Pereiti į pagrindinį turinį

Kiek reikia laiko klaidai ant paminklo ištaisyti?

2012-07-27 12:36
Kiek reikia laiko klaidai ant paminklo ištaisyti?
Kiek reikia laiko klaidai ant paminklo ištaisyti? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kaune ant kultūros paminklų bet kas gali pritvirtinti bet kokią memorialinę lentelę. Toks susidaro įspūdis, pabandžius išsiaiškinti, kaip ant Nežinomo kareivio kapo atsirado lentelė su netaisyklingai pavaizduota Vokietijos vėliava.

Į portalą 1kaunodiena.lt kreipęsis Justas Klikūnas pasakojo, kad jau dvejus metus veltui beldžiasi į įvairias institucijas dėl klaidos ant  lentelės, pritvirtintos prie paminklo, esančio Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje.

„Rašau, nes man gėda, kad nepažįstam artimų valstybių vėliavų“, - teigė J. Klikūnas. Neatitikimą, kad ant lentelės pavaizduotos Vokietijos vėliavos raudona ir geltona spalvos yra sukeistos vietomis, jis pastebėjo dar studijuodamas universitete.

Vaikinas sakė rašęs laiškus Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjui, Kauno Karo istorijos klubo administracijai, Kultūros ministerijai, Lietuvos vokiečių bendruomenei. Tačiau klaidos taisyti niekas nesiėmė.

„Draugai juokavo, kad pats ant paminklo užklijuočiau teisingą vėliavą. Tačiau aš nusprendžiau ieškoti už netikslumą atsakingų asmenų“, - sakė J. Klikūnas.

Jis teigė stebėjęs į muziejaus kiemelį užsukančių vokiečių reakciją.  Jie, pamatę užrašą, kaip pasakojo J.Klikūnas, kreivai šypsojosi ir kraipė galvas.

Už lentelių ant paminklų turinį atsakinga Kauno miesto savivaldybė tikina net nežinanti apie tokio užrašo egzistavimą ant Nežinomo kareivio kapo.

Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys, iš žurnalistų sužinojęs apie netikslumus, atrodė pasimetęs: apie minimą memorialinę lentelę jis girdi pirmą kartą, nors dėl jų tvirtinimo prie pamiklų turi būti suderinta su savivaldybe.

Z.Girčys spėjo, kad lentelė pritvirtinta savavališkai. „Net nežinau kaip rasti, kas tai galėjo padaryti.  Jeigu noras tvirtinti lentelę būtų derinamas su savivaldybe, kaltininką būtų galima surasti. Manau, kad tai galėjo būti savavalių patriotų, kurie pažeisdami įstatymus nori išreikšti savo idėjas, darbas“ , - svarstė vedėjo pavaduotojas.

Z. Girčys negalėjo atsakyti, kodėl jau virš dvejų metų kabančios lentelės savivaldybė dar nepašalino.

Vedėjo pavaduotojas tik akcentavo, kad be klaidos Vokietijos vėliavos spalvose buvo padaryta dar viena, nes paminklas yra skirtas  žuvusiems kariams, o lentelės turinys yra apie Lietuvos tremtinius. Todėl, pasak jo, užrašas neturi jokio ryšio su paminklu.  Nelegaliai pritvirtinta lentelė, anot Z.Girčio, netrukus bus pašalinta.

Nustebęs atrodė ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pociūnas, kuris taip pat teigė nežinojęs, kad muziejaus kiemelyje egzistuoja užrašas su klaidinga informacija. Pavaduotojas tiesiog padėkojo, kad žiniasklaida juos informuoja tokiais klausimais.

Anot policijos atstovo žiniasklaidai Kęstučio Kasčiukevičiaus, asmenims, savavališkai tvirtinantiems lenteles prie memorialinių paminklų, gresia administracinė atsakomybė.

Identiška lentelė su tokiu pačiu turiniu prieš metus buvo pakabinta Vilniuje, ant Aukų gatvėje esančio paminklo, skirto sovietinių represijų aukoms atminti. Šiuo metu ji jau pašalinta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų