Pereiti į pagrindinį turinį

Ar Laisvės alėja netaps pajuokos objektu?

2014-03-13 03:00

Nors šių metų miesto biudžete nenumatyta lėšų Laisvės al. rekonstrukcijai, Kauno meras Andrius Kupčinskas žada, kad darbai tikrai prasidės. Ar daugiau kaip 30 metų iš esmės nepasikeitusi centrinė pėsčiųjų gatvė netaps pajuokos objektu, kai išgriovus esamą dangą nebus pinigų naujiems inžineriniams įrenginiams?

Nors šių metų miesto biudžete nenumatyta lėšų Laisvės al. rekonstrukcijai, Kauno meras Andrius Kupčinskas žada, kad darbai tikrai prasidės. Ar daugiau kaip 30 metų iš esmės nepasikeitusi centrinė pėsčiųjų gatvė netaps pajuokos objektu, kai išgriovus esamą dangą nebus pinigų naujiems inžineriniams įrenginiams?

Pradžiai perstumdys biudžetą

"Laisvės al. rekonstrukcijai biudžete lėšų nenumatyta, bet netrukus koreguosime biudžetą. Pinigų atsiras, tik kažin ko už juos nepadarysi", – svarstė savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius.

Pasiteiravus, kokią sumą ketinama šiemet atseikėti pirmiesiems Laisvės al. pertvarkymo darbams, Finansų skyriaus vedėjas nebuvo atviras. "Nelabai norėčiau apie konkrečias sumas kalbėti. Gal kažkiek bus galima ir iš skolintų lėšų finansuoti", – aiškino A.Laucius.

Jis viliasi, kad šiemet pajamos į miesto kišenę kris be trikdžių, tad ir eilutes perstumdyti bus lengviau, juolab kad darbai geriausiu atveju pajudės rudeniop. Vis dėlto akivaizdu, kad dėl konkrečių finansavimo šaltinių ir sumų kol kas dar tik svarstoma.

Pinigai – tik planuose

"Reikia pradėti įgyvendinti pirmą etapą savo lėšomis. Jeigu patys nedarysime nieko, neįrodysime, kad reikia ES struktūrinių fondų lėšų", – įsitikinęs Kauno meras A.Kupčinskas.
Jis metų pradžioje viename socialiniame tinkle užsiminė apie tai, kad kitoje ES perspektyvoje ketinama pradėti Laisvės al. rekonstrukciją. Toks mero pasisakymas sukėlė kai kurių miesto politikų pasipiktinimą, esą darbų greitai nesulauksime, nes naujas 2014–2020 m. ES lėšomis finansuojamų projektų etapas prasideda kaip tik šiemet.

Anot A.Kupčinsko, šios perspektyvos paraiškos dar nepriimamos, vyksta baigiamieji 2007–2013 m. finansinio etapo darbai. Meras tikisi, kad paskelbus šaukimus naujiems projektams, Laisvės al. rekonstrukcijai pavyks įšokti į šį traukinį.

Šiuo metu Kauno savivaldybė laukia, kol Vyriausybė patvirtins Kelių ir gatvių priežiūros programą – tuomet paaiškės, kiek pinigų gaus Kaunas. "Tada galėsime numatyti pirminį finansavimą", – tikino Kauno vadovas.

Jo teigimu, pirmiausia reikia skelbti viešąjį pirkimą ir surasti darbų rangovą. "Be šito neisi į Laisvės al. ir nepradėsi griauti senų plytelių. Manome, kad pirmą rekonstrukcijos etapą įgyvendinsime per 2014–2015 m.", – A.Kupčinskas nusiteikęs optimistiškai.

Tikimasi, kad konkursas sėkmingai įvyks, ir vasaros viduryje arba rudeniop darbininkai jau triūs pagrindinėje miesto pėsčiųjų gatvėje.

Akys krypsta į jubiliejų

Apie tai, kad Laisvės al. turi įgauti naują veidą, prabilta prieš dešimtmetį. Šis koziris vis būdavo ištraukiamas artėjant kokiems nors rinkimams. Politikai niekada nevengė prioritetu įvardyti Laisvės al. pertvarkos, tačiau kol kas mažai tepasistūmėta į priekį – prieš kelerius metus pakeisti šviestuvai, šiek tiek pakeitę pėsčiųjų alėjos vaizdą.

"Laisvės al. rekonstrukciją vis turėdavome atidėti: tai dėl krizės, tai dėl arenos ar "Girstučio" statybų, tai dėl A.Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcijos", – priežastis, kodėl taip ilgai užtruko Laisvės al. rekonstrukcijos pradžia, vardijo meras.

A.Kupčinskas mano, kad besiruošiant 2018 m. švęsti Lietuvos valstybės 100-metį, Laisvės al. neliks be dėmesio. "Neabejoju Laisvės al. svarba ir Kaunui, ir visai Lietuvai, todėl jos rekonstrukciją būtų galima įtraukti ir į valstybės 100-mečio programą. Laisvės al. tikrai ne mažiau svarbi nei J.Basanavičiaus g. Palangoje ar Gedimino pr. Vilniuje", – svarstė meras.

Pradės nuo kito galo

Nors anksčiau planuota Laisvės al. rekonstrukciją pradėti nuo sankirtos su Vilniaus g. iki Centrinio pašto arba atkarpoje nuo alėjos pradžios iki Šv.Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios, dabar A.Kupčinskas kalba, kad pirmiausia darbininkams bus leista šeimininkauti tarp Soboro ir A.Mickevičiaus g. "Būtų gražu, kad Įgulos bažnyčios ir Laisvės al. rekonstrukcija prasidėtų vienu metu. Be to, Laisvės al. Senamiesčio link yra gerokai aktyvesnė. Norisi paskatinti gyvastį ir prie Soboro", – pastebėjo Kauno vadovas.

Paklausus, kodėl darbai nepradedami Parodos kalno papėdėje, A.Kupčinskas užsiminė, kad ten neišspręsti požeminių automobilių stovėjimo aikštelių klausimai. "Kad Laisvės al. atkarpoje nuo Vytauto pr. iki Soboro reikalinga požeminė automobilių aikštelė, akcentavo ir Laisvės al. rekonstrukcijos projektą rengęs architektas Šarūnas Kiaunė, tačiau kol kas tai nėra suprojektuota", – teigė Kauno meras.

Rekonstruojant Laisvės al. bus keičiama ne tik jos danga. Planuojama naujai įrengti vandentiekio, nuotekų, elektros, apšvietimo, lietaus nuotekų tinklus.


Geri norai užtruko

2005 m. buvo surengtas Laisvės al. urbanistinių-architektūrinių idėjų konkursas. Deja, konkurso dalyvių pasiūlymai liko tik popieriuje.

2008 m. architekto Š.Kiaunės projektavimo įmonė parengė pėsčiųjų alėjos rekonstrukcijos projektą. Darbus ketinta pradėti 2010 m. pavasarį, juos vykdant šešiais etapais, tačiau visos pajėgos mestos arenai Nemuno saloje užbaigti.

2010 m. spalį išduotas Laisvės al. rekonstrukcijos statybos darbų leidimas. Rekonstrukcija taip ir neprasidėjo, bet buvo atnaujinti suoliukai, pakeisti apšvietimo stulpai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų