Konstitucijos dienos dovana – nemokamos konsultacijos

Kitą trečiadienį šalies teismai originaliai paminės Konstitucijos 25-erių metų sukaktį. Juose bus teikiamos nemokamos teisinės konsultacijos. Kauno apylinkės teisme laukiamas ir konsultantų desantas iš nevyriausybinių organizacijų.

Savotiška mediacija

Prieš praveriant teismo duris dažnas jaučiasi visai neblogas teisės žinovas, namų bibliotekėlėje kartą per savaitę nuvalantis dulkes nuo kelių kodeksų leidinių. Tačiau atsidūrus teisme greitai paaiškėja, kad tų žinių tikrai nepakanka.

Specialistai pastebi, kad žmonės į teismus neretai ateina visiškai nežinodami, kaip elgtis vienu ar kitu atveju, kur kreiptis norint sudaryti testamentą, parduoti nekilnojamąjį turtą ar kitais teisiniais klausimais.

Nors teismai nėra teisines konsultacijas teikianti institucija, tačiau pernai pirmą kartą surengta nemokamų konsultacijų diena parodė, kad žmonėms reikia profesionalios teisinės pagalbos, kuri toli gražu ne visiems prieinama. Teismai atveria duris, tuo parodydami, kad rūpi ne tik teisinis švietimas, bet ir socialinės problemos. "Nemokamos konsultacijos dieną aš matyčiau kaip savotišką mediaciją", – pastebėjo Kauno apylinkės teismo pirmininkas Darius Kantaravičius.

Kauno apylinkės teismas plečia formatą. Nemokamai žmones konsultuos ne tik advokatai, antstoliai, Kauno rajono savivaldybės teisininkai. Pavyko prisikalbinti Harvardo universitetą baigusį kaunietį Justiną Jarusevičių. Iš šio teisininko tikimasi kitokio, daugiau tarptautinio, požiūrio į mūsų šalies žmonėms rūpimą teisinę problematiką.

Tokių specifinių dalykų pateikimas visuomenei, mano galva, gal sumažintų bylų skaičių teismuose ir atliktų savotišką mediacijos vaidmenį.

Socialinė problema

Kauno apylinkės teismo pirmininkas išskyrė nevyriausybinių organizacijų indėlį neeilinę dieną teisme. "Baudžiamajame kodekse numatyta, kad nukentėjusysis teisme gali turėti atstovą iš nevyriausybinės organizacijos. Nukentėjusiesiems ir liudytojams tų organizacijų parama labai svarbi. Žmogus atsipalaiduoja, nebūna toks įsitempęs, lengviau prisimena aplinkybes ir geba paaiškinti tai, kas reikalinga nagrinėjant tas bylas", – dėstė D.Kantaravičius.

Tai ypač svarbu nagrinėjant žmogaus laisvės ribojimo bylas, todėl Kauno apylinkės eisme konsultantų gretas papildys Prekybos žmonėmis ir išnaudojimo centro specialistai. Centras padeda vyrams, moterims, vaikams, nukentėjusiems nuo įvairių prekybos žmonėmis formų – prostitucijos, išnaudojamo darbo, vertimo vogti.

Tarp konsultantų bus ir organizacijos "Moters pagalba moteriai" teisininkė ir psichologė. Didžiąją dalį Kauno apylinkės teisme gaunamų bylų sudaro smurto artimoje aplinkoje bylos. Tėvai muša vaikus, vaikai muša tėvus, mušasi sutuoktiniai, sugyventiniai. Tokių bylų – daugybė ir tai didžiulė mūsų visuomenės problema.

"Aš pats nagrinėju tokias bylas ir žinau, kad teismai nukentėjusiesiems išaiškina, kaip kreiptis į organizacijas, suteikiančias pagalbą, tačiau duomenų, ar nukentėjusysis kreipėsi tos pagalbos, ar jam tai padėjo, teismo jau nepasiekia", – dėstė pirmininkas.

Padės savanoriai

Konkrečių bylų ar skundų nemokamų konsultacijų dieną nebus galima nagrinėti. Žmonėms norima paaiškinti bendruosius pagrindus – kokių dokumentų reikia norint kreiptis į teismą, kaip ir ką patraukti atsakomybėn, kokia byloje turėtų būti taktika.

"Tokių specifinių dalykų pateikimas visuomenei, mano galva, gal sumažintų bylų skaičių teismuose ir atliktų savotišką mediacijos vaidmenį", – lūkesčiais dalijosi D.Kantaravičius.

Nemokama teisinė konsultacija teismuose bus teikiama visą dieną. Kauno apylinkės teisme žmones pasitiks ir srautus padės sureguliuoti teismo savanoriai. Viena teisinė konsultacija turėtų trukti iki 30 min. Išankstinės registracijos nereikės, konsultacijos vyks pagal gyvą eilę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių