Labdaros valgykloje rezervinės komandos dar neprireikė

  • Teksto dydis:

Prie Partizanų g. 5 namo žmonių srautų nesumažino net ir karantinas. Atvirkščiai. Į čia veikiančią Carito „Sriubos“ valgyklą užsuka daugiau lankytojų nei iki ankščiau. Tiesa, valgytojai nebegali čia pat prisėsti ir pasistiprinti.

Tik išsinešimui

Stalai ir suolai erdvioje salėje lieka tušti, maistą tenka neštis namo. Karšti pietūs, kurių pagrindas – košės, kas nors mėsiško, įdedami į pačių atsineštą tarą. Kas nori, įpilama ir sriubos.

Penktadienį, prieš velykinį savaitgalį, valgyklos darbuotojos varguoliams dėjo kur kas daugiau vaišių nei įprastai – šilto maistą kitą kartą jie bus kviečiami tik antradienį, nes šventinėmis dienomis valgykla nedirba.

Kauno Kristaus Prisikėlimo parapijos, kurioje veikia valgykla, klebonas Vytautas Grigaravičius portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad į valgyklą kasdien užsuka beveik 300-400 žmonių. Maistas dalijamas dvi valandas, nuo 12 iki 14 val., tad grūsčių, minių nebūna. Srautas, anot klebono, beveik tolygiai pasiskirsto per minėtą laiką.

„Prie durų yra stalas, kad kas nesugalvotų eiti į vidų. Dabar tokia situacija...“ – sakė klebonas.

Evaldo Šemioto nuotr.

Suformavo rezervinę komandą

Darbuotojų virtuvėje kaip ir anksčiau pluša keturi. Iki šiol daugiau jų prireikdavo tik prieš Kūčias, kai ruošiama daugiau patiekalų. Tuomet į pagalbą pasitelkiami savanoriai.

„Neturime lėšų, kad galėtume samdyti daugiau valgyklos darbuotojų. Bet jau esame sutelkę atsarginę komandą. Iš savanorių. Jeigu būtų labai daug žmonių, kuriems kasdien reikėtų pagalbos šiltu maistu. Pavyzdžiui, atsitiktų taip, kad jų skaičius gerokai viršytų 400, prisistatytų rezervinė komanda ir pradėtų darbą. Kol kas susitvarkome patys“, – kalbėjo V. Grigaravičius.

Rezervinė komanda imta burti vos paskelbus karantiną. 40 savanorių sąrašas prisipildė labai greitai.

Karantino metu valgyklos komandai darbą palengvina tai, kad maistas dedamas į lankytojų atsineštą tarą. „Nereikia plauti indų, kuriuose anksčiau būdavo tiekiamas maistas valgantiems čia pat valgykloje. Kai atsineša savo indelius, mums daug paprasčiau, mažiau darbo“, – sakė V. Grigaravičius, pridūręs, kad yra kreipęsis į savivaldybę, nurodydamas, kad miestas gali kreiptis, jeigu gyventojams reikia papildomos pagalbos.

Valgyklos darbuotojaį darbą per karantiną reagavo, anot klebono, ramiai. „Naudojame dezinfekcines priemones, jie aprūpinti kaukėmis, pirštinėmis“, – vardijo pašnekovas.

Prie durų yra stalas, kad kas nesugalvotų eiti į vidų. Dabar tokia situacija...

Jis dėstė, kad į valgyklą šilto maisto išsinešimui užsukti gali visi, kuriems tądien reikia tokios pagalbos. „Neprašome dokumentų, nereikalaujame pažymų apie finansinę, socialinę padėtį. Pavalgyti įdedame visiems atėjusiems. Jeigu matytume, kad nebevaldome situacijos, tada jau pradėtume prašyti dokumentų, iš tų, kurių nepažįstame. Dauguma valgytojų pas mus lankosi pastoviai, yra gerai pažįstami, žinome apie jų situaciją“, – teigė V. Grigaravičius.

Valgyklos vedėja Rita yra pasakojusi, kad per tiek darbo metų žino daugybės lankytojų vardus, su kuo kuris gyvena, atsimena, ką kuris mėgsta.

Ateina su kaukėmis

Kaip į karantiną ir jo apribojimus reaguoja valgyklos lankytojai? V. Grigaravičius neslėpė, kad daug lankytojų yra asocialūs, tačiau elgiasi gana drausmingai, kuo žurnalistams teko įsitikinti per Kūčių pusryčius.

„Jie žino, kad negalima ateiti būriais, dauguma turi kaukes. Iš kažkur yra gavę. Kol kas situacija kontroliuojama“, – vertino V.Grigaravičius. Klebonas pridūrė, kad per 20 metų, kiek gyvuoja valgykla, jos lankytojai yra priprašę prie tvarkos, jei reikia, vienas kitą pakontroliuoja, sudrausmina.

Evaldo Šemioto nuotr.

„Antras dalykas, jie vis dėlto gerbia valgyklos darbuotojas, padėkoja joms. Jos lankytojus ir pašnekina, ir kraujo spaudimą pamatuoja norintiems“, – sakė klebonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestas

Kestas portretas
Nera buve ten jokios mesos nei mesos kotletu , nei zuvies kotletu , ar ne geda tai vedejai valgyklos, kur dingsta mesa skirta vargstantiem???

bomzas

bomzas portretas
is laiswos lytwos... noriu welykines zupes...

I

I portretas
valgyklos vedeja labai grubi , uzsisedejo matyt per ilgai toj pacioj vietoj.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių