Kitos ligos niekur nedingo: nuo COVID-19 kenčia ne tik juo užsikrėtusieji

Dėl COVID-19 – nuolatinė įtampa Kauno ligoninėse. Koronavirusu sergantys ligoniai dūsta, jiems reikia deguonies kaukių, didinamas lovų, skirtų užsikrėtusiesiems, skaičius. Naujos lovos neatsirado iš niekur – jos paimtos iš kitų ligų skyrių –, o kitos ligos niekur nedingo. LSMU Kauno ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas pasakoja, kokia situacija šiuo metu yra ligoninėje ir kokios didžiausios problemos.

Nuo koronaviruso kenčia ir ligoniai, sergantys kitomis ligomis

Anot S. Tvirbuto, didžiausia COVID-19 pandemijos sukelta problema yra ta, kad dėl šio viruso tenka arba uždaryti kitų ligų skyrius, arba sumažinti jų pajėgumą. Didėjant koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičiui, reikia didinti ir lovų, skirtų šiems ligoniams, skaičių. Be to, nuolat trūksta ir medikų bei slaugytojų. Ir lovos, ir personalas, skirtas koronavirusu sergantiems tautiečiams gydyti, imamas kitomis ligomis sergančių ligonių sąskaita: mažinamas kitų ligų skyrių lovų ir personalo skaičius, kiti skyriai užsidaro arba teikia paslaugas tik iš dalies.

Iš viso visuose LSMU Kauno ligoninės padaliniuose yra apie 1,6 tūkst. lovų. Šiuo metu dėl koronaviruso iš jų užimta apie 200. Nors toks skaičius kai kam gali pasirodyti palyginti nedidelis, svarbu suprasti, kad lovos COVID-19 sergantiems ligoniams yra skiriamos iš kitų ligų skyrių. Pavyzdžiui, iki šiol neveikia keli Kauno terapiniai skyriai, o ir Infekcinių ligų skyrius dabar skirtas tik sergantiesiems COVID-19.

Stengiamasi visiškai neuždaryti kitų ligų skyrių

Ligoninės atstovas pasakoja, kad kol kas mėginama neuždaryti skyrių, kurie neseniai vėl buvo atverti dėl vasarį sumažėjusio koronaviruso ligonių skaičiaus. Pavyzdžiui, vėl veikia Fizinės medicinos ir reabilitacijos, Odos ir venerinių ligų skyriai, planinės chirurgijos ir urologijos operacijos atliekamos ne tik COVID-19 ligoniams, iš dalies atnaujinta Vaikų ligų skyriaus veikla, vėl dirba Vidaus ligų ir Neurologijos skyriai. Tačiau, nors kai kurie darbuotojai galėjo grįžti į šiuos skyrius, dabar, didėjant sunkių COVID-19 ligonių skaičiui, dalį medikų ir slaugos darbuotojų vėl tenka siųsti į COVID-19 skyrius. Naujai atidaryti kitų ligų skyriai vis dar veikia puse pajėgumo.

11 ligonių šiuo metu yra Intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje, kuriame iš viso yra tik 14 vietų.

Daugėja COVID-19 užsikrėtusių ligonių 

Norint geriau suvokti šiandieninę pandemijos situaciją, anot S. Tvirbuto, verta prisiminti, kad praėjusių metų gruodį LSMU Kauno ligoninė turėjo apie 250 COVID-19 ligonių. Nors per sausį ir vasarį ligonių skaičius sumažėjo iki 70, nuo kovo skaičius vėl ėmė kilti ir dabar siekia apie 200. COVID-19 Kauno regiono valdymo grupės sprendimu, ligoninei nurodyta parengti 210 lovų, taigi jau beveik pasiekta numatyta riba. Daugumai ligonių reikia papildomo deguonies, tad skiriami deguonies aparatai. 11 ligonių šiuo metu yra Intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje, kuriame iš viso yra tik 14 vietų.

Vakcinacija gali padėti

Medikai  tikisi, kad vakcinacija gali išgelbėti iš susidariusios situacijos. Tikėtina, jog dėl skiepijimo nereikės dar labiau riboti kitų medicinos paslaugų, kurių poreikis taip pat labai didelis.

S. Tvirbutas teigia, kad skiepų nauda akivaizdžiai matoma ir LSMU Kauno ligoninėje. Iš 3 tūkst. ligoninėje dirbančių žmonių dabar serga tik keli pavieniai asmenys, o štai gruodį vienu metu sergančių darbuotojų skaičius jau buvo pasiekęs maždaug 300. Įstaigoje koronavirusu iš viso persirgo apie 800 darbuotojų, daugiau kaip 2000 yra paskiepyti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lione

Lione portretas
Isdraske rajonines ligonines ir dabar dejuoja kad ligoninese nera vietu.Kiek liko ligoniniu Lietuvoje?Kiekviename miestelyje turejome ligonines su infekciniu ligu skyriais,o ka turim dabar?Kaunas,Vilnius,Siauliai...Visi didesnieji miestai.O kur dingo N.Akmenes didziule ligonine?Nebera.Tai ko verkti.

Rita

Rita portretas
Vakcinacija gali padėti,bet gali ir nepadėti. Graudu!

Špricas \\\\\.../////

Špricas \\\\\...///// portretas
VALIO,pagaliau suprato,kad yra ir kitų ligų,o ne vien tas gripas pakrikštytas "CORONE".---O kiek jau žmonių nekaltai nuvarė į kapus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių