl viskas veikia gana sklandžiai ir sėkmingai. Žmonės gerai apmokyti dirbti su šia sistema, todėl gali patarti ir tėveliams, jeigu jie susiduria su sunkumais“, – kalbėjo A. Bagdonas.

Jo teigimu, užregistruoti vaiką į darželį galima ir užsukus į savivaldybę ar patį darželį. Tačiau daugiau rūpesčių kelia ne registracija, o vietų trūkumas darželiuose.

„Šiuo metu mūsų sistemoje yra šiek tiek daugiau nei 2 tūkst. užregistruotų prašymų, tačiau realiai vietos darželyje vis dar laukia tūkstantis vaikų“, – teigė A. Bagdonas.

Jis paaiškino, kad skaičiai taip skiriasi, nes tėvai būna užregistravę tą patį vaiką į du darželius. 

2015-2016 metams jau pateikta 300 prašymų. „Vangokai registruojasi, bet čia ne bėda, dar yra daug laiko“, – nesureikšmino skaičių A. Bagdonas.  

Siekdama, kad visi Kaune gyvenantys vaikai turėtų galimybę lankyti darželį, miesto valdžia ėmė darželinukų grupes atidaryti ištuštėjusiose mokyklose.

Per 2012 m. Kauno mieste buvo įkurtos 168 naujos vietos darželiuose, pernai – 185. Planuojama, kad nuo šių metų rugsėjo keturiose Kauno mokyklose bus atidaryta 20 naujų grupių darželinukams, tad laukiančiųjų eilė sumažės perpus. 

Daugiausia vietų darželiuose trūksta Šilainių, Centro ir Aleksoto mikrorajonuose. „Kauno darželiuose yra laisvų vietų, tačiau ne visi kauniečiai, kurie, pavyzdžiui, gyvena Šilainiuose, nori savo atžalas kasdien vežti į Šančius, Palemoną“, – pasakojo A. Bagdonas.

Kaune iš viso yra 71 lopšelis-darželis, 13 vaikų darželių ir 4 mokyklos-darželiai. Juos šįmet lanko daugiau nei 13 tūkst. vaikų. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų