Kurios Kauno rajono sodybos gražiausios?

Išdalyti tradicinio Gražiausios Kauno rajono sodybos konkurso laurai. Jo organizatoriai pastebi, kad kuriančiųjų aplinkos grožį pakaunėje daugėja.

Vyksta dviem etapais

Konkursas vyksta dviem etapais. Iš pradžių gražiausios sodybos išrenkamos seniūnijose, antrajame etape iš jų renkami rajono laureatai.

Gražiausiai tvarkomu gyvenamojo namo sklypu išrinktas Domeikavos seniūnijos gyventojų LSMU Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos vadovės profesorės Skaidros Valiukevičienės ir jos vyro Aido sklypas. Gražiausiai tvarkoma sodyba – Samylų seniūnijoje esanti Nijolės ir Vaclovo Ivanauskų namų valda, stambiojo ūkininko sodyba – Babtų seniūnijos gyventojų Džiuljetos ir Leono Rudinskų sodyba.

Šiems konkurso nugalėtojams "Rudens sambarių" šventėje Raudondvaryje įteikti architektės Violetos Beigienės sukurti skulptūriniai objektai.

Už rūpestingai puoselėjamą aplinką padėkos įteiktos Zojai Fiodorovai iš Lapių, Aleksandrai Žilinskienei iš Neveronių, Birutai Cicilijai ir Juozui Marijonui Buchalcams iš Vilkijos, smulkiesiems ūkininkams Felicijai ir Alfredui Vaidotams iš Vandžiogalos bei stambiems ūkininkams Marytei ir Gintarui Rastauskams iš Čekiškės seniūnijos. Įvertintos alšėniškių Vytautės ir Laimučio Bakučių, ringaudiškių Liudmilos ir Audriaus Leonų pastangos gražiai tvarkyti sodybas.

Vertina, kaip kompostuojama

Tradiciškai renkamos gražiausiai tvarkoma sodyba, gyvenamojo namo sklypas, stambiojo ir smulkiojo ūkininko sodyba.

"Konkursu skatiname puoselėti, gražinti. Juk kuo gražesnės pakaunės namų valdos, sodybos, tuo gražesnis Kauno rajonas. Skatiname kūrybingumą, išradingumą tvarkant aplinką. Skatiname tausoti aplinką, naikinti taršos židinius – atkreipiame dėmesį ir į tai, kaip sodybose kompostuojamos žaliosios atliekos", – pasakojo konkurso komisijos pirmininkė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Angelė Ščiukauskienė.

Pašnekovės žodžiais, renkant gražiausias sodybas, atkreipiamas dėmesys į jų etnografinius bruožus, tradicinę architektūrą, sodybų planinę struktūrą, mažosios architektūros elementus: pavėsines, suoliukus, tvenkinukus, tvoreles ar sakralinius objektus.

"Žiūrime į visumą ir vertiname, kuo ta visuma išsiskiria iš kitų. Norime, kad žmonės pasitemptų, lygiuotųsi į gražiai besitvarkantį kaimyną. Kartais važiuodami per sodybas matome: žmonės vienas nuo kito kopijuoja. To tikrai neskatiname daryti – stengiamės pastebėti ir įvertinti originalumą", – sakė komisijos pirmininkė.

Skatina savarankiškas pastangas

"Labai smagu, kai sodybos šeimininkai sako: aš ne dėl komisijos, įvertinimo tvarkausi – dėl savęs. Jie įsirengia ir poilsio zoną, sūpynes vaikams. Ir tu matai, kad tuo sklypu, sodyba žmonės džiaugiasi, juo gyvena. Čia ir yra esmė: pasimokyti, pažiūrėti, skatinti estetinį supratimą", – pašnekovė užsiminė, kad namų valdas, sodybas vertina ir architektė.

Konkurse siekiama įvertinti savarankiškas gyventojų pastangas kurti grožį, o ne pasitelkus profesionalius apželdinimo specialistus ar landšafto architektus.

"Kartais nuvažiuoji į sodybą ir matai: pasamdyti dizaineriai ir viskas padaryta kaip iš nuotraukos. Tačiau smagiausia, kai užsuki pas kokią močiutę, kuri pati savo rankomis gėlių darželį sutvarkiusi, tvorelę, suolelį įrengusi. Ir tu matai, kad tas kiemas, darželis yra jos gyvenimo dalis, atgaiva. Tokius žmones stengiamės paskatinti", – užsiminė A.Ščiukauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sakote kad gražu kurie nesamdo kitų padaryti sodybą gražią,bet kažkodėl apdobanojimus gavo tie kurie samdė,o ne savo rankomis,savo fantacija darė savo sodyba gražią. Kam tada sakote o darote atvirkščiai,tai labai nesąžininga.

p;ikis

p;ikis portretas
yra grazesniu sodybu uz sitas na gaila kad neivertino pacituosiu ka raso su pincetu tipo tai gerai kad zmones taip puoseleja dar butu smagu kad rinktu netvarkingas sodybas tada zmonems nereiktu tvoru tverti 3 metru siulau kitais metais organizuoti ir netvarkingiausios sodybos rinkimus oi tokiu yra kur nuo konteineriu tempia i kiema kad vos praeiti galima

zose

zose portretas
butina tyora 5 metru jei kaimynas kaku daro uz tvoros
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių