Pereiti į pagrindinį turinį

Kviečia susivienyti kilniam tikslui: padovanokite medikams respiratorių

2020-03-20 19:30

Kelios kaunietės ėmėsi iniaciatyvos – paprašė respiratorius parduodančių žmonių jų paaukoti. Per kelias valandas padovanota apie 100 respiratorių, kurie perduoti gydytojams.

Iniciatyva: kaunietės per skelbimus ieškojo parduodamų respiratorių ir prašė juos aukoti medikams.
Iniciatyva: kaunietės per skelbimus ieškojo parduodamų respiratorių ir prašė juos aukoti medikams. / Asmeninio archyvo nuotr.

Nori padėti medikams

Kol centrinė valdžia nepasirūpino visomis ligoninėmis, kuriose trūksta elementarių darbo priemonių, pasitinkant galimai koronavirusu užsikrėtusius pacientus, iniciatyvūs kauniečiai imasi veikti patys.

LSMU Kauno klinikų rezidentė Kristina Vasiljevaitė kartu su kolege pabandė paskambinti tiems, kurie internete brangiai parduota šiuo metu ypač reikalingus respiratorius, ir paprašė juos paaukoti medikams. Mergina džiaugiasi per trumpą laiką pasiektais ypač gerais rezultatais.

"Ką veikti karantino metu? Mums su Gabriele Žebrauskaite iškilo tokia dilema. Dirbdama gydytoja matai ir susiduri su realybe, kad gydytojams trūksta priemonių. Aš nekalbu apie tuos, kurie tik ruošiasi ir galvoja, ar juos pakvies dirbti su infekuotais pacientais, o dabar, kuris infekuotas, o kuris ne, nebežinome niekas, bet apie tuos, kurie realiai kas dieną su jais susiduria Skubios pagalbos skyriuose, infekcinėse ligoninėse. Kol dar nesame iškviestos dirbti su sergančiais, tad nusprendėme laiko neleisti veltui ir bandyti, kad ir maža dalimi padėti medikams apsisaugoti", – taip savo žinutę feisbuke pradėjo kaunietė, reziduojanti Kauno klinikose.

Ji "Kauno diena" pasakojo, kad idėja surasti ir paprašyti paaukoti respiratorių medikams kilo labai spontaniškai.

"Iš tiesų medikams labai trūksta priemonių. Nesugalvojome kitokio būdo, kaip galėtume padėti kolegoms, nes pačios tiek respiratorių neturime, todėl nusprendėme paprašyti kitų žmonių pagalbos", – pasakojo K.Vasiljevaitė.

Nesugalvojome kitokio būdo, kaip galėtume padėti kolegoms, nes pačios tiek respiratorių neturime, todėl nusprendėme paprašyti kitų žmonių pagalbos.

Paieškos internete

Mergina išnaršė įvairius skelbimų portalus ir feisbuko puslapius, kuriuose žmonės pardavinėjo respiratorius. Radusi kelis tokius asmenis, ji čiupo telefono ragelį ir paskambino pardavėjams. Kai kurie sutiko į gerų darbų kraitelį įdėti ir savo indėlį.

"Šiuo metu galima rasti pasiūlymų pirkti respiratorius už neįtikimas ir protu nesuvokiamas kainas. Nusprendėme pasidomėti, kiek iš šių pardavėjų gera valia galėtų paaukoti šiuo metu aukso vertės prekių mūsų "pirmam frontui". Labai apsidžiaugėme, kad pirmasis pardavėjas Danielius be didesnių abejonių sutiko paaukoti 50 FFP3 respiratorių ir įdėjo dar papildomas šešias", – apie pirmąjį laimikį pasakojo K.Vasiljevaitė.

Mergina neslėpė, kad ne visi paradvėjai norėjo paaukoti apsaugos priemonių, tačiau ji nenuleido rankų.

"Kiti trys skambučiai buvo nesėkmingi, niekas aukoti nenorėjo, bet ir čia galima įžvelgti teigiamą dalyką, nes iš balsų jie atrodė susigėdę. Paskutinė įmonė, kuriai skambinome, pažadėjo į Kauną  pristatyti dar 50 respiratorių, kuriuos taip pat nuvešime tiems, kuriems jų labiausiai reikia. Taigi susumavus – per 2 val. (su pristatymu iš Vilniaus, ačiū Gretai ir Tomui) gavome 56 respiratorių, kuriuos nuvežėme į Kauno Klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyrių. Gavome pažadą dar turėti papildomus 50 vienetų. Iš viso – 106 respiratoriai. Tai bent kelios papildomos dienos apsaugoti save ir kitus", – pastebėjo kaunietė.

Pasak Kauno klinikų rezidentės, respiratorių kainos internete – visiškai neadekvačios. Už vieną respiratorių pardavėjai norėjo nuo 18 iki 30 eurų, nors prieš koronaviruso plitimą jie kainavo vos po kelis eurus.

Prašo aukoti toliau

"Kauno dienai" mergina tikino, kad paskambinusios respiratorių pardavėjams, tiek ji, tiek kolegė sulaukė labai įvairių reakcijų. Pirmas pašnekovas greitai sutiko prisidėti prie akcijos, kitiems reikėjo ilgiau aiškinti idėjos esmę. Į kai kurių žmonių sąžinę merginoms nepavyko prisibelsti.

"Pirmiausia sekdavo tylos minutė, o po to pradėdavo klausinėti, kodėl mes nenorime iš jų pirkti. Atsirasdavo pasiteisinimai, kad jie yra studentai ir jiems reikia pragyventi. Vieno žmogaus daug įkalbinėti nereikėjo ir jis greitai sutiko, tik dar pasidalijo karčia patirtimi, kai buvo patikėjęs kitais žmonėmis, kurie tikino, kad priemonės bus perduotos Santaros klinikos medikams, tačiau jų nepasiekė. Čia buvo liūdna istorija, kad žmonės ne tik respiratorius pardavinėja brangiai, bet kiti dar sugeba ir apgaudinėti.

Norėtume, kad prie akcijos prisidėtų turintys respiratorių. Juos galima tiesiog atnešti į ligonines. Jei žmonės atneštų bent po penkis vienetus ir taip rajono ligoninėse tikrai būtų geresnė situacija. Mažesnės ligoninės dabar nėra prioritetinės, tad reikia visiems susivienyti ir pagelbėti medikams", – savo poziciją dėstė kaunietė.

Mergina savo įraše pastebėjo, kad pastaruoju metu internete sklandė įvairūs ledinio kibiro ar kiti iššūkiai, kurie pritraukdavo daug žmonių. Dabar, pasak jos, yra geras metas susivienyti ir dėl kilnaus tikslo – taip apsaugoti tuos, kurie šiuo metu dirba ypač pavojingomis sąlygomis ir gali bet kada užsikrėsti klastingu koronavirusu.

"Koks moralas? Moralas tas, kad mes dabar galėtume padaryti labai gražų ir prasmingą iššūkį. Aukokime bent po keletą respiratorių tiems, kam jų reikia dabar", – kvietė K.Vasiljevaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų