Krašto apsaugos ministerija siekia perimti P. Plechavičiaus kadetų licėjų

Krašto apsaugos ministerija (KAM) nuo spalio siekia iš savivaldybės bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) perimti Kaune esantį Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjų.

Tokį nutarimo projektą KAM registravo birželio viduryje.

Šiuo metu licėjų lygiomis dalimis valdo Kauno miesto savivaldybė ir Švietimo ministerija.

Projektu KAM siekia užsitikrinti finansavimą licėjui iki metų pabaigos perimdama iš ŠMSM mokymui skirtas lėšas, o nuo 2025-ųjų – numatyti 985 tūkst. eurų naujajam įstaigos valdytojui rengiant valstybės biudžetą.

Finansų ministerijos dėl projekto pateiktoje išvadoje teigiama, kad licėjui perimti papildomai reikėtų apie 300 tūkst. eurų iki gruodžio 31 dienos ir apie 800 tūkst. eurų kiekvienais vėlesniais metais.

Pasak ministerijos, šiemet galimybės skirti papildomų biudžeto lėšų licėjaus perėmimui nėra, vėliau finansavimo klausimas galėtų būti nagrinėjamas sudarant ateinančių metų biudžetą.

Taip pat projektą įvertinusi Teisingumo ministerija pažymėjo, kad licėjui finansuoti reikalingų biudžeto lėšų perskirstymas tarp ministerijų iki šių metų pabaigos gali pažeisti konstitucinę teisę, nes Vyriausybė pavestų „jos įgaliotai institucijai atlikti Seimui priskirtas funkcijas“.

Anot KAM, nuo 2012 metų P. Plechavičiaus kadetų licėjus yra vienintelė mokymo įstaiga Lietuvoje, savo veiklą grindžianti sausumos kadetų ugdymo samprata, o „licėjaus įgyvendinama kadetų ugdymo programa ypač aktuali krašto apsaugos sistemai“.

Licėjaus perėmimą KAM taip pat grindžia Kauno miesto savivaldybės tarybos 2020-ųjų spalį priimtu sprendimu, kuriuo įstaigą nutarta perduoti valstybės nuosavybėn, tačiau tai padaryta nebuvo.

Savivaldybė: pasikeitus dalininkams kils mokyklos prestižas

Kaip savivaldybės BNS perduotame komentare nurodė Kauno vicemeras Andrius Palionis, apie 35 proc. P. Plechavičiaus kadetų licėjaus auklėtinių yra ne Kauno gyventojai, o vaikai iš kitų savivaldybių.

„Kadetų licėjaus perleidimas į valstybės rankas visuomet buvo orientuotas į siekį užtikrinti kokybiškas mokymosi ir apgyvendinimo sąlygas, geresnį finansavimą bei išsaugoti mokyklos unikalumą – čia įgyvendinamą Sausumos kadetų ugdymo programą“, – teigė A. Palionis.

Tai neabejotinai pakels mokyklos prestižą.

Pasak jo, vykdyti „logiškus ir teisingus sprendimus“ bei spręsti nuo Kauno savivaldybės kaip dalininko nepriklausančias problemas KAM ėmė pasikeitus vadovybei. Miestas viliasi, kad licėjaus perleidimas padės didinti mokinių skaičių, užtikrinti jų motyvaciją.

„Tikime, kad dalininko teisių perdavimas KAM leis padidinti besimokančių kadetų skaičius, o bendradarbiavimas su Lietuvos karo akademija užtikrins didesnę mokinių motyvaciją siekti kario profesijos. Įstaigos auklėtiniai turės didesnę pasirenkamųjų dalykų pasiūlą ir pasirinkimą. Tai neabejotinai pakels mokyklos prestižą“, – sakė Kauno vicemeras.

Mokyklą 2005 metais įsteigė Kauno miesto savivaldybės taryba ir Vidaus reikalų ministerija, iš pradžių P. Plechavičiaus kadetų licėjus vadinosi Jaunojo kario mokykla „Lūšiukai“.

Licėjus organizuoja ugdymą pagal ŠMSM bendrąsias programas, taip pat vykdo teisės, karybos pagrindų, kitas formalųjį švietimą papildančias programas.

Kaip BNS anksčiau nurodė kadetų licėjaus direktorius Ričardas Žilaitis, šioje gimnazijos tipo ugdymo įstaigoje mokosi 280 vaikų, 170 jų – iš Kauno miesto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių