Pereiti į pagrindinį turinį

A. Kuktienė: esu ten, kur ir turiu būti (Metų kaunietės rinkimai)

2023-02-23 09:29
DMN inf.

01. Asta KUKTIENĖ – įtraukiojo ugdymo vaikų dienos centro „Vilties spindulėlis“ įkūrėja. Centras išskirtinis, nes skirtas ir turintiems specialiųjų poreikių, ir jų neturintiems vaikams. Visos šeimos, kurių vaikai lanko centrą, priklauso socialinės rizikos grupėms. A. Kuktienė taip pat yra įkūrusi diskusijų, patirčių, džiaugsmų ir pagalbos dalijimosi terpę neįgalių vaikų tėveliams.

Asta Kuktienė
Asta Kuktienė / Justinos Lasauskaitės, asmeninio archyvo nuotr.

Vienija šeimas

„Visos dešimtuko dalyvės – šaunios. Nesitikėjau tokio palaikymo. Nesitikėjau finalo. Aišku, norėjau, bet maniau, kad bus, kaip bus“, – pasakojo kaunietė. Dalyvauti Metų kaunietės rinkimuose ji sutiko norėdama plačiau paskleisti žinią apie buriamas šeimas, auginančias vaiką ar kelis su negalia.

Tai, kad jos kandidatūra apskritai buvo pasiūlyta projektui „Metų kaunietė“, A. Kuktienė priima kaip aplinkinių įvertinimą, padėką už savo veiklą. „Labai gera sulaukti ir tokio viešo atgalinio ryšio“, – susijaudino A. Kuktienė.

Šiuo metu feisbuko grupė „Vilties spindulėlis“, kurios viena administratorių yra A. Kuktienė, vienija apie 70 šeimų.

„Projekte dalyvauju norėdama, kad apie „Vilties spindulėlį“ išgirstų dar daugiau šeimų, kurioms reikia palaikymo. Neteikiame finansinės paramos, bet esame savitarpio pagalbos grupė, besidalijanti savo rūpesčiais, patarimais, kasdieniais džiaugsmais. Paramos ypač reikia šeimai dar tik išgirdus žinią apie vaiko negalią. Tada jautiesi vienas, bet bendruomenė tikrai gali padėti“, – iš savo patirties kalbėjo A. Kuktienė.

Ryškesnių spalvų

„Kai gimė dukra, kuri dėl gimdymo traumos turi sunkią negalią, pati visiškai nieko nedaro, prireikė pusės metų, kad susivoktume, kas įvyko, kas vyksta. Kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad mano misija yra padėti panašaus likimo žmonėms. Prisimenu, kokį šoką mes su vyru patyrėme, kai vaikas į pasaulį atėjo visai kitoks, nei tikėjeisi“, – nusikėlė į praeitį kaunietė.

Suprasdama, ką tenka patirti šeimoms, auginančioms vaiką su negalia, ji stengiasi padėti joms išgyventi šoką, padėti pamatyti ryškesnių gyvenimo spalvų.

Feisbuko grupės „Vilties spindulėlis“ bendruomenė prieš ketverius metus buvo pirmą kartą pakviesta ir į savaitgalio šeimų stovyklą. „Tą tradiciją tęsiu“, – džiaugėsi moteris, šeimas suburianti priešpaskutinį rugpjūčio savaitgalį.

„Norėjosi, kad šeimos susitiktų gyvai. Auginantiems negalią turinčius vaikus tėvams labai trūksta poilsio, atokvėpio. Sudėtinga kažkur išsiruošti su sunkią negalią turinčiu vaiku. Tėvai stovykloje gali dalyvauti įvairiuose terapijos užsiėmimuose, konsultacijose, atpalaiduojančiose veiklose. Šie savaitgaliai skirti tėvams, bet veiklos sočiai turi ir vaikai. Tam turime apmokytų savanorių“, – kalbėjo pašnekovė.

Kur saugiai palikti?

Idėja steigti įtraukųjį centrą kilo prieš šešerius metus, kai tokio ėmė ieškoti dukrai ir susidūrė su didžiuliu tokios paslaugos trūkumu Kaune. Pati pildyti šios nišos tuomet nesiėmė dėl laiko trūkumo – dirbo ir augino tris vaikus. Tačiau pernai svajonę įgyvendino.

„Norėjosi, kad dienos centras būtų skirtas ir vaikams su specialiaisiais poreikiais, ir tiems, kurie tokių poreikių neturi. Pavyzdžiui, šiuo metu centrą lanko du broliai. Abu po pamokų pas mus ateina praleisti laiko. Vienas jų – visiškai sveikas, bet centre gali būti abu kartu. Tai labai patogu šeimoms, kai vaikus gali palikti viename centre, nereikia jiems ieškoti skirtingų popamokinių įstaigų“, – aiškino buvusi anglų kalbos mokytoja.

Kaip mama ji puikiai žino, kiek daug reiškia, kai galima saugiai palikti vaiką ir ramiai dirbti. Ne visose mokyklose veikia prailgintos dienos grupės, kai kuriose mokyklose tokios grupės yra mokamos. Tad tenka vaikus palikti vienus, ieškoti papildomų lėšų arba ieškoti kito sprendimo.

Nemokamas dienos centras

„Mūsų dienos centras yra nemokamas. Vaikai gauna karštus pietus, paruošia pamokas. Pagalba visai šeimai“, – vardijo A. Kuktienė. Centras skirtas mokyklinio amžiaus 7–18 metų vaikams.

Atrodydavo, kad pagalba kartais ateidavo tiesiog iš dangaus.

Sunkiausios yra visų veiklų finansavimo paieškos. „Pavyzdžiui, mūsų dienos centras yra valstybės akredituotas, dalį finansavimo gauname iš savivaldybės. Tačiau patalpos nuomojamos, sunku išsilaikyti. Trūksta finansinio stabilumo, kad galėtume daugiau dėmesio skirti vaikų edukacijoms. Joms pinigų nepakanka. Viskas vyksta per papildomos paramos generavimą“, – pasakojo A. Kuktienė.

Steigiančią dienos centrą ją aplankė daug įvairių baimių ir dėl prisiimamų didžiulių įsipareigojimų prieš darbuotojus, prieš šeimas, kurios patikės jos idėja ir patikės vaikus šiam dienos centrui.

Per metus, kai jau veikia dienos centras, buvo sunkių akimirkų finansiniu požiūriu, bet Asta nesigailėjo ėmusis šios veiklos – išeitis atsirasdavo. „Atrodydavo, kad pagalba kartais ateidavo tiesiog iš dangaus“, – sakė A. Kuktienė ir pripažino, kad jai tai dar gana nauja veiklos sritis – nors turi daug patirties ir žinių, vis tiek mokosi naujų dalykų ir dar daug ko nori išmokti.

Sunkiausius momentus nustelbia ir didžiausią pasitenkinimą jai, aišku, teikia savų atžalų ir vaikų, lankančių centrą, stovyklas, šypsenos. „Kai dienos pabaigoje susėdame prie emocijų rato ir dalijamės dienos įspūdžiais, kaskart suprantame, kaip gerai jie jaučiasi centre. Žavi vaikų atvirumas, pasitikėjimas“, – vardijo pašnekovė, kuri negalėjo nesišypsoti pasakodama, kaip ją po ligos dienos centre pasitiko jo lankytojai – emocingi apkabinimai ir dėmesys įsimena ilgam.

Jėgų Asta semiasi ir iš šeimos, iš vyro, kuris labai palaiko, ir iš aplinkinių. „Vienas nieko nepadarysi“, – dėkojo visiems už palaikymą veikli moteris ir pridūrė, kad jaučiasi esanti ten, kur ir turi būti.


BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite ir užpildykite lapelį ir siųskite adresu: „Metų kaunietė“, „Kauno dienos“ redakcija,  I.Kanto 18 g. 44296, Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g.18, Kaunas.

! Esant galimybei dienraščio iškarpas prašome į redakciją siųsti paštu.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1679 su tekstu „MKA XX“.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. (balsai priimami internetu, sms žinutėmis ir paštu). Kovo 6-7 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 8 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Heiga“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, „Mega“, partneriams „Centro kredito unijai“, „Etapas Group“, „lgiausi limuzinai“, „Hegelmann Group“, „Jaukūs namai“, „Ribas Jewellery“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų