Pereiti į pagrindinį turinį

Kovojant prieš Rusiją – vertingi visi ginklai: kauniečiai kviečiami „išleisti grikius į karą“

2022-04-16 10:41

Šeštadienį nuo vidurdienio svečiai iš Vilniaus prie Kauno centrinio pašto vaišina kauniečius grikių koše bei ukrainietiškais barščiais. Organizacija „Armyday“ renka aukas už savo ir mūsų laisvę kovojantiems Ukrainos kariams.

„Pradėjome nuo Vilniaus, kuriame esame įsikūrę, tačiau sulaukėme ir daug skambučių iš kauniečių, kurie pradėjo kviesti atvažiuoti ir pas juos. Įkvėpti tokio entuziazmo, pagalvojome, kodėl gi ne?!“ – portalui kauno.diena.lt apie idėją atvykti į Kauną, kviečiant ir jo gyventojus „išleisti grikius į karą“,  pasakojo organizacijos „Armyday“ įkūrėjas Mindaugas Kazimieras Pocius.

Jis neslėpė, kad per panašų renginį, vykusį prieš kelias savaites Vilniaus Katedros aikštėje, per dvi dienas buvo surinkta 1200 eurų. Tačiau tą kartą buvo labai prastas oras.

Viliamasi, kad kauniečiai Ukrainos kariams paaukos daugiau. Apeliuota ir į neblogą orą, ir į jau minėtą akcijos organizatorius papirkusį kauniečių entuziazmą internete.

Kauniečiai prie Centrinio pašto bus vaišinami grikių koše ir ukrainietiškais barščiais ir šeštadienį, ir sekmadienį.

Pasak M. K. Pociaus, planuojamoms apie 3 tūkst. porcijų bus panaudota apie 150 kilogramų grikių, o ukrainietiškų barščių ketinama išvirti apie 90 litrų.

„Mūsų tokie kiekiai negąsdina. Esame vieninteliai Lietuvoje karinio pobūdžio renginių organizatoriai, kurie su savo karo lauko virtuve galime gerai pamaitinti didelį kiekį žmonių,“ – teigė M. K. Pocius.

Mindaugas Kazimieras Pocius. Laimučio Brundzos nuotr.

O pasiteiravus, kodėl šiai akcijai pasirinkta būtent ši Kauno vieta, M. K. Pocius atsakė, kad tai buvo komandos, kuri Kaune šiemet organizuoja Europos kultūros sostinės 2022 renginius, pasiūlymas. Ir jie minčiai, kad renginys turi vykti prie Centrinio pašto, kuriame veikia kultūrinė erdvė, skirta ukrainiečiams, pritarė.

„Mes ilgai svarstėme, kaip galėtume prisidėti prie ukrainiečių tautos kovos už savo ir mūsų laisvę. Suprasdami, kad tik pasiaukojantis jų pasipriešinimas gali apsaugoti mus nuo tolimesnės neprognozuojamos orkų armijos invazijos į mūsų kraštą, nusprendėme nebekurti naujų pagalbos instrumentų, o prisidėti tuo, ką geriausiai mokame. Mes virsime kareivišką košę, o jūsų paaukotas lėšas perduosim tiems, kas dirba profesionaliai ir geriausiai žino, ko reikia Ukrainos kovotojams“, – taip savo idėją savaitgaliais organizuoti tokius renginius skirtinguose Lietuvos miestuose apibūdina organizacija „Armyday“.

Anot jos įkūrėjo M. K. Pociaus, surinktos aukos bus perduotos projektui „Praeities žvalgas“, nes jie ne tik gamina šarvines liemenes bei perka termovizorius, bet ir tiesiogiai bendrauja su Ukrainos kariais, todėl gerai žino, ko jiems labiausiai reikia. Be to, veža tai tiesiai į frontą.

„Dabar reikia kariauti. Labdara užsiimsime, pasibaigus karui“, – įsitikinęs M. K. Pocius.

Kai kurie šios akcijos dalyviai portalui kauno.diena.lt patys pradėjo pasakoti, kodėl čia atėjo ir aukoja, net nespėjus jų užkalbinti.

„Jau aukojau ir anksčiau, bet kasdieniai pranešimai iš Ukrainos įrodo, kad pagalbos jos kariams dar reikia, dėl to, jog pagaliau įvyktų persilaužimas kare prieš Rusijos orkas, prie kurio pamažu artėjama“, – sakė 30-metis Justinas, atėjęs į šią akciją su dukrele Elze, papuošta Ukrainos simbolika.

Panašiai vienas per kitą, kodėl čia atėjo ir aukoja Ukrainos kariams, teigė ir kiti šios akcijos dalyviai. Akcija šiandien vyks iki 19 val., o rytoj – nuo 12 iki 19 val.

Daugiau naujienų