Pereiti į pagrindinį turinį

Knyga leis atversti tragiškus Kauno geto puslapius

2014-10-27 08:30
DMN inf.
Evaldo Virkečio nuotr.

Spalio 28 d. 14 val. Vytauto Didžiojo universiteto konferencijų salėje (S. Daukanto 28 II aukštas) bus pristatyta dr. Arūno Bubnio knyga "Kauno getas 1941-1944". Knygą išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Renginys skirtas Kauno Geto 70 metų sunaikinimui atminti. Renginį moderuos doc. dr. Linas Venclauskas.

Nacių okupacijos laikotarpiu Kauno žydų bendruomenė patyrė ypač didelių nuostolių. Dėl spartaus vokiečių kariuomenės judėjimo pasitraukti į Rytus sugebėjo tik nedaug Kauno žydų. Jau pirmomis nacių okupacijos dienomis Kaune buvo įvykdyti vieni didžiausių Rytų Europoje žydų pogromai.

Čia taip pat anksčiau nei kituose Lietuvos miestuose imta masiškai žudyti vietos žydus. Dėl blogesnių partizaninio veikimo sąlygų, palyginti su Vilniaus sritimi, iš Kauno geto į miškus pasitraukė mažiau antifašistinio pogrindžio dalyvių negu iš Vilniaus geto.

Kaunas buvo nacių okupuotos Lietuvos administracijos centras. Nacių supratimu, tokiuose miestuose žydai turėjo būti pirmiausiai sunaikinti. Visos šios priežastys lėmė, kad Kauno žydų bendruomenės nuostoliai buvo nepaprastai dideli, o išgyvenimo galimybės labai mažos.

Dr. A.Bubnio knyga "Kauno getas 1941-1944" – bene pirmoji mokslinė knyga apie Kauną getą lietuvių kalba, išleista atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. Knygoje apžvelgiama Kauno žydų bendruomenės ir geto istorija nacių okupacijos laikotarpiu (1941-1944), išskirti svarbiausi geto istorijos etapai ir bruožai, pateikta aukų statistika, apibūdinta geto vidaus administracijos struktūra ir jos funkcionavimas.

Kauno žydų bendruomenės istorija, jų žūtis per nacių okupaciją saulaukė didelio pasaulio istorikų dėmesio. Daugiausia apie Kauno žydų likimą nacių okupacijos laikotarpiu rašė Izraelio, Lietuvos ir Vokietijos istorikai. Paradoklaslu, tačiau iki šiol neturime apibendrinančios mokslinės monografijos apie Kauno getą, analogiškos Izraelio profesoriausYizthako Arado monografijai apie Vilniaus getą.

Galbūt dr. A.Bubnio knyga bent iš dalies užpildys tragiškos Kauno žydų istorijos holokausto laikotarpiu spragas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų