Kulautuvos debesis nukels į praeitį

  • Teksto dydis:

Birželio 11 d. Kulautuvos Akacijų alėjoje pristatyta interaktyvi skulptūra „Debesis – žmonių likimai. Lietuvos telefonų knyga“. Meninį projektą sumanė ir kartu su Kauno rajono savivaldybe įgyvendino prodiuserio, režisieriaus ir scenaristo Rolando Skaisgirio įsteigtas Kultūrinės ir istorinės atminties fondas (KIAF).

Kadaise stovėjusios telefono būdelės vietoje iškilęs meninis objektas iš karto sudomino būrį smalsuolių. Iš rūdijančio plieno juostų suvirinta skulptūra yra savotiška laiko mašina. Iš išorės ji primena interneto duomenų saugyklą (debesį). Pasinaudojus 1940 m. Kauno miesto telefonų knyga, apačioje įrengtu telefonu galima paskambinti žymiems tarpukario Lietuvos politikams ir visuomenės veikėjams, kurie lankytojus nukelia į praėjusį šimtmetį: pasakoja autentiškas istorijas ir įvykius, nutikusius Lietuvoje 1940 m. sausio–birželio mėnesiais. Taip galima prakalbinti skulptorių Petrą Rimšą, istoriką Zenoną Ivinskį, karininką Kazį Ladigą, kepyklos ir cukrainės Kaune šeimininką Michelį Kapulskį, grafaitę Mariją Tiškevičaitę ir daug kitų to meto žmonių.

Istorijos parengtos bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto Istorijos fakultetu.

Skulptorius Domas Mykolas meninį objektą stengėsi pritaikyti prie netoliese esančios mineralinio vandens biuvetės ir baigiamos atnaujinti gatvės infrastruktūros.

„Šis meninis objektas tarsi byloja, kad laikas nestovi vietoje, todėl, prisimindami istorinę praeitį, ieškojome šiuolaikinių išraiškos formų, kurios sudomintų ir interneto amžiuje gimusią kartą“, – sumanymą aiškino R.Skaisgirys.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas dėkojo R.Skaisgiriui ir jo komandai – KIAF direktorei Simonai Mikėnaitei, skulptoriui D.Mykolui, idėjos bendraautoriui Žilvinui Marcinkevičiui – už originalų sumanymą. „Tai bus dar vienas įdomus atgimstančios Kulautuvos akcentas“, – tvirtino V.Makūnas.

Kultūrinės ir istorinės atminties fondas yra įgyvendinęs ir daugiau projektų. Šiemet Butrimonyse (Alytaus r. savivaldybė) atidengtas paminklas kadaise šiame miestelyje gyvenusiai moterų krepšinio pradininkei Sendai Berenson (Abbott), pasaulyje dar vadinamai Krepšinio Motina.

2019 m. Sudarge (Šakių r. savivaldybė) pastatyta instaliacija amerikiečių rašytojui Jarome'ui Selingeriui ir jo romanui „Rugiuose prie bedugnės“ įamžinti. Rašytojo proseneliai gyveno toje vietovėje, kur dabar stovi paminklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gintas

gintas portretas
Idiotai-varijotai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių