Kazachstano ambasadorius dega žalią šviesą Kauno regiono verslininkams

  • Teksto dydis:

„Lietuva ir Kazachstanas galėtų tapti svarbiais ekonominiais tiltais tarp Rytų ir Vakarų. Mūsų šalyje yra daug gamtinių išteklių, turime išvystytą žemės ūkį, tačiau silpnoką perdirbimo pramonę, todėl sudarome palankias sąlygas investuoti“, – kalbėjo Kazachstano Respublikos Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Viktoras Temirbayevas susitikime su Kauno rajono savivaldybės vadovais ir verslo bendruomene.

Kazachstano žemėje glūdi beveik visa Mendelejevo cheminių elementų lentelė. Čia yra didžiulių naftos, alavo, chromo, geležies, vario, titano, cirkonio, aukso, cinko, urano išteklių. Kasyba yra pagrindinė šalies ūkio šaka.

Devintos pagal plotą pasaulio valstybės strateginę, ekonominę ir politinę svarbą suvokia tiek kaimynės Rusija ir Kinija, tiek Europa ir JAV, siekiančios su šia šalimi glaudesnės partnerystės. Pasienyje su Kinija veikia laisvoji ekonominė zona, į kurią V. Temirbayevas pakvietė ir Kauno rajono verslininkus.

Kazachstano eksportuojama produkcija – mineralai, geležis, plienas, nafta. Importuojama – mašinos, transporto įranga, prietaisai. Šalį apėmęs statybų bumas, kuris ypač jaučiamas naujojoje sostinėje Nursultane.

Turistus vilioja vieni gražiausių pasaulyje Tian Šanio kalnai, laukinių upių slėniai, egzotiškos Kaspijos jūros pakrantės. Deja, šalies pietuose esančią Aralo jūrą yra ištikusi ekologinė katastrofa.

Kazachstano privalumas – šalia esančios milžiniškos rinkos: Rusija, Kinija, Pietų Azija. Dar viena palanki aplinkybė čia investuoti – pigi darbo jėga.

„Lietuvos gamintojai pasižymi aukštos kokybės produkcija. Galite statyti gamyklas Kazachstane, o produkciją realizuoti kaimyninėse valstybėse“, –kalbėjo ambasadorius. Jis tvirtino, kad Kazachstanas pasižymi didžiausiais pasaulyje grūdų derliais, tačiau šalyje perdirbama tik 25 proc. žemės ūkio produkcijos. „Miltus perkame iš kaimyninio Uzbekistano“, – šypsojosi V. Temirbayevas.

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Kazachus domina ir investicijos į technologijų, logistikos, lengvosios pramonės sektorius.

Šalyje gerai žinomas Rimanto Benečio vardas – šis žymus lietuvis medikas padėjo kazachams įkurti šiuolaikinę kardiochirurgijos kliniką. Ryšius su Kazachstanu padeda megzti ir žinomas teisininkas Albertas Milinis. Kazachstano stepės nusėtos lietuvių tremtinių kaulais, todėl į šią šalį vyksta ir misijos „Sibiras“ dalyviai.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas taip pat pristatė svečiams Kauno rajono potencialą, o Kauno LEZ valdymo bendrovės direktorius Vytas Petružis pakvietė apsilankyti Karmėlavos seniūnijoje įsikūrusioje LEZ.

Kazachstanas yra valstybė, kuri ne tik susidomėjusi žvelgia į pasaulį, bet ir pasauliui siūlo save.

Dviejų šalių verslo kontaktų mezgimas – pačiame įkarštyje. Kauno rajono savivaldybė pakviesta dalyvauti kovo 1–5 dienomis Alma Atoje vyksiančiame ekonomikos forume „Lietuvos regionų ir Kazachstano ekonominio bendradarbiavimo plėtra“.

V. Temirbayevas pastebėjo, kad labai svarbu megzti ryšius ir savivaldos lygmenyje. Abi pusės svarstė galimybes Kauno rajone surengti Kazachstano kultūros dieną.

„Kazachstanas yra valstybė, kuri ne tik susidomėjusi žvelgia į pasaulį, bet ir pasauliui siūlo save – savo rytietišką išmintį, savitą kultūrą, papročius. Pavyzdžiui, kazachų nacionalinės imtynės sparčiai populiarėja pasaulyje“, –kalbėjo ambasadorius, Kauno rajono viešajai bibliotekai padovanojęs į lietuvių kalbą išverstą knygą „Kazachų pasakos“.

Svečias neliko be lietuviškų suvenyrų. Apsilankęs Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje, savo rankomis pasigamino vaško žvakę ir įsigijo gintaro dirbinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
nėra ko čia juoktis: Kazachstano BVP per 30 metų išaugo 20 kartų.

Darbo Veteranas

Darbo Veteranas portretas
Praturtėjo kazachai , kai išėjo rusų kolonizatoriai 1991 .. Prieš 10 metų masiškai pirko apynaujes europietiškas mašinikes Taikos prospekte . Dabar labiau renkasi naujas japoniškas ir korėjietiškas . Iš savų salonų . Darosi gerovės valstybė . Palaipsniui pereina prie tokio paties raidyno , kaip ir mūsų . Palaipsniui mažina rusiškumo ir ubagingumo įtaką .

kaunietis

kaunietis portretas
tik dvi bebro nuotraukos?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių