Rajono technologijų mokytojai nuo šiol bus supažindinami su moderniausia Baltijos šalyse maisto produktų gamybos sistema, Kauno technologijos universiteto (KTU) chemikai moksleiviams ves integruotas pamokas.
Mokslo ir praktikos sąjunga
Tokie bendradarbiavimo būdai aptarti Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriui ir KTU Cheminės technologijos fakultetui pasirašius bendradarbiavimo sutartį dėl planuojamos bendros veiklos Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centre.
Centro vadovė Odeta Brigaitytė, lektorė Žydronė Valatkevičienė su Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėja Irena Marcinkevičiene, kitais skyriaus specialistais aptarė bendradarbiavimo galimybes, kaip galima sujungti centre sukauptą didžiulį mokslinį ir technologinį potencialą su praktika.
Centro mokomojoje virtuvėje ir iki šiol nuolat vyko Kauno rajono mokyklų virėjų ir maitinimo įmonių vadovų teoriniai bei praktiniai mokymai. Numatyta ne tik juos tęsti, bet ir vykdyti kitą abipusiai naudingą veiklą.
Planuojama Kauno rajono mokyklų technologijų mokytojus ir mokinius supažindinti su moderniausia Baltijos šalyse maisto produktų gamybos sistema, vesti pažintines ekskursijas ir integruotas pamokas, atlikti maisto produktų tyrimus, naujų produktų pristatymus, rengti bendras konferencijas ir maisto mokslo populiarinimo renginius, viešinti informaciją apie bendrą veiklą ir jos rezultatus. Sutarta bendradarbiauti organizuojant KTU studentų mokomąsias praktikas ir įgytų žinių pritaikymą darbe, atliekant magistrinius darbus bei nagrinėjant doktorantūros temas.
Virėjai kelia kvalifikaciją
Šias mokinių pavasario atostogas Kauno rajono mokyklų virėjos tradiciškai skyrė kvalifikacijai tobulinti. Aštuoniolika rajono mokyklų virėjų kovo 21 d. Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centro maisto gamybos laboratorijoje tęsė specializuotus mokymus "Sveikatą tausojančių patiekalų gamybos pratybos". Mokomajai gamybai buvo pasirinkti įprasti maisto produktai: kiauliena, jautiena, paukštiena, lietuviškos daržovės, bet išbandytas naujas gamybos būdas – itin lėtas kepimas ir virimas konvekcinėje krosnyje žemoje temperatūroje. Tai skandinaviška gamybos technologija, kai produktai išsaugo sultingumą, maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus.
Maisto ruošimo pratybos Kauno rajono virėjoms – ne tik puiki galimybė pasitobulinti, bet ir pabendrauti su kolegėmis iš kitų mokyklų, pasikeisti informacija, pasidalyti patirtimi.
Pirmasis Baltijos šalyse
Prieš šešerius metus įsteigtas modernus Maisto mokslo technologijų ir kompetencijų centras yra pirmasis toks Baltijos šalyse, aprūpintas unikalia bandomąja įranga maisto pramonei ir viešajam maitinimui. Čia kuriamos naujų maisto produktų receptūros, vykdomi moksliniai tyrimai, verslo užsakymai.
Centre įkurtos penkios specializuotos gamybinės laboratorijos. Dirbama maisto kokybės ir saugos, tausojančios maisto gamybos ir vartojimo, maisto grandinės valdymo srityse. Teikiamos profesionalios konsultacijos techniniais maisto gamybos ir kokybės klausimais, suteikiamos realios maisto gamybos sąlygos su mažais žaliavų kiekiais, gaminami ir demonstruojami naujų produktų ir patiekalų pavyzdžiai.
Naujausi komentarai